18.7 C
Athens

Ελλάδα – Γαλλία 2-2: Όρθια με γκολάρες κόντρα στους πανίσχυρους Τρικολόρ (vid)

Η εθνική ανέτρεψε το 0-1 του Κολό Μουανί με δυο εξαιρετικά γκολ από Μπακασέτα και Ιωαννίδη και θα μπορούσε να πανηγυρίσει μια ιστορική νίκη αν δεν μεσολαβούσε η βολίδα του Φοφανά στο 74'

Η εθνική Ελλάδας εδώ και αρκετό καιρό γνώριζε πως τον Μάρτιο κρίνονται τα σημαντικά. Απέναντι στο Καζακστάν, το συγκρότημα του Γκουστάβο Πογέτ θα κυνηγήσει την επιστροφή σε τελική φάση Euro (σε περίπτωση που επικρατήσει θα πρέπει να νικήσει στον τελικό των πλέι οφ Γεωργία ή Λουξεμβούργο).

 

Κόντρα στη Γαλλία στην OPAP Arena, η γαλανόλευκη είχε την ευκαιρία να κλείσει με θετική εικόνα τα προκριματικά για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το έκανε με μια εξαιρετική εμφάνιση.

Με τον Τζεράρντ Νους στον πάγκο (τιμωρημένος ο Πογέτ) η εθνική είδε το αμυντικά εξαιρετικό σχέδιο να λειτουργεί πολύ καλά απέναντι στη φιναλίστ του Μουντιάλ και μια εκ των κορυφαίων ομάδων στον πλανήτη. Το 2-2 μπορεί να μην κρίνει κάτι αλλά σίγουρα όσοι παρευρέθηκαν στο γήπεδο απόλαυσαν θέαμα υψηλού επιπέδου, με την Ελλάδα να αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε σωστό δρόμο για τα κρίσιμα της άνοιξης του 2024.

Η εθνική είχε θάρρος να κυνηγήσει τις φάσεις στην κόντρα και το πλάνο με την τριάδα στην άμυνα περιόρισε σημαντικά τους Γάλλους. Ο Γκριεζμάν είχε τις δύο σπουδαιότερες φάσεις στο πρώτο μέρος (στην πρώτη περίπτωση εκτινάχθηκε ο Βλαχοδήμος και στη δεύτερη η μπάλα βρήκε στο δοκάρι) και το γκολ ήρθε στο 42′ μετά από μια εκπληκτική συνεργασία και ακόμα πιο εκπληκτική εκτέλεση.

Ο Φοφανά άνοιξε στον Ζιρού κι εκείνος τροφοδότησε με τη μία τον Κολό Μουανί που μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά και με πάρα πολύ δύσκολο τελείωμα έκανε το 0-1.

 

Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους η εθνική έκανε την προσπάθειά της για να βρει το γκολ και αυτό ήρθε για να ακολουθήσει μια τεράστια ανατροπή (είχε προηγηθεί χαμένη ευκαιρία του Ιωαννίδη στο 52′).

Πρώτα στο 56′ ο Μασούρας ταλαιπώρησε από τα αριστερά τον Λουκάς Ερναντέζ και μετά το σουτ που έκανε, η μπάλα κόντραρε και έφτασε στον Μπουχαλάκη που έπιασε κι εκείνος το σουτ. Η μπάλα βρήκε εκ νέου σε σώματα και στρώθηκε στον Μπακασέτα στο ημικύκλιο με τον αρχηγό της εθνικής να πιάνει το δυνατό σουτ και να γράφει το 1-1.

 

Στο 61′ από την πάσα του Μπουχαλάκη, ο Γιαννούλης έκανε το ανέβασμα από τα αριστερά και άφησε πίσω του τον Κουντέ με φοβερή ενέργεια, γύρισε για τον Ιωαννίδη στο σωστό σημείο και ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ολοκλήρωσε την ανατροπή.

 

Οι Τρικολόρ αν και δεν έφτιαξαν τη μεγάλη ευκαιρία, και αναλώθηκαν σε μια φλύαρη κατοχή έφτασαν στο 2-2 με την ατομική τους ποιότητα, όταν ο Φοφανά βρήκε τον χώρο εκτός περιοχής κι έπιασε ένα τρομερό σουτ-κεραυνό στο οποίο δεν είχε απάντηση ο Βλαχοδήμος.

 

Ήδη ο Ντεσάν είχε περάσει στο ματς ό,τι καλύτερο είχε στον πάγκο και στα τελευταία λεπτά ασκήθηκε τρομακτική πίεση στα καρέ της εθνικής. Ο Κομάν είχε διπλό (!) δοκάρι σε γύρισμα από τα δεξιά, ενώ στην τελευταία φάση του αγώνα στις καθυστερήσεις ο Εμπαπέ έπιασε τρομερό σουτ αλλά ο Βλαχοδήμος εκτινάχθηκε, η μπάλα βρήκε και στο δοκάρι (τέταρτο των Γάλλων) και το 2-2 έμεινε ως έχει.

ΕΛΛΑΔΑ (Νους): Βλαχοδήμος, Ρότα (85′ Σάλιακας), Μαυροπάνος, Ρέτσος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης, Μπουχαλάκης, Γαλανόπουλος (66′ Αλεξανδρόπουλος), Μπακασέτας (86′ Κωνσταντέλιας), Μασούρας (77′ Παυλίδης), Ιωαννίδης (77′ Ζέκα)

ΓΑΛΛΙΑ (Ντεσάν): Σαμπά, Κουντέ (64′ Κλος), Σαλιμπά, Λούκας Ερναντέζ (85′ Ντισασί), Τεό Ερναντέζ, Φοφανά, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (64′ Κομάν), Κολό Μουανί (64′ Εμπαπέ), Ζιρού (70′ Τουράμ)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2ου ΟΜΙΛΟΥ

Ελλάδα – Γαλλία 2-2 (56′ Μπακασέτας, 61′ Ιωαννίδης / 42′ Κολό Μουανί, 74′ Φοφανά)

Γιβραλτάρ – Ολλανδία 0-6 (10′, 50′, 62′ Στενγκς, 23′ Βίφερ, 38′ Κουπμάινερς, 81′ Γκάκπο)

ΡΕΠΟ: Ιρλανδία

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Γαλλία 22
  2. Ολλανδία 18
  3. Ελλάδα 13
  4. Ιρλανδία 6
  5. Γιβραλτάρ 0
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς