19.4 C
Athens

Τα λόγια καρδιάς του Μπαρτζώκα έφεραν ένα ακόμα μεγάλο «ευχαριστώ» του ΜακΚίσικ

Η σπουδαία εμφάνιση του ΜακΚίσικ και η δήλωση του Έλις από τη Ρωσία ήρθαν μέσα σε λίγα 24ωρα να επιβεβαιώσουν απόλυτα τα λεγόμενα του κορυφαίου προπονητή της Ευρώπης που βλέπει τους παίκτες του να «θυσιάζονται» για τον Ολυμπιακό

Το ξεκίνημα του 2024 βρίσκει τον Ολυμπιακό στην πρώτη τετράδα της πιο συναρπαστικής EuroLeague των τελευταίων ετών με ρεκόρ 11-8 μετά τις πρώτες 19 αγωνιστικές στη διοργάνωση. Η 4η σερί νίκη των Ερυθρόλευκων το βράδυ της Πέμπτης απέναντι στη Μονακό φανέρωσε αυτό που φαινόταν να… έρχεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Με τους παίκτες να έχουν αποθεραπευτεί, τους νέους να ενσωματώνονται σταδιακά και να μπαίνουν στο πλάνο του κορυφαίου Έλληνα προπονητή, ο Ολυμπιακός πια έχει μπει στον σωστό δρόμο χωρίς να υποτιμά καμιά νίκη και με πίστη στο σχέδιο και στην ποιοτική δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν μια σειρά από πρωταγωνιστές στη δύσκολη νίκη κόντρα στους Μονεγάσκους στο καμίνι του ΣΕΦ, με τον Τόμας Γουόκαπ να παίρνει δίκαια το βραβείο του MVP αλλά τον Σακίλ ΜακΚίσικ να κλέβει την παράσταση με την ενέργεια που έφερε στο παρκέ.

Ο προστάτης οικογενείας Μπαρτζώκας και οι 9 χαμένοι πόντοι ανά αγώνα που κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι

Ο Αμερικανός πέρασε ένα πολύ δύσκολο διάστημα στο πρώτο κομμάτι της σεζόν λόγω του τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε από το καλοκαίρι και η απουσία του ήταν εμφανής. Ας ρίξει κανείς μια ματιά στο ματς με τη Βιλερμπάν όπου έκανε το πρώτο του… ξέσπασμα στο παρκέ και φυσικά κόντρα στη Μονακό.

Ο 33χρονος γκαρντ μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα με την ενέργειά του στην άμυνα, το κάθετο παιχνίδι του στο καλάθι και τη διείσδυση που φθείρει τους παίκτες που είναι επιφορτισμένοι με το μαρκάρισμά του.

Βέβαια και με τους Μονεγάσκους δεν έκανε μόνο αυτά, αφού έβαλε και το πιο κρίσιμο σουτ της βραδιάς με πίστη στις δυνατότητές του, όπως σχολίασε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επαναλαμβάνει διαρκώς πως για εκείνον πάνω από όλους και από όλα είναι η ομάδα, η θυσία του ενός για τον άλλον και η όποια επιτυχία να έρθει μέσα από το σύνολο.

Ο ΜακΚίσικ εδώ και χρόνια είναι μέρος αυτού του συνόλου με μεγάλη σύνδεση τόσο με την ομάδα όσο και με τον κόσμο που φροντίζει να ξεσηκώσει, ανάβοντας τη σπίθα στο ΣΕΦ με τις ενέργειές του.

Πριν από ακριβώς δύο μήνες και πριν την εντός έδρας ήττα-σοκ από την Μπασκόνια, με το ρεκόρ του Ολυμπιακού να είναι 3-2 (οι δύο νίκες στην παράταση), με πολλούς τραυματισμούς και αρκετή αμφισβήτηση, ο κόουτς του Ολυμπιακού ήταν ξεκάθαρος:

«Εγώ έχω τον εξής κανόνα και αυτός δεν αλλάζει. Τους παίκτες που έχουν βοηθήσει την ομάδα να κατακτήσουν ό,τι εγχώριο τίτλο υπάρχει, τους στηρίζω. Δεν σημαίνει ότι επειδή έμεινε ένα μήνα εκτός ο ΜακΚίσικ θα τον αλλάξω. Δεν θα το κάνω ποτέ αυτό. Είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό και δεν θα τον πουλήσω».

Ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει να ζει με αυτή τη φιλοσοφία και να στηρίξει τους παίκτες με τους οποίους κατέκτησε τίτλους, βρέθηκε σε δύο συνεχόμενα Final Four και για μερικά δευτερόλεπτα έχασε τον τίτλο της EuroLeague.

 

Ο Αμερικανός προφανώς και εισπράττει τη στήριξη και την αγάπη του προπονητή του. Για αυτό και είναι έτοιμος να θυσιαστεί για αυτόν.

Θυμηθείτε τις κατά καιρού δηλώσεις που έχουν γίνει από παίκτες που έχουν «αμφισβητηθεί» όπως συνέβη πέρσι με τον Κάνααν και τον Πίτερς. Άπαντες έχουν να πουν για τον τρόπο που (τους) στηρίζει ο προπονητής του Ολυμπιακού θέτοντας πρωτίστως ως προτεραιότητα το καλό της ομάδας.

Μέσα σε λίγες μέρες ο Οκτάβιους Έλις που πια αγωνίζεται στα παγωμένα παρκέ της Ρωσίας, δικαιώνεται για όσα δήλωσε για τον άλλοτε προπονητή του, παρότι δεν αγωνίστηκε σε ένα σύνολο τόσο καλό όσο αυτό των δύο προηγούμενων χρόνων.

«Δεν είναι απλώς ένας προπονητής, είναι προπονητής των παικτών, πραγματικός θρύλος. Είναι το άτομο με το οποίο μπορείς να συναναστραφείς ήρεμα ακόμη κι εκτός γηπέδου και θα σε υποστηρίζει πάντα», υποστήριξε ο Αμερικανός.

Αλήθεια, ποιος μπορεί να τα αμφισβητήσει όλα αυτά; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον άνθρωπο που έχει καταφέρει να ισορροπήσει την μπασκετική λογική με το συναίσθημα και τη στήριξη τους παίκτες του;

Ο δρόμος φέτος είναι μακρύς αλλά με τέτοια στήριξη (σαν αυτή στο ΣΕΦ κόντρα στη Μονακό) και τέτοια διάθεση αυτοθυσίας όλων για επίτευξη των στόχων, είναι προφανές πως ο Ολυμπιακός μέσα από την ομαδικότητα και… αθόρυβα θα διεκδικήσει αυτά που αξίζει να κατακτήσει.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς