15.9 C
Athens

Euroleague: Το ιστορικό ρεκόρ βολών του Παναθηναϊκού και το θετικό πρόσημο στις νίκες μετά από σχεδόν 4 χρόνια!

Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες νίκες στη Euroleague για πρώτη φορά στη μετά κορωνοϊό εποχή, αλλά εκείνο που εντυπωσιάζει ολόκληρη την Ευρώπη είναι το ασύλληπτο +86 στις βολές μετά από μόλις 9 αγωνιστικές

Με τη νίκη επί της Βίρτους Μπολόνια ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε το καρέ ελληνικών νικών σε διαβολοβδομάδα Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2017. Τότε, σε ένα τετραήμερο λίγες μέρες πριν το Χριστούγεννα, ήταν η αμέσως προηγούμενη φορά που Πράσινοι και Ερυθρόλευκοι νίκησαν από δυο φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ αλλά και την Εφές στην Κωνσταντινούπολη και ο ΠΑΟ τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ και τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Η… ιστορικότητα της πράσινης επικράτησης κόντρα στους Ιταλούς όμως έχει και συνέχεια. Και αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός βρίσκεται για πρώτη φορά με θετικό πρόσημο σε νίκες/ήττες (5-4) μετά τη σεζόν που διακόπηκε λόγω του κορωνοϊού! Σε τελικές τιμές, αυτό συνέβη για τελευταία φορά στην πρεμιέρα της σεζόν 2020/21, όταν οι Πράσινοι νίκησαν στη Μόσχα την υπό διάλυση Χίμκι και έκαναν το 1-0, προτού τους πάρει η κατηφόρα στη συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός όμως πηγαίνει για ένα άλλο, ακόμα πιο ιστορικό ρεκόρ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν παρατηρήσει ότι οι Πράσινοι είναι μια ομάδα που εκτελεί αρκετές βολές σε κάθε ματς. Αυτό το «αρκετές» μεταφράζεται στο ασύλληπτο νούμερο των 203 βολών σε 9 αγωνιστικές που είναι μακράν το μεγαλύτερο στη φετινή Euroleague.

Η ομάδα του Αταμάν έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο σε κερδισμένες βολές τόσο ανά αγώνα (22,6) όσο και ανά 40λεπτο (21,9). Στη δεύτερη θέση του μέσου όρου βρίσκονται Ρεάλ και Μακάμπι που έχουν από 20,5 βολές ανά αγώνα, αλλά οι αριθμοί των Ισραηλινών πέφτουν ελαφρώς στο 20,2 ανά 40λεπτο, αφού συνυπολογίζεται και η παράταση που έπαιξαν με τον Παναθηναϊκό.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις κερδισμένες βολές στη Euroleague μετά από 9 αγωνιστικές (εκκρεμεί το Μακάμπι – Ρεάλ που θα παιχτεί στις 28 Νοεμβρίου)

 

Euroleague στατιστικά βολές 9η αγωνιστική

Κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχιστεί η χρονιά σε αυτούς τους ρυθμούς για τον Παναθηναϊκό, σε ό,τι έχει να κάνει με τις βολές. Αν πάντως οι Πράσινοι καταφέρουν να μείνουν στην κορυφή, αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, όταν και έφτασαν στην κατάκτηση της τελευταίας ευρωπαϊκής κούπας τους! Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που εκείνη τη χρονιά ήταν δεύτερος, αλλά βρέθηκε στην κορυφή της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίες για πέντε φορές έκτοτε: 2011/12, 2012/13, 2017/18, 2019/20 (δεύτερος ο ΠΑΟ) και 2021/22.

Το στοιχείο που μετατρέπει σε εξωπραγματικό ρεκόρ τις φετινές επιδόσεις του Παναθηναϊκό είναι πως βρίσκονται ταυτόχρονα στην κορυφή των κερδισμένων βολών αλλά και στο συνολικό +/-. Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός έχει το ασύλληπτο +86 υπέρ του, αφού εκτός από το ότι εκτελεί τις περισσότερες βολές στη διοργάνωση, δίνει και τις λιγότερες στους αντιπάλους του!

Το συνολικό 203-117 υπέρ των Πρασίνων μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 22,6 βολές υπέρ και 13 εναντίον τους που σημαίνει ότι εκτελούν περίπου 10 βολές περισσότερες από τους αντίπαλους τους ανά αγώνα. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο συνολικό 146-130 που μεταφράζεται σε 16,2 υπέρ και 14,4 εναντίον του. Το γεγονός πως βρίσκεται στη 12η θέση του μ.ο. βολών ανά 40λεπτο προκαλεί εξίσου μεγάλη εντύπωση για μια ομάδα που παραδοσιακά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων βολών λόγω του τρόπου παιχνιδιού της.

Αν πάντως στις επόμενες αγωνιστικές συνεχιστούν τα παραπάνω, οι Πράσινοι θα έχουν καταγράψει στο τέλος της σεζόν ένα ιστορικό ρεκόρ βολών για τα δεδομένα της Euroleague, την ώρα που οι Ερυθρόλευκοι θα φλερτάρουν με ένα επίσης ιστορικό χαμηλό!

Ελεύθερες βολές κατά

  1. Βίρτους Μπολόνια       192
  2. Παρτιζάν                    192
  3. FC Μπάγερν Μονάχου  176
  4. Ζαλγκίρις Κάουνας      159
  5. Φενερμπαχτσέ            158
  6. Αναντολού Εφές         157
  7. Μακάμπι Τελ Αβίβ       155
  8. Βαλένθια                   154
  9. Άλμπα Βερολίνου        147
  10. EA7 Emporio Αρμάνι   145
  11. Μπασκόνια                 143
  12. Βιλερμπάν                 142
  13. Μπαρτσελόνα             137
  14. Ερυθρός Αστέρας       137
  15. Μονακό                     132
  16. Ολυμπιακός               130
  17. Παναθηναϊκός            117
  18. Ρεάλ Μαδρίτης           114

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Λίβερπουλ – Τότεναμ 4-2: Κόκκινος περίπατος και δώρο τετράδας στην Άστον Βίλα

Η Λίβερπουλ ισοπέδωσε την Τότεναμ - όπως συνήθως συμβαίνει στο Άνφιλντ - και έκανε δώρο την 4η θέση στην Άστον Βίλα, την ώρα που η ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου υπέστη τέταρτη σερί ήττα στην Premier League για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Ο Παναθηναϊκός κλείνει τον Τζορτζ Μπάλντοκ

Οι Πράσινοι συμφώνησαν με τον 31χρονο δεξιό μπακ Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος αναμένεται να ενταχθεί στο ρόστερ του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Κακή εμφάνιση και ήττα με κομβική απώλεια πριν τον Ολυμπιακό

Η ομάδα του Ουνάι Έμερι εμφανίστηκε σοκαρισμένη στο Amex μετά την τεσσάρα από τον Ολυμπιακό, έχασε νωρίς τον Ρότζερς με τραυματισμό και θα πρέπει να νιώθει τυχερή που δέχτηκε μόνο ένα γκολ από την πλήρως ανώτερη Μπράιτον