22.1 C
Athens

Άρης – ΠΑΟΚ 2-1: Οι παθιασμένοι Κίτρινοι τον γκρέμισαν από την κορυφή με ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας

Ο κάκιστος Δικέφαλος έπεσε ξανά στη «μαύρη τρύπα» του Χαριλάου και... γκρεμοτσακίστηκε από την κορυφή, με τον τακτικά άψογο Άρη να τον τιμωρεί με δύο πολύ ωραία γκολ των Σουλεϊμάνοφ και Σαβέριο

Ο παθιασμένος Άρης έπαιξε έξυπνα, με άρτια τακτική προσέγγιση και ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας για να φτάσει σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κόντρα στον… αλαζόνα ΠΑΟΚ, που άργησε να ξυπνήσει και παρουσίασε τουλάχιστον προβληματικό πρόσωπο με μοναδικό διασωθέντα τον Γιάννη Κωνσταντέλια που προσπάθησε μάταια να σώσει τον βαθμό για την ομάδα του.

Η ομάδα του Λουτσέσκου έπεσε ξανά στη «μαύρη τρύπα» του Χαριλάου, με τον Άκη Μάντζιο να παίρνει προπονητικά την ταυτότητα του Ρουμάνου αντιπάλου του στον πάγκο. Γκρεμίστηκαν από την κορυφή οι Ασπρόμαυροι, έβγαλαν αντίδραση οι Κίτρινοι με πειστική εμφάνιση μετά το «ναυάγιο» της Τρίπολης.

Σουλεϊμάνοφ στο 46′ και Σαβέριο στο 59′ πέτυχαν τα δύο πολύ ωραία γκολ των γηπεδούχων, μείωσε ο Μπάμπα με κοντινό πλασέ στην πρώτη τελική του ΠΑΟΚ στην εστία στο 75ο λεπτό.

Ο «καθρέπτης» του ντέρμπι

Το ματς ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να παίρνει από νωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον Άρη να μένει πίσω από την μπάλα, σε μία ξεκάθαρη πρόθεση του Μάντζιου να «χτυπήσει» στους ανοιχτούς χώρους δίχως διάθεση για ρίσκα, με δεδομένη την ικανότητα των Ασπρόμαυρων να «σπάνε» το πρέσινγκ όντας επικίνδυνοι στο transition.

Πάνω σε αυτή τη λογική βασίστηκε το παιχνίδι σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Με τον Άρη στο «περίμενε» και τον ΠΑΟΚ στην προσπάθεια να βρει χώρους. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον άχαρο, καθώς η τακτική προσέγγιση των Κιτρίνων στα πρώτα 45 λεπτά ήταν σχεδόν αλάνθαστη, ενώ από την άλλη ο Δικέφαλος δεν είχε την ίδια ένταση – ενέργεια στο παιχνίδι του -όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο μήνα- όντας αρκετά «φλύαρος» έξω από την περιοχή του Κουέστα.

Το ημίχρονο κύλησε δίχως κάποια μεγάλη ευκαιρία μπροστά από τις δύο εστίες, αφού ένα… σκοτωμένο σουτ του Νταρίντα από μακρινή απόσταση, μία άστοχη κεφαλιά του Κουλιεράκη κι ένα σωτήριο κόψιμο του Βιερϊρίνια σε σουτ του Μορόν από πλεονεκτική θέση ήταν όλα όσα έμειναν στο μπλοκάκι με τις σημειώσεις. Δίκαιη μοιρασιά σε ένα παιχνίδι με κάκιστο ρυθμό στα πρώτα 45′.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πάντα άλλαξαν. Και μάλιστα από το ξεκίνημά του. Ο Σαβέριο εξέθεσε τον Βιεϊρίνια στην πρώτη επίθεση του δεύτερου 45λεπτου, μοίρασε όμορφα στον απερχόμενο Σουλεϊμάνοφ κι αυτός με ωραίο τελείωμα μπροστά από τον Μπάμπα νίκησε τον Κοτάρσκι για το 1-0 μόλις στα 20 δευτερόλεπτα από τη σέντρα!

Ο Άρης μπήκε ιδανικά στην επανάληψη και δεν κατέβασε ταχύτητα παρά το γρήγορο προβάδισμά του. Όπως και στην Τρίπολη 4 μέρες νωρίτερα, συνέχισε στο ίδιο τέμπο, άντεξε -δίχως πρόβλημα- στο πεντάλεπτο πίεσης του ΠΑΟΚ και τον «τελείωσε» με δεύτερο τέρμα σε διάστημα 14 λεπτών, αυτή τη φορά με δημιουργό τον Μορόν και εκτελεστή τον Σαβέριο.

Ο εξτρέμ από το Εκουαδόρ βρέθηκε σε εξαιρετική βραδιά με γκολ και ασίστ, ανοίγοντας λογαριασμό με τη φανέλα των Κιτρίνων. Και μάλιστα με τρομερό πλασέ από δύσκολη γωνία και σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν.

Μετά το 70‘ ο Λουτσέσκου πήρε ρίσκα ρίχνοντας μάλλον αργά στο παιχνίδι τον κεφάτο Κωνσταντέλια, που ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η ομάδα του στο «Βικελίδης». Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για τον Δικέφαλο από τον άξονα, ήταν αυτός που δημιούργησε την πιο μεγάλη απειλή με μακρινό σουτ που κατέληξε άουτ στο 67′, ενώ μετά από δική του πάσα «τρύπα» ο Σβαμπ πάτησε περιοχή για να μοιράσει την ασίστ στον σκόρερ για δεύτερο σερί ματς, Ράχμαν Μπάμπα.

Μετά τη μείωση του σκορ ο ΠΑΟΚ, πέραν μίας κεφαλιάς του Σβαμπ από κοντά στις καθυστερήσεις, δεν κατάφερε να απειλήσει με ουσία την εστία του Κουέστα και στο τέλος χαμογέλασαν οι Κίτρινοι πανηγυρίζοντας μία νίκη που τόσο πολύ είχαν ανάγκη. Και τη δικαιούταν 100%!

ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ 2-1

Γήπεδο: Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

Διαιτητής: Πούτρος (ΔΑΝ)

ΓΚΟΛ: 46′ Μορόν, 59′ Σαβέριο / 75′ Μπάμπα

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, – Οντουμπάζιο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια, – Ζουλ (90’+5′ Ρόουζ), Τζούρασεκ (81′ Παναγίδης), – Σουλεϊμάνοφ (90’+4′ Σαμόρα), Νταρίντα, Σαβέριο (81′ Ντουκουρέ), – Μορόν (90’+5′ Φεράρι).

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, – Βιερίνια (67′ Σάστρε), Κετζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, – Μεϊτέ (68′ Σβαμπ), Οζντόεφ, – Ντεσπότοφ (68′ Ζίβκοβιτς), Μουργκ (56′ Κωνσταντέλιας), Τάισον, – Μπράντον (81′ Τζίμας).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς