19.7 C
Athens

Τερίμ: Ήρθα για να γράψω ιστορία στον Παναθηναϊκό, στόχος το νταμπλ και η επιστροφή στο Champions League

Ο Τούρκος τεχνικός τόνισε πως ήρθε για να γράψει ιστορία στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο χαρακτήρισε ως την κορυφαία ομάδα της χώρας με την πιο «βαριά» ευρωπαϊκή ιστορία - Τι είπε για Γιοβάνοβιτς, νταμπλ, Αταμάν και... Μπακασέτα

Ο Φατίχ Τερίμ παρουσιάστηκε κι επίσημα από τον Παναθηναϊκό το μεσημέρι της Παρασκευής (29/12) στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.

Ο Τούρκος τεχνικός, αφού ευχαρίστησε αρκετές φορές τον Γιάννη Αλαφούζο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και δήλωσε χαρούμενος που θα προπονήσει τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα με την πιο «βαριά» ιστορία στην Ευρώπη, όπως τόνισε, έθεσε ως ξεκάθαρο στόχο την κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα και την επιστροφή της ομάδας στους ομίλους του Champions League.

Παράλληλα, απέφυγε να αναφερθεί για τα μεταγραφικά ζητήματα που προκύπτουν, τουλάχιστον με ονόματα, μετά από ερώτηση που τού έγινε για το φημολογούμενο ενδιαφέρον του «τριφυλλιού» για τον Μπακασέτα αλλά και για άλλους παίκτες από την τουρκική αγορά.

Ο 70χρονος Τούρκος τεχνικός ανέλυσε το αγωνιστικό του πλάνο για τον Παναθηναϊκό κάνοντας λόγο για ποδόσφαιρο κυριαρχίας στη Λεωφόρο κόντρα σε όλους τους αντιπάλους, ενώ αναφέρθηκε και στον καλό του φίλο Εργκίν Αταμάν, μετά την επίσκεψή του στο ΟΑΚΑ για το Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας.

Παναθηναϊκός: Η πρώτη αντίδραση των οπαδών για Γιοβάνοβιτς υπό το βλέμμα του Τερίμ (vid)

Τέλος, ευχαρίστησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την «πολύ καλή ομάδα που του άφησε» και υπογράμμισε πως είναι λογικό να τον αγαπά τόσο πολύ ο κόσμος του συλλόγου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Φατίχ Τερίμ στην παρουσίασή του από τον Παναθηναϊκό:

Για τις αλλαγές που θα φέρει στον τρόπο που αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιβάν που μου άφησε μία πολύ καλή ομάδα, όμως το ποδόσφαιρο είναι έτσι και καμία φορά χωρίζουν οι δρόμοι. Τον ευχαριστώ πολύ για τα καλά του λόγια για μένα. Το καλύτερο είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα και θα δώσουμε τα πάντα για να γίνει αυτό. Θέλω πολύ να ακούσω την μουσική του Champions League στο γήπεδό μας.

Ο καθένας έχει τη δική του φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τον τρόπο που παίζουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε. Έχουμε πολύ σύντομα δύο αγώνες. Έχω μια φιλοσοφία που λέει πως αν βρίσκεται σε μεγάλη ομάδα, πρέπει να έχεις στόχο όλα τα γήπεδα που υπάρχουν. Άσχετα αν θα πετύχεις ή όχι, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σου. Θα προσπαθήσω να περάσω την δική μου φιλοσοφία την ομάδα. Περισσότερο πρες, πιο γρήγορο παιχνίδι, να έχουμε τον έλεγχο και να κάνουμε πολλές πάσες. Αυτή είναι η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου που έχω».

Για το αν έχει σκοπό να πάρει κάποιον παίκτη από το τούρκικο πρωτάθλημα όπως ο Μπελχαντά:

« Από 1η Ιανουαρίου ξεκινούν οι μεταγραφές. Με τον τεχνικό διευθυντή συζητάμε τα θέματα αυτά. Αν θα υπάρχει κάποιος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε είναι καλύτερο να το ακούσετε από μας. Κάνουμε συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Πριν γνωρίσω την ομάδα και δω τους παίκτες δεν θέλω να κάνω καμία μεταγραφή, γιατί τους εμπιστεύομαι. Έχουν περάσει μόλις τρεις μέρες. Παίρνω όποιες πληροφορίες θέλω απόμ τον κ. Γιάννη (Παπαδημητρίου).

Στο κέντρο της άμυνας έχουμε δύο τραυματίες, αλλά έχουμε και χαφ που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί. Αν δούμε ότι έχουμε ανάγκη θα συζητήσουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό. Δεν υπάρχει χώρα στην μεταγραφή. Παίρνουμε παίκτες από παντού. Ο Μπελχαντά έχει συμφωνήσει ήδη αλλού, απ’ ότι ξέρω κατευθύνεται στο Κατάρ».

Για το τι πρέπει να δώσει στην ομάδα για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος:

«Έχω εμπειρία στο να παίρνω πρωταθλήματα. Ποτέ δεν θα είναι εύκολο. Ήρθα εδώ για μεγάλες προκλήσεις, για να γράψω ιστορία. Έχουμε πολύ καλή ομάδα. Αν θέλουμε να είμαστε νικητές, πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι. Θέλω πολύ να πάρω το πρωτάθλημα και αισθάνομαι έντονα αυτό το πράγμα. Αύριο το βράδυ θα συναντηθούμε όλοι μαζί. Η ομάδα είναι μία πολύ μεγάλη οικογένεια κι εμείς την χρειαζόμαστε αυτήν για να φτάσουμε στον τίτλο. Γνωρίζω τι θέλουν οι οπαδοί μας και θα δουλέψουμε γι’ αυτό. Θα βρούμε τι μας χρειάζεται και θα το φτιάξουμε γρήγορα. Με τον καιρό θα δείτε κι εσείς την αλλαγή αυτή. Στο λίγο χρονικό διάστημα είδα ότι και οι παίκτες μου θέλουν να πάρουν το πρωτάθλημα. Στην Τουρκία σχεδόν δεν είχα χρονιά χωρίς να πάρω το πρωτάθλημα. Όσες φορές και να κατακτήσεις δεν σταματάει να υπάρχει δίψα γι’ αυτό. Έχω την ίδια θέληση γι’ αυτό με τους οπαδούς μας. Μας το εξήγησε και ο πρόεδρός μας».

Για τα μαζεμένα ντέρμπι που έρχονται και την εικόνα που έχει για το ελληνικό πρωτάθλημα:

«Ξέρω πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Το γνωρίζω αρκετό καιρό. Ξέρω και για τις άλλες ομάδες. Σέβομαι τους αντιπάλους. Γενικά θα κριθεί το πρωτάθλημα ανάμεσα σε μας, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Το μεγαλύτερο που έχει καταφέρει μία ομάδα στην Ευρώπη το έχει κάνει ο Παναθηναϊκός και θέλουμε να γυρίσουμε στα χρόνια αυτά. Είναι πολύ σημαντικό το σύστημα των Play-offs. Έχει συμβεί να μπούμε σ’ αυτά με μεγάλη διαφορά και να χάσουμε το πρωτάθλημα. Είναι δύσκολη διαδικασία. Όμως ο Παναθηναϊκός είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας και δεν φοβόμαστε κανέναν. Η προτεραιότητά μας θα είναι να παίζουμε καλά στο γήπεδο. Θα γίνουμε μια ομάδα που δεν τα παρατάει και θα δίνει πάντα μάχη στο γήπεδο».

Για τις προτάσεις που είχε και γιατί διάλεξε τον Παναθηναϊκό:

«Έχω πάρει παραπάνω από 30 Κύπελλα στην καριέρα μου. Ο κ. Αλαφούζος όταν συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για την ομάδα, μου εξήγησε πολύ καλά τι θέλει από την ομάδα, τι περιμένει από μένα και ποιος ήταν ο στόχος μας. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πολύ καλή χημεία και σεβασμό. Από τότε που κάναμε την πρώτη συνάντηση μέχρι τώρα δεν έμεινα μόνος μου ούτε μια στιγμή. Ήρθα για να γράψω μια ιστορία όπως είπα και στο ντοκιμαντέρ μου.

Έχετε δίκιο είχα πολλές προτάσεις από την άλλη πλευρά της θάλασσας που όλοι πηγαίνουν εκεί τώρα. Ήταν πολλά τα λεφτά αλλά δεν τα δέχθηκα. Συζήτησα με τον πρόεδρο και πείστηκα από το πλάνο και γι’ αυτό επέλεξα να έρθω εδώ για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Για την πρόκληση να πάρει το πρωτάθλημα από ομάδα άλλου προπονητή και να ακούσει το όνομά του από τα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού:

«Είναι σημαντική η αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Δεν περίμενα κάτι άλλο από κείνους. Είναι αυτό που άρμοζε και έπρεπε να συμβεί σ’ έναν άνθρωπο με την προσφορά του. Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και αγαπώ πολύ την χώρα. Και το καλοκαίρι έρχομαι πάρα πολύ συχνά. Είναι μία νέα πρόκληση. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε σωστά την ιστορία που έχει γίνει. Δεκατέσσερα χρόνια έχουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το ίδιο είχε γίνει και στην Γαλατά. Όταν πήγα εγώ είχε χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα, τώρα πλέον είναι πιο μπροστά από όλους. Τα 14 χρόνια είναι μεγάλο διάστημα. Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ πολύ για τον σεβασμό και την αγάπη που έχετε προς εμένα. Το σημαντικό είναι να κοιτάμε το αποτέλεσμα. Εγώ βέβαια είμαι εδώ πέρα για να πάρω το πρωτάθλημα, όμως αυτό που έδειξαν οι οπαδοί για τον κ. Γιοβάνοβιτς ήταν εξαιρετικό. Χθες στο ΟΑΚΑ μου άρεσε πολύ το κλίμα που δημιούργησαν οι οπαδοί. Θα πηγαίνω συχνά».

Για την πολύ καλή επικοινωνία που έχει με τους παίκτες του:

«Ο χρόνος είναι αντίπαλός μας. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Πάντα μιλάω με τους παίκτες και προσωπικά. Από την μία βλέπω τους παλιούς αγώνες και από την άλλη ασχολούμαστε με τις απουσίες, παράλληλα κάνουμε και προπονήσεις. Φεύγω πάντα αργά για να πάω στο ξενοδοχείο. Θέλουμε να έχουμε πάντα ωραίο κλίμα. Ακόμα γνωριζόμαστε με τους παίκτες. Την Τετάρτη θα έχουμε μία πιο καλή εικόνα για την ομάδα. Δεν περιμένω μία μεγάλη αλλαγή, αλλά ένα μήνυμα για το πως θα είναι η ομάδα μελλοντικά. Στις αλλαγές αυτές πιο γρήγορα απ’ όλους αντιδρούν οι ποδοσφαιριστές. Είναι επαγγελματίες, πρέπει να κάνουν προπόνηση, να δουλέψουν και να κερδίσουν.

Θα μιλήσουμε ξεχωριστά με τους παίκτες, από αύριο θα τους δείξουμε και πιο αναλυτικά πως θέλουμε να παίξουμε. Θα δούμε τα θετικά και τα αρνητικά και θα τα παρουσιάσουμε και σε κείνους. Θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να βλέπουμε και τι όχι. Δεν περισσεύει ούτε λετπό. Έρχεται και η οικογένειά μου και δεν προλαβαίνω να την υποδεχθώ καν γιατί τρέχω με την ομάδα. Οι παίκτες θα με γνωρίζουν κάθε μέρα και καλύτερα. Τους συμπαθώ πολύ γιατί κάνουν μία δύσκολη δουλειά. Ποτέ δεν έχω σκεφτεί κάτι ασχήμα για έναν παίκτη μου. Είμαι πάντα ξεκάθαρος μαζί τους. Αν δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί τους, τους το λέω στο πρόσωπό τους».

Για την αιτία της απόφασης να κοιμούνται στα σπίτια τους οι παίκτες πριν τους αγώνες:
«Είναι πολλά χρόνια που το κάνω αυτό. Από το να είμαι ξεχωριστά από τις οικογένειές του και να παίζουν Play-station ή να βλέπουν κάτι μέχρι το πρωί, προτιμώ να είναι σπίτι τους με τις οικογένειές τους. Εγώ τους εμπιστεύομαι, αν δω κάτι διαφορετικό θα κάνω αυτό που πρέπει. Την ημέρα του αγώνα μαζευόμαστε όλοι μαζί και είμαστε παρέα μέχρι να πάμε στο γήπεδο. Το κάνω πολλά χρόνια όλο αυτό».

Για τα αγωνιστική στοιχεία που θα επικεντρωθεί μέχρι να φέρει την αλλαγή που θέλει:

«Ειδικά στους αγώνες που παίζουμε στο γήπεδό μας δεν θέλω να αφήσω καμία να παίζει μέσα στην έδρα μας. Είμαι μεγάλη ομάδα. Είμαι ο Παναθηναϊκός. Αφήσαμε να παίξουμε η αντίπαλη ομάδα, τώρα σειρά μας να παίξουμε εμείς… όχι εγώ δεν είμαι έτσι. Η δική μου φιλοσοφία είναι να παίξουμε πιο κοντά και να μην τους αφήνουμε χώρο να παίζουν άνετα. Δεν θεωρώ σωστό να χάσουμε την μπάλα να τρέξουμε 60-70 πίσω για να την κερδίσουμε. Δεν είναι λογικό, χάνουμε περισσότερη ενέργεια. Εκεί που χάνουμε την μπάλα πρέπει να κάνουμε άμεσο πρέσινγκ για να την κερδίσουμε. Πάντα είχα την φιλοσοφία αυτή. Στην Γαλατά, την Μίλαν, την Φιορεντίνα, όλα τα χρόνια. Το μοναδικό πρόβλημα εδώ θα είναι να μην γίνει λάθος πάνω στην αλλαγή. Πρέπει να το δείξουμε γρήγορα αυτό στο κοινό που θα υπάρχει.

Όταν σταματήσουν τα συνεχόμενα ματς θα κάνουμε φιλικά με την Β’ ομάδα και την Κ19 για να δοκιμάζουμε τις τακτικές και να δω τους νέους παίκτες για να τους δώσω ευκαιρίες. Ίσως χρησιμοποιήσουμε κάποιους παίκτες και από κει αν μας κάνουν την δουλειά».

«Είναι πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι με γνωρίζετε. Δεν είμαι κάποιος που κάνει παράπονα. Τα λέει κατευθείαν για να βρει λύση. Λέω δύσκολα πράγματα, αλλά τα λέω ευθέως για να βρεθεί λύση. Να πω ξανά ένα ευχαριστώ στον πρόεδρο και στην ομάδα που με δέχθηκαν τόσο γρήγορα. Πρώτα απ’ όλα όταν πηγαίνω στο Κορωπί, μιλάω με τους γιατρούς, που ευτυχώς μιλούν ιταλικά. Με το που πάω το πρωί καλώ τους γιατρούς και τους προπονητές να συζητήσουμε. Τους λέω κι εγώ αυτά που θέλω. Αν περάσουμε το δύσκολο αυτό χρονικό διάστημα, τότε θα έχουν όλοι μια πιο καθαρή εικόνα για το τι θέλουμε να καταφέρουμε. Φαίνεται πόσο μεγάλη είναι η ομάδα του Παναθηναϊκού απ’ αυτά που βλέπω και τους ανθρώπους που βλέπω να δουλεύουν εδώ».

Για την συνύπαρξή του στην ίδια χώρα με τον Αταμάν κι αν μίλησαν όταν ήταν να έρθει εδώ:

«Ο κ. Αταμάν είναι ένας άνθρωπος που τον συμπαθώ πολύ κι έχουμε επικοινωνία. Όταν ήμασταν και οι δύο στην Ιταλία. Μιλήσαμε όταν άκουσε πως θα έρθω εδώ. Περίεργο που είμαστε ξανά μαζί. Έχουμε ξαναβρεθεί μαζί στην ίδια ομάδα στην Γαλατά και είχαμε πάρει και οι δύο πρωτάθλημα. Χάρηκα που με κάλεσε στον αγώνα και που κερδίσαμε. Όπως όλοι έχουν γνώμη για όλα έτσι έκανα κι εγώ χθες στο μπάσκετ και στα πρώτα πέντε λεπτά είπα στην γυναίκα του πως θα κερδίσουμε με 15 πόντους. Το είπα μετά και στον ίδιο. Η ζωή είναι πολύ περίεργη. Είμαι χαρούμενος που συναντηθήκαμε μαζί».

Για τις εξελίξεις σε σχέση με το στόπερ και τα σχήματα που χρησιμοποιεί:

«Στο κέντρο της άμυνας σκεφτόμαστε να κάνουμε μία μεταγραφή, γιατί στο κείμενο θα αργήσει να γυρίσει. Πριν λίγο περιέγραψα τον σχηματισμό. Άμα μπορώ να το λύσω μέσα από την ομάδα και να δω τις δυνατότητές μας θα το δω τότε. Έχω μία φιλοσοφία πως ο καλός παίκτης παίζει παντού. Έχω αλλάξει πολλές φορές θέση σε παίκτες. Π.χ. τον Άλμπερτ Ριέρα τον κάναμε αριστερό μπακ από αριστερό εξτρέμ. Όμως, αν δεν μπορούμε να βρούμε μία λύση εσωτερικά, θα κινηθούμε γρήγορα και θα βρούμε μία λύση, γιατί μέσα σε μικρό διάστημα θα παίξουμε πολλούς σημαντικούς αγώνες».

Για το αν έχει ολοκληρώσει το επιτελείο του:

«Ο προπονητής για το Athletic Performance θα έρθει τις επόμενες μέρες ενώ υπάρχουν και δύο ακόμα νέα άτομα ήδη στην ομάδα. Θα συνεργαστούμε μαζί και πιστεύω θα τους βοηθήσω κι εγώ. Ήδη έχουμε κάποιους προπονητές από δω (π.χ. ο προπονητής τερματοφυλάκων κ. Μουντάκης)».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς