22.6 C
Athens

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αποχαιρετά τον σπουδαίο Μπεκενμπάουερ: «Αντίο Αυτοκράτορα»

Φτωχότερο έγινε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά την είδηση του θανάτου του θρυλικού Φραντς Μπεκενμπάουερ, του κορυφαίου λίμπερο στα χρονικά της στρογγυλής θεάς που πάει να «συναντήσει» τους Κρόιφ, Μαραντόνα και Πελέ στους αιώνιους ουρανούς

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο ποδοσφαιριστής που έφερε την επανάσταση στη θέση του λίμπερο κι αυτός που υπηρέτησε αυτή τη θέση με τρόπο που κανείς άλλος δεν θα μπορέσει ποτέ να τον φτάσει, «σίγησε» σε ηλικία 78 ετών και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχασε έναν ακόμη θρύλο του. Έναν «Αυτοκράτορα» για την ακρίβεια, όπως αποκαλούν οι Γερμανοί έναν εκ των κορυφαίων που ακούμπησαν ποτέ τη στρογγυλή θεά.

Είναι ο ποδοσφαιριστής που μας έκανε να λατρέψουμε τη θέση του κεντρικού αμυντικού, ο κορυφαίος στόπερ όλων των εποχών, με ένα «αρχοντικό» στυλ για την εποχή του. Δυναμικός και ιδανικός συμπαίκτης, αποτέλεσε τον ηγέτη της ξακουστής Δυτικής Γερμανίας στον δρόμο προς την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1972 και του Μουντιάλ δύο χρόνια αργότερα.

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο θρυλικός Φραντς Μπεκενμπάουερ

Με την Μπάγερν τα κέρδισε όλα και αποτελεί είδωλο ακόμα και για τη σημερινή γενιά. Τόσο μεγάλο είναι το αντίκτυπό του στο γερμανικό ποδόσφαιρο, που όλοι έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν με ένα κείμενο. Λίγες λέξεις, στις οποίες δύσκολα μπορεί να περιγραφεί το μεγαλείο του. Δεν θα υπάρξει άλλος σαν αυτόν. Όπως ακριβώς και με τον Κρόιφ, τον Μαραντόνα και τον Πελέ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ…

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟΝ «ΚΑΙΣΑΡΑ»

«Λυπούμαστε βαθιά για τον θάνατο του Φραντς Μπεκενμπάουερ, ενός από τους καλύτερους παίκτες του ποδοσφαίρου. Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ως παίκτης και ως προπονητής, ο “Der Kaiser” ήταν τόσο κομψός όσο και κυρίαρχος. Θα τον θυμόμαστε για πάντα», ανέφερε η Premier League στο X, πρώην Twitter:

Η Bundesliga, τόνισε στο X: «Η οικογένεια της Bundesliga είναι συντετριμμένη από την είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ένα αληθινό εικονίδιο, τότε, τώρα και πάντα. Αντίο Αυτοκράτορα.»

Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) σημείωσε ότι «λυπάται βαθιά για την απώλεια του Φραντς Μπεκενμπάουερ, ενός θρύλου του γερμανικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου που σημάδεψε μια εποχή και του οποίου η κληρονομιά θα είναι αιώνια.»

Ο παίκτης της Μπάγερν Τόμας Μίλερ, έγραψε στο twitter: «Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου. Αναπαύσου εν ειρήνη, αυτοκράτορα Φραγκίσκο. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έκανες για το ποδόσφαιρο στη Γερμανία.»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ρεάλ Μαδρίτης: «Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρος της και το διοικητικό της συμβούλιο λυπούνται βαθιά για τον θάνατο του Φραντς Μπεκενμπάουερ, ενός από τους μεγαλύτερους θρύλους του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήρια και την αγάπη της στην οικογένειά του, τους συμπαίκτες του, τους συλλόγους του και όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα».

«Το σοκ είναι βαθύ, παρόλο που ήξερα ότι ο Φραντς δεν ένιωθε καλά». Ο Λόταρ Ματέους (62 ετών) αρχηγός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και στενός φίλος του Φραντς Μπεκενμπάουερ, είπε στη γερμανική εφημερίδα «BILD»:

«Ο θάνατός του είναι απώλεια για το ποδόσφαιρο και για τη Γερμανία συνολικά. Ήταν από τους σπουδαιότερους ως παίκτης και προπονητής, αλλά και εκτός γηπέδου. Ο Φραντς ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, και απολάμβανε παγκόσμιας αναγνώρισης. Όλοι όσοι τον γνώριζαν ξέρουν πόσο σπουδαίος και γενναιόδωρος άνθρωπος ήταν ο Φραντς. Ένας καλός φίλος μας άφησε. Θα μου λείψει – θα μας λείψει σε όλους!».

Συγκινημένος και ο Γκάρι Λίνεκερ: «Λυπάμαι πολύ που άκουσα ότι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ πέθανε. Ένας από τους απόλυτους μεγάλους του παιχνιδιού μας. Ο Κάιζερ ήταν ο πιο όμορφος από τους ποδοσφαιριστές που τα κέρδισε όλα με χάρη και γοητεία».

Καλό ταξίδι Καίσαρα…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς