20.8 C
Athens

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο θρυλικός Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του γερμανικού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, με το στίγμα του να μένει ανεξίτηλο στα χρονικά της στρογγυλής θεάς

Θλίψη επικρατεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για την είδηση του θανάτου του θρυλικού Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Δευτέρα (8/1) σε ηλικία 78 ετών.

Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του γερμανικού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, με το στίγμα του να μένει ανεξίτηλο στα χρονικά της στρογγυλής θεάς.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε αρκετά και σημαντικά προβλήματα υγείας, καθώς είχε υποβληθεί σε δύο καρδιακές επεμβάσεις, ενώ το 2019 έχασε εντελώς την όραση από το δεξί του μάτι.

Είναι ο ποδοσφαιριστής που μας έκανε να λατρέψουμε τη θέση του κεντρικού αμυντικού, ο κορυφαίος στόπερ όλων των εποχών, με ένα «αρχοντικό» στυλ για την εποχή του. Δυναμικός και ιδανικός συμπαίκτης, αποτέλεσε τον ηγέτη της ξακουστής Δυτικής Γερμανίας στον δρόμο προς την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1972 και του Μουντιάλ δύο χρόνια αργότερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας Μπεκενμπάουερ:

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός και πατέρας μας, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να μας επιτρέψετε να θρηνήσουμε με σιωπή και να απέχετε από όλες τις ερωτήσεις».

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ «ΚΑΙΣΑΡΑ»

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1945 και Θθεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία. Μάλιστα στις εκλογές της IFFHS αναδείχθηκε τρίτος καλύτερος του 20ού αιώνα μετά τους Πελέ και Γιόχαν Κρόιφ. Παράλληλα ήταν έκτος σε ειδική ψηφοφορία μεταξύ των νικητών της Χρυσής Μπάλας που διοργάνωσε το γαλλικό περιοδικό France Football το 1999.

Ο «Καίσαρας» ως αρχηγός της ομάδας της τότε Δυτικής Γερμανίας, την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Μόναχο 1860, από την οποία μεταπήδησε στην Μπάγερν Μονάχου, όπου καθιερώθηκε ως κεντρικός αμυντικός. Μάλιστα θεωρείται ότι ήταν ο κορυφαίος αμυντικός στην ιστορία. Με την ομάδα του Μονάχου αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Δυτικής Γερμανίας, όπως και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ ο ίδιος κέρδισε δύο φορές το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ακολούθησε καριέρα προπονητή αναλαμβάνοντας την εθνική Γερμανίας με την οποία έφτασε σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατέκτησε έναν τίτλο. Είχε επιτυχημένη πορεία και ως διοικητικό στέλεχος επί σειρά ετών στη Μπάγερν, τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αλλά και σε θέσεις διεθνούς αρμοδιότητας για το ποδόσφαιρο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς