19.9 C
Athens

Η αντεπίθεση της ESL ξεκινά: Το ξέσπασμα του Πέρεθ, οι δωρεάν αγώνες και η «ευρωπαϊκή πυραμίδα» της UEFA

Αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το «πραξικόπημα» κατά των FIFA/UEFA δύο χρόνια μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθειά τους παρουσιάζονται οι Φλορεντίνο Πέρεθ και Ζουάν Λαπόρτα, που είδαν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να τους δίνει την... ασίστ για την υλοποίηση της νέας «Λίγκας των ισχυρών»

Η ιδέα της European Super League επιστρέφει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο δικαστικός θρίαμβος των «πραξικοπηματιών» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στον πόλεμό τους ενάντια σε FIFA/UEFA σημαίνει πολλά για το μέλλον στο ποδόσφαιρο και την διαφοροποίησή του, έτσι όπως το ξέραμε.

Για αρχή, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ναι μεν δικαιώνει την ESL επιτρέποντας στις ομάδες να ενταχθούν σε διαφορετικές Λίγκες πέραν αυτών υπό την αιγίδα των FIFA/UEFA, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει -ακόμα τουλάχιστον- τη δημιουργία μίας νέας διοργάνωσης, με την UEFA να στέκεται σε αυτό σαν μία πρώτη αντίδρασή της στις ραγδαίες σημερινές (21/12) εξελίξεις.

Η Εuropean Super League δικαιώθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και φέρνει τα πάνω-κάτω στο ποδόσφαιρο!

«Η σημερινή απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης “Super League”. Μάλλον υπογραμμίζει μια προϋπάρχουσα έλλειψη στο πλαίσιο προέγκρισης της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί τον Ιούνιο του 2022. Η UEFA είναι βέβαιη για την ευρωστία των νέων κανόνων της και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια, τονίζει την αναγκαιότητα συνεργασίας της με τους αρμόδιους φορείς και τους φιλάθλους, με στόχο να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πυραμίδα του ποδοσφαίρου ανέγγιχτη, εκφράζοντας, παράλληλα, την εμπιστοσύνη της στο υπάρχον μοντέλο που έχει υιοθετήσει, ως το καταλληλότερο.

«Η UEFA παραμένει αποφασισμένη στη δέσμευσή της να διατηρήσει την ευρωπαϊκή πυραμίδα του ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας ότι συνεχίζει να εξυπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο συλλογικά με τις εθνικές ενώσεις, τα πρωταθλήματα, τους συλλόγους, τους φιλάθλους, τους παίκτες, τους προπονητές, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους εταίρους.

Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η αλληλέγγυα ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική πυραμίδα που οι φίλαθλοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν ανακηρύξει ως το αναντικατάστατο μοντέλο τους θα διασφαλιστεί από την απειλή της απόσχισης με ευρωπαϊκούς και εθνικούς νόμους».

Την ίδια στιγμή, σε μία γωνία της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης οι Πέρεθ και Λαπόρτα σφίγγουν τις γροθιές τους από ικανοποίηση, στέλνοντας κοινό μήνυμα για μία νέα εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ένα νέο ξεκίνημα, που δεν προσδιορίζεται ακόμα από τι θα αποτελείται και πώς θα εφαρμοστεί. Μία ιδέα μας έδωσε μόνο οO CEO της εταιρείας «A22», Μπερντ Ράιχαρτ, που μεταξύ άλλων προανήγγειλε τη δωρεάν μετάδοση όλων των αγώνων της νεοσύστατης ESL, όποτε κι αν τελικά αυτή δημιουργηθεί.

«Για τους φιλάθλους: Προτείνουμε τη δωρεάν παρακολούθηση όλων των αγώνων της Europena Super League, ενώ αναφορικά για τις ομάδες: Τα έσοδα κι οι δαπάνες αλληλοϋποστήριξης θα είναι εγγυημένα», όπως τόνισε…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς