16.1 C
Athens

Ο Γκιόργκι Γκρόζερ στον ΑΘΛΟ: «Είχα συζητήσει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, κερδίζω 30 πόντους και λένε για την ηλικία μου»

Η αδερφική σχέση με τον Τράβιτσα, οι επαφές που είχε κάνει με Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό, η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η απογοήτευση για όσους τον αμφισβητούν λόγω της ηλικίας του. Ο θρυλικός Γκιόργκι Γκρόζερ μιλά αποκλειστικά στο Athlosnews για όλα

Ελάχιστοι είναι οι αθλητές που έχουν σημαδέψει το βόλεϊ όσο ο Γκιόργκι Γκρόζερ. Για την ακρίβεια είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που όσο περνούν τα χρόνια, αφήνουν όλο και περισσότερο το στίγμα τους όπως εκείνος.

Ο ΑΘΛΟΣ συνάντησε τον μυθικό διαγώνιο της εθνικής Γερμανίας και της Αρκάς που κόντρα στον Ολυμπιακό διεκδικεί την πρόκριση στους «4» του CEV Cup. Ο 40χρονος κέρδισε 28 πόντους στο πρώτο παιχνίδι στο Ρέντη και «απειλεί» τους Ερυθρόλευκους στον επαναληπτικό της Σμύρνης.

Εξαιρετικά προσεγγίσιμος παρά τη λάμψη του σταρ που τον συνοδεύει, απόλυτα κατασταλαγμένος στα όσα πιστεύει αλλά και… αδικημένος: τουλάχιστον έτσι αποδεικνύεται, αφού θεωρεί πως η ηλικία του αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για να υπογράψει σε κάποιες ομάδες και υπήρξαν πόρτες που έκλεισαν. Διστακτικότητα και αμφισβήτηση για τις ικανότητές του από ανθρώπους που εργάζονται στο (και για το) βόλεϊ, που – θεωρητικά – γνωρίζουν πόσα μπορεί να πετύχει.

23, 24, 27, 31, 14, 13. Όχι, δεν είναι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ αλλά οι πόντοι που σημείωσε σε έξι παιχνίδια μέσα σε διάστημα 9 ημερών στον (πάρα πολύ δύσκολο) όμιλο του προολυμπιακού τουρνουά στη Βραζιλία. Πήρε από το χέρι τη Γερμανία και την οδήγησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι μετά από 12 χρόνια.

Το πόσο ανυπομονεί για μια ακόμα Ολυμπιάδα δεν περιγράφεται! Και είναι βέβαιος πως αυτή η ομάδα μπορεί να ονειρεύεται το μετάλλιο μετά τις σπουδαίες εμφανίσεις της κόντρα σε σπουδαίες ομάδες.

Ο Γκρόζερ είχε διάθεση να μιλήσει για όλα και να αποκαλύψει πράγματα μιλώντας στο Athlosnews: από την απόφασή του να υπογράψει στην Αρκάς, τον ηλικιακό ρατσισμό που έχει αντιμετωπίσει, τις συζητήσεις του με Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό, τη δίψα που έχει αλλά και τη συμβουλή που δίνει στη 16χρονη κόρη του που είναι ακραία σε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας του γερμανικού βόλεϊ.

Και εννοείται για τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και για τη σχέση του με τον Ντράγκαν Τράβιτσα: «Είναι σαν αδερφός μου. Μαζί κερδίσαμε το CEV Champions League (σ.σ. πριν από 20 χρόνια με την Μπελογκόριε). Από τότε είμαστε πάρα πολύ καλοί φίλοι, όπως εκτιμώ βαθιά και τον Ιντάλγκο.

 

Ο Ολυμπιακός είναι τεράστιος σύλλογος. Είναι ευχαρίστηση να παίζεις απέναντι σε μια τόσο μεγάλη ομάδα. Παίζει πολύ καλό βόλεϊ, έχει πολύ έμπειρους παίκτες και εξαιρετικό προπονητή. Αν καταφέρουμε να προκριθούμε, μπορούμε να σκεφτόμαστε τον τελικό.

Μιλήσαμε λίγο με τον Τράβιτσα πριν τα παιχνίδια. Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ο ένας τον άλλον και παίζουμε αντίπαλοι μόνο στο τάραφλεξ», αναφέρει με ένα πλατύ χαμόγελο πριν ξετυλίξει το κουβάρι της πορείας του.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Καταχανά

«Είχα μια φοβερή σεζόν στη Μόντσα, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Στην αρχή ήταν να μείνω αλλά άλλαξαν κάποιοι κανόνες που αφορούν στο φορολογικό κομμάτι και στο σύστημα του βόλεϊ, για αυτό και αρκετοί παίκτες αποχώρησαν από την Ιταλία. Δεν είχα παίξει ποτέ στην Τουρκία και για μένα ήταν πρόκληση ώστε να πετύχω κάτι.

Είχα δει την Αρκάς που πήρε την 4η θέση, έχει ένα γνωστό όνομα στο βόλεϊ από το παρελθόν. Θέλω να είμαι υγιής, να διανύσω καλά τη σεζόν, να βοηθήσω την Αρκάς να πετύχει τους στόχους της. Ο σύλλογος είναι ικανοποιημένος.

Ήδη έχει γίνει μια πρώτη προσέγγιση της ομάδας σε μένα για την επόμενη χρονιά. Απολαμβάνω τη ζωή στη Σμύρνη και την ομάδα παρότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Είχαμε αλλαγές στο ρόστερ, κάποια άσχημα αποτελέσματα. Πάντα χρειάζεται να καταλάβω τη νοοτροπία ενός συλλόγου το πρώτο διάστημα. Πώς θα μιλήσω με τους παίκτες, τι χρειάζεται η ομάδα, την κουλτούρα.

«Είχα συζητήσει με Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό»

Είχα μιλήσει με τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι και με τον Ολυμπιακό σε προηγούμενες χρονιές. Δεν υπήρξε συμφωνία. Θα μου άρεσε να παίξω στην Ελλάδα και όχι μόνο γιατί είναι μια ωραία χώρα. Έχει ιστορία στο βόλεϊ. Και φέτος ήμουν ανοιχτός σε όλα, έψαχνα κάτι καινούργιο. Στην Ιταλία έπιασα το μάξιμουμ με τη Μόντσα σε αυτή τη διετία που φτάσαμε στον τελικό του Super Cup, κερδίσαμε το CEV Cup… Κοίταξα και προς την Πολωνία αλλά εκεί είναι πιο δύσκολο γιατί οι διαγώνιοι έχουν πολυετή συμβόλαια.

Είμαι 40 ετών και σε καλή κατάσταση, το απέδειξα και το καλοκαίρι στο προολυμπιακό τουρνουά. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί σύλλογοι εμφανίζονται διστακτικοί λόγω της ηλικίας μου. Με θυμώνει αυτό γιατί αποδεικνύω κάθε φορά πως βρίσκομαι στο υψηλό επίπεδο.

Και οι νεότεροι αθλητές μπορεί να εμφανίσουν κάποιους τραυματισμούς. Δεν έχω χάσει πολλά παιχνίδια όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος δεν έχω τραυματισμό. Ξέρω τα όριά μου. Ακόμα κι όταν σταμάτησα για μια περίοδο το βόλεϊ ήταν για προσωπικούς λόγους.  Ο κόσμος θεωρεί ότι παίρνω αδιανόητα χρήματα. Αυτοί οι καιροί έχουν τελειώσει. Δεν είναι το παν τα χρήματα.

«Κερδίζω 30 πόντους σε παιχνίδια και μιλούν για την ηλικία μου»

Υπάρχουν όμως ομάδες που δεν ενδιαφέρονται αν παίζεις καλά. Κοιτούν μόνο την ηλικία. Ακόμα και 30 πόντους που κερδίζω, δεν αρκεί ως απόδειξη. Ζω για αυτό το άθλημα. Είμαι μεγάλος έλεγαν και κατά τη διάρκεια του προολυμπιακού.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν καλά το άθλημα. Δεν κοιτάνε καν πόσα παιχνίδια, αν τα έπαιξα όλα, πόσους πόντους έβαλα. Προσπαθώ και θέλω να παίξω σίγουρα 3-4 χρόνια ακόμα, μέχρι να νιώσω ότι με αφήνει το σώμα μου.

Δίνω το μάξιμουμ και πιέζω κάθε μέρα τον εαυτό μου. Έχω μια υπέροχη καριέρα, πολλές και διαφορετικές εμπειρίες αλλά δεν είμαι τελειωμένος. Κάνω ακόμα όνειρα, είμαι πεινασμένος. Έχω κερδίσει τα πάντα εκτός από το Challenge Cup.

Μπορώ να παίξω πολύ καλά. Είναι μερικές φορές αισθάνομαι νεότερος από έναν προπονητή παρότι μπορεί να είμαι μεγαλύτερος στην ηλικία (γέλια). Είχα σπουδαίους προπονητές στην καριέρα μου.

«Ο Βινιάρσκι είναι μεγάλο ταλέντο στην προπονητική»

Ο Στέλιαν Μοκουλέσκου είναι ο αγαπημένος μου από την κοινή μας θητεία στη Φριντριχσάφεν. Έμαθα πολλά από όλους, είτε μεγάλους σε ηλικία είτε μικρότερους όπως ο Μίχαλ Βινιάρσκι που είναι στην εθνική Γερμανίας και αποτελεί μεγάλο ταλέντο. Είναι το αφεντικό μου και δε με νοιάζει η ηλικία. Τον σέβομαι.

«Σκέφτομαι καθημερινά τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σκέφτομαι κάθε μέρα το Παρίσι. Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να παίξουμε βόλεϊ υψηλού επιπέδου. Ο στόχος μου το καλοκαίρι ήταν να παίξω στο επίπεδο που μπορώ στο προολυμπιακό τουρνουά.

Ήταν δύσκολο αλλά το καταφέραμε. Είναι μεγάλη η πίεση ειδικά για τους νέους παίκτες. Έτσι ήμουν κι εγώ την πρώτη φορά και είναι δύσκολο να το εξηγήσεις. Όλα είναι δυνατά για εμάς. Είχαμε το δυσκολότερο γκρουπ και η εποχή έχει αλλάξει.

Γενικότερα, δίνεται μεγάλη έμφαση στους ακραίους και εκεί γίνεται παιχνίδι από τις ομάδες. Αρκετές προσπαθούν να στηρίξουν διαγώνιους από τη χώρα τους. Στο σύγχρονο βόλεϊ κοιτάζουν αρκετά την υποδοχή, παλιότερα τον διαγώνιο. Αλλάζει ώρα με την ώρα το άθλημα, έχει να κάνει και με τη γενιά.

«Το νούμερο ένα είναι ο σεβασμός»

Η κόρη μου στα 16 της αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας σε μια από τις καλύτερες ομάδες. Έχει αναδειχθεί MVP. Έχει τα γονίδια του Γκρόζερ (γέλια). Είμαι περήφανος πατέρας. Αν θέλεις να είσαι στον αθλητισμό, πρέπει να σέβεσαι το άθλημα, τους συμπαίκτες σου και να δίνεις τα πάντα για την ομάδα είτε είναι βόλεϊ, είτε ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ. Ποτέ δεν της είπα με τι να ασχοληθεί, απλώς να αγαπήσει αυτό που θα κάνει.

Λαμβάνει υπέροχα μηνύματα, πολλή αγάπη. Η μεγαλύτερη συμβουλή μου είναι “ζήσε τα όνειρά σου”. Το νούμερο ένα για μένα είναι ο σεβασμός. Να έχεις υπομονή. Να μάθεις να διαχειρίζεσαι την κακή σου βραδιά. Έχουν υπάρξει ματς που έχω παίξει χάλια αλλά με δύο σερβίς έχω δώσει τη νίκη στην ομάδα μου. Έκανα τα πάντα βήμα-βήμα ως την εθνική Γερμανίας και τίποτα δεν μου ήρθε εύκολα. Είμαι περήφανος. Να ζεις τα όνειρά σου και να μην παραιτείσαι».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς