19.7 C
Athens

Το πεπρωμένο των Βάσκων για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και η επιστροφή στο 2010

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ θέλει και μπορεί να «σπάσει» την κατάρα κόντρα στις ισραηλινές ομάδες, σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι της μοίρας που μας γυρνάει 14 χρόνια πίσω, όταν ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ενεργοποίησε την επιστροφή Βαλβέρδε και την εποχή Μαρινάκη στους Πειραιώτες

Τη Μακάμπι Τελ Αβίβ έφερε η μοίρα στον δρόμο του Ολυμπιακού για τη φάση των «16» του Conference League.

Οι Ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την ισραηλινή ομάδα σε διπλές αναμετρήσεις, με άγνωστη ακόμη την έδρα της ρεβάνς και πιο πιθανή επιλογή αυτή της Σερβίας, με φόντο τα προημιτελικά του θεσμού και μετά την εμφατική τους πρόκριση με δύο νίκες κόντρα στη Φερεντσβάρος.

Κόντρα σε ομάδες από το Ισραήλ ο Ολυμπιακός μετράει μόλις μία νίκη σε 8 αναμετρήσεις και καμία φορά δεν έχει καταφέρει να προκριθεί. Ίσως είναι της μοίρας του γραφτό να «σπάσει» αυτή την αρνητική παράδοση με έναν Βάσκο προπονητή στον πάγκο του, τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ούτως ή άλλως, Βάσκος ήταν κι αυτός που ήρθε για να του αλλάξει τη μοίρα εκείνο το καλοκαίρι του 2010 μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (ήττα με 1-0 στο Ισραήλ και νίκη 2-1 στο Καραϊσκάκη), όταν ο έφυγε ο Λίνεν και έδωσε τη θέση του στον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίπαλος του Ολυμπιακού στους «16» του Conference!

Ο Ερνέστο είναι μέχρι και σήμερα στην… καθημερινότητα του Ολυμπιακού, αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτός έκανε τον διαμεσολαβητή για τη συμφωνία των Ερυθρολεύκων με τον Μεντιλίμπαρ, ο οποίος μετά την πρόκριση στην Ουγγαρία δήλωσε πως ελπίζει να κάνει ανάλογη καλή πορεία στον Πειραιά, όπως κι ο καλός του φίλος και νυν προπονητής της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Μεντιλίμπαρ: Θα ήταν ωραίο να τα καταφέρω όπως ο Βαλβέρδε, να κερδίσουμε τίτλους και να μείνω καιρό

Με την απόλυση Λίνεν και την επιστροφή Βαλβέρδε ξεκίνησε ουσιαστικά η εποχή παντοκρατορίας του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, που από τότε μέχρι σήμερα έχει χάσει μόλις τρία πρωταθλήματα στην Ελλάδα.

Στο σήμερα, ο Ολυμπιακός θέλει και μπορεί να «σπάσει» την κατάρα των τριών σερί αποκλεισμών από ομάδες του Ισραήλ (Μακάμπι Τελ Αβίβ, Χάποελ Μπερ Σεβά, Μακάμπι Χάιφα) με έναν άλλο Βάσκο στον πάγκο του, που για την ώρα έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και έχει φέρει ξανά τα χαμόγελα και την αισιοδοξία στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι παραδόσεις, εξάλλου, δεν παίζουν μπάλα και ο Ολυμπιακός θέλει να αποδείξει στο γήπεδο ότι είναι καλύτερη ομάδα από αυτή του Ρόμπι Κιν, που δεν είναι δα και κανένα φόβητρο…

Ο Ζάχαβι συνεχίζει «καυτός» και φέτος έχοντας ήδη 21 γκολ και 6 ασίστ μέχρι τώρα σε όλες τις διοργανώσεις, με τη Μακάμπι να οδηγεί την κούρσα του ισραηλινού πρωταθλήματος όντας ισόβαθμη στους 49 βαθμούς με τη Μακάμπι Χάιφα.

Ο «πρωτάρης» και θρύλος του ιρλανδικού ποδοσφαίρου, Ρόμπι Κιν, μπήκε κατευθείαν στα βαθιά σε επίπεδο προπονητικής και στο παιχνίδι του δίνει αρκετή έμφαση στη γρήγορη κυκλοφορίας μπάλας και τις συνεχείς κινήσεις των παικτών του χωρίς αυτήν στα πόδια.

Με λίγα λόγια, του αρέσει το γρήγορο και επιθετικό τέμπο, όπως και στις περισσότερες ομάδες του Ισραήλ, που συνήθως πάνε με τη λογική «όσα βάλουμε κι όσα φάμε». Η ομάδα του Τελ Αβίβ έχει αμυντικά ζητήματα, αν κι αυτό δεν της έχει στοιχίσει σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα, είναι καλά δουλεμένη και με χαφ που τρέχουν αρκετά σε μία ενδιαφέρουσα μάχη με τα επίσης «τρεχαντήρια» του Ολυμπιακού (Τσικίνιο, Όρτα, Έσε).

Στις 7 Μαρτίου στο «Καραϊσκάκης» θα δοθούν οι πρώτες απαντήσεις, με τον Ολυμπιακό να ελπίζει ότι θα πάει με σκορ πρόκρισης είτε στη Σερβία είτε στην Ουγγαρία, που είναι και οι πιθανότερες χώρες για τη ρεβάνς της 14ης Μαρτίου.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς