22.1 C
Athens

Άρης – ΑΕΚ 1-1 (4-2 πεν.): Ήρωας Κουέστα στα πέναλτι και σπουδαία πρόκριση στους «8» για τους Θεσσαλονικείς

Ο Άρης πέταξε εκτός συνέχειας την κυπελλούχο ΑΕΚ με ήρωα τον εξαιρετικό Κουέστα στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι και βλέπει τον δρόμο προς την επιστροφή σε τελικό μετά από 14 χρόνια να είναι ορθάνοιχτος

Ο Άρης πήρε το θρίλερ στα πέναλτι (4-2, 1-1 κ.δ. και παράταση) και μαζί το πολυπόθητο εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην περσινή Κυπελλούχο ΑΕΚ, που φέτος έμεινε πρώτη φορά εκτός οκτάδας μετά από 10 χρόνια!

Ήρωας Χουλιάν Κουέστα στη διαδικασία των πέναλτι για τους Θεσσαλονικείς που πλέον βλέπουν τον δρόμο προς την επιστροφή σε έναν τελικό μετά από 14 χρόνια να είναι ορθάνοιχτος. Κόντρα στον νικητή του ζευγαριού Λεβαδειακός – Νίκη Βόλου στους «8» η ομάδα του Άκη Μάντζιου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 Άρης, Φαμπιάνο

Άστοχος Βίντα, απέκρουσε ο Κουέστα το πρώτο πέναλτι της ΑΕΚ

2-0 Άρης, Μορόν

2-1 ΑΕΚ, Φαν Βέερτ

Άστοχος Φετφατζίδης, άουτ η μπάλα

Άστοχος Πόνσε, ο Κουέστα το έπιασε ξανά

3-1 Άρης, Νταρίντα

3-2 ΑΕΚ, Πινέδα

4-2 Άρης, Βερστράτε

Το ματς έληξε στο 1-1 με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα ημίχρονο και να παίζουν… συντηρητικά στην παράταση, με αποτέλεσμα τα πάντα να κριθούν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου η τύχη χαμογέλασε στον Άρη.

Ο «καθρέπτης» του επαναληπτικού στο Χαριλάου

Το ματς είχε χαρακτήρα ανάγνωσης στα πρώτα 10 του λεπτά με τις δύο ομάδες να είναι επιφυλακτικές και να μην παίρνουν ρίσκα από νωρίς. Αυτή που ξεθάρεψε πρώτη και βγήκε από την περιοχή της ήταν η ΑΕΚ που μάλιστα στην πρώτη της επικίνδυνη επίσκεψη στην εστία του Άρη κατάφερε να βρει δίχτυα. Πιο συγκεκριμένα, στο 12ο λεπτό ο Γιόνσον έκανε την έξυπνη σέντρα από τα αριστερά και προς τον άξονα με τον Βίντα να μπαίνει στην πορεία της μπάλας και σε ρόλο… κρυφού φορ να νικάει τον Κουέστα για το 0-1.

Μέχρι εκεί όλα καλά. Στο ριπλέι της φάσης, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο έτερος στόπερ της Ένωσης, Ντίνος Μήτογλου, βρήκε πρώτος την μπάλα στον αέρα και με αυτή του την επαφή έβγαλε οφσάιντ τον Κροάτη, με το γκολ ορθώς να ακυρώνεται μέσω VAR.

Ο Βίντα θα ήταν το πρόσωπο του πρώτου ημιχρόνου. Κι αυτό γιατί πάτησε περιοχή περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη του γηπέδου παρότι στόπερ και απείλησε όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές την εστία του Χουλιάν Κουέστα και μάλιστα με καλές προϋποθέσεις όντας με διαφορά ο πιο απειλητικός παίκτης της ομάδας του Αλμέιδα. Το κρυφό χαρτί στην τράπουλα του Αργεντίνου για τη ρεβάνς. Στην πρώτη του απειλή, τον σταμάτησε το VAR, στην δεύτερη ο Κουέστα με το πόδι σε πλάγιο τετ α τετ και στην τρίτη το σουτ του από το σημείο του πέναλτι κατέληξε λίγο άουτ.

Στον αντίποδα, ο Άρης δεν είχε ιδέες και ενέργεια στο μεσοεπιθετικό του κομμάτι, συμβιβάστηκε με τον παθητικό ρόλο και πέραν ενός σουτ του Σαβέριο που μπλόκαρε εύκολα ο Αθανασιάδης και του ακυρωθέντος τέρματος του Μορόν (ήταν σε προφανή θέση οφσάιντ την ώρα της πάσας του Νταρίντα στην πλάτη της «κιτρινόμαυρης» άμυνας) δεν ήταν απειλητικός. Αντιθέτως, ήταν φοβικός και φανερά αγχωμένος στο πρώτο 45λεπτο.

Το γκολ που έστειλε την ΑΕΚ στα αποδυτήρια με το προβάδισμα ήρθε στο πρώτο από τα τρία λεπτά των καθυστερήσεων με σκόρερ τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Μετά από κόρνερ του Μάνταλου ο Γιόνσον σούταρε μέσα από την περιοχή, η μπάλα σταμάτησε στον Κουέστα, αλλά ακολούθησε ο Σέρβος άσος που με ψύχραιμο πλασέ και σχεδόν ανενόχλητος πέτυχε το 0-1. Δίκαιο βάσει της εικόνας του αγώνα στο πρώτο μέρος.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης ήταν υποχρεωμένος να γίνει πιο πιεστικός, να ανεβάσει τις γραμμές του και γενικώς να αλλάξει πλάνο και νοοτροπία. Και το έκανε με το «καλησπέρα» στην επανάληψη. Η είσοδος των Φετφατζίδη και Σαμόρα έδωσε άλλη πνοή και περισσότερη ταχύτητα στην μεσοεπιθετική γραμμή των Θεσσαλονικέων, με τον Οντουμπάτζο να κάνει το πρώτο του ανέβασμα στο ματς στο 56′ παίρνοντας το φάουλ από τον Ρότα. Ένα φάουλ που εκτελέστηκε με την… τρίτη μετά τις συνεχείς παρατηρήσεις του Νταμπάνοβιτς, μία καθυστέρηση που έκανε καλό στον Άρη αφού μετά από εξαιρετική εκτέλεση του Σουλεϊμάνοφ στο πίσω δοκάρι, ο Μορόν νίκησε τον Ρότα στον αέρα κι «έγραψε» το 1-1 με κεφαλιά.

Ο Άρης θέλησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και δύο λεπτά αργότερα πάτησε ξανά στην περιοχή της ΑΕΚ με αξιώσεις, ωστόσο ο Νταρίντα καθυστέρησε και ο Βίντα τον έκοψε επιβλητικά.

Ο ρυθμό κάπως ήρθε σε ισορροπία μετά το 70′, αν και η Ένωση στο δεύτερο ημίχρονο δεν κατάφερε να ασκήσει την ίδια πίεση όπως στο πρώτο στον Κουέστα, με τους γηπεδούχους να πατούν καλύτερα και να διαμαρτύρονται έντονα για πέναλτι στη φάση του 86′. Ο Σουλεϊμάνοφ «μπούκαρε» στην περιοχή από τα δεξιά, είχε μία μονομαχία με τον Πήλιο αλλά ο Νταμπάνοβιτς και ο Κροάτης στο VAR δεν είδαν κάτι το μεμπτό με το παιχνίδι να συνεχίζεται κανονικά. Έντονες οι διαμαρτυρίες των Θεσσαλονικέων για να δει τη φάση έστω στο μόνιτορ, «παίζετε» από τον Μαυροβούνιο ρέφερι, που γενικώς ήταν διστακτικός έως και φοβικός στα σφυρίγματά του. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση το θέαμα ήταν φτωχό, οι δύο ομάδες έπαιξαν συντηρητικά και κάπως φοβικά και το πράγμα έδειχνε ότι θα καταλήξει στη διαδικασία των πέναλτι. Όπως κι έγινε.

Εκεί, η τύχη κάτι χρωστούσε στον Άρη και τελικά τού το έδωσε με τον Κουέστα να πραγματοποιεί δύο αποκρούσεις και τον Φετφατζίδη να είναι ο μόνος παίκτης των γηπεδούχων που αστόχησε. Από πλευράς ΑΕΚ αστόχησαν οι Βίντα και Πόνσε.

ΑΡΗΣ – ΑΕΚ 1-1 κ.δ. και παράταση, 4-2 πέναλτι

ΓΚΟΛ: 58′ Μορόν / 45’+2′ Γκατσίνοβιτς

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, – Οντουμπάζιο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς (38′ Ρόουζ), Μοντόγια (106′ Φεράρι), – Ντουκουρέ (53′ Σαμόρα), Τζούρασεκ (90’+1′ Βερστράτε), – Σουλεϊμάνοφ, Νταρίντα, Σαβέριο (54′ Φετφατζίδης), – Μορόν.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, – Σιντιμπέ (62′ Πήλιος), Βίντα, Μήτογλου, Ρότα (74′ Αραούχο), – Γιόνσον, Πινέδα, – Άμραμπατ (83′ Πισάρο), Μάνταλος (83′ Φερνάντες), Γκατσίνοβιτς (106′ Φαν Βέερτ), – Τσούμπερ (74′ Πόνσε).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς