19 C
Athens

ΠΑΟΚ: Ο… άτολμος Λουτσέσκου και ο φάκελος φορ που δικαιολογημένα πρέπει να ανοίξει

Η ήττα από την ΑΕΚ που ήρθε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως οι περσινές αφού ο Ραζβάν Λουτσέσκου μένει πιστός στο πλάνο του που τον πληγώνει, αλλά και το επιθετικό πρόβλημα που... κάνουν πως δεν βλέπουν στον ΠΑΟΚ

Το… φάντασμα του ΠΑΟΚ εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην OPAP Arena και ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ, σε ένα ματς που οι συγκυρίες ήταν υπέρ των Ασπρόμαυρων αλλά η Ένωση κατάφερε να πετύχει την 3η σερί εντός έδρας νίκη της απέναντι στην ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου με απολογισμό 8-0 τερμάτων υπέρ της.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0: Η Ένωση άνοιξε τα ασπρόμαυρα δώρα και πλησίασε στην κορυφή (vid)

Ήταν ένα παιχνίδι που θύμισε σε μεγάλο βαθμό τα περσινά ανάμεσα στις δύο ομάδες με την ΑΕΚ γηπεδούχο, αφού η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα… έπνιξε τους Ασπρόμαυρους με τον τρόπο πίεση της και τις τοποθετήσεις της στον αγωνιστικό χώρο, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Ο Ρουμάνος προπονητής δεν αρέσκεται στις μεγάλες αλλαγές πάνω στη δουλειά του και πάει στην πεπατημένη που άλλες φορές τον βγάζει ασπροπρόσωπο και άλλες τον οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή που έζησε η ομάδα του το βράδυ της Δευτέρας στην OPAP Arena.

Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα δεν είναι μια ομάδα που δεν τη γνωρίζουν οι προπονητές της Super League και δη των μεγάλων ομάδων, εκτός αν εξαιρέσει κανείς τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ που ανέλαβε φέτος τον Ολυμπιακό.

Λουτσέσκου: Κάποιες φορές πρέπει να παραδέχεσαι την ανωτερότητα του αντιπάλου

Ο ΠΑΟΚ έδωσε την περσινή σεζόν συνολικά 5 παιχνίδια με την Ένωση, με τα δύο από αυτά να είναι στην OPAP Arena όπου και ηττήθηκε εύκολα. Στο ματς των πλέι οφ της περασμένης σεζόν μπορεί να δικαιολογηθεί η βαριά ήττα με 4-0 αφού οι Ασπρόμαυροι έπαιξαν από το 10ο λεπτό με παίκτη λιγότερο εξαιτίας της αποβολής του Κάργα, όμως αυτό της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος είναι καρμπόν με το φετινό ακόμη και στο τελικό σκορ (2-0).

Καρμπόν είναι και η ομάδα που κατέβασε στον αγωνιστικό χώρο ο Ραζβάν Λουτσέσκου (όχι μόνο σε αυτά τα δύο παιχνίδια), με τον Ρουμάνο τεχνικό να μένει πιστός στο πλάνο του και αυτό να τον πληγώνει. Ακόμη και τα τέρματα των Κιτρινόμαυρων μοιάζουν αφού όπως και την περασμένη σεζόν έτσι και φέτος, Κοτάρσκι και άμυνα οδηγήθηκαν σε λάθη από το πρέσινγκ της ΑΕΚ.

Το ρίσκο ή μάλλον καλύτερα η ευελιξία, δεν είναι και το δυνατότερο στοιχείο του Ρουμάνου τεχνικού, ο οποίος επέμεινε να παρατάξει σε όλες τις περιπτώσεις μία ομάδα με ακριβώς το ίδιο σύστημα και τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού, που ήδη είχε ηττηθεί στην πράξη σε προηγούμενες συναντήσεις των δύο.

Ακόμα και όταν ο Δικέφαλος του Βορρά κυνηγάει στο σκορ, δύσκολα θα υπάρξουν στιγμές που ο Λουτσέσκου θα αλλάξει κάτι στην ομάδα του πέρα από πρόσωπα. Πρόσφατο παράδειγμα η μεγάλη ανατροπή κόντρα στην Αμπερντίν, που ενώ ο ΠΑΟΚ βρισκόταν πίσω στο σκορ με 2-0 και ήθελε τουλάχιστον την ισοπαλία, δίστασε να ρίξει μαζί στον αγωνιστικό χώρο δύο σέντερ φορ και προχώρησε μόνο σε αλλαγές προσώπων. Μπορεί στο τέλος της βραδιάς οι Ασπρόμαυροι να έφυγαν νικητές από τη Σκωτία, όμως σε ανάλογες καταστάσεις το αποτέλεσμα δεν θα είναι πάντα ίδιο και αυτό αποδείχθηκε μόλις τέσσερις μέρες μετά κόντρα στην ΑΕΚ.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και στον Δικέφαλο του Βορρά πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον. Και ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να τους απασχολήσει είναι το θέμα των επιθετικών, με την ευκαιρία να είναι μπροστά αφού ο Ιανουάριος πλησιάζει.

Αρχικά, ο Αλί Σαμάτα πιθανότατα θα λείψει όλο τον Ιανουάριο για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής με την εθνική ομάδα της Τανζανίας. Όμως ακόμη και αυτό να μην συνέβαινε, στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να σκεφτούν καλύτερα την περίπτωση να κινηθούν για επιθετικού στη μεταγραφική περίοδο που έρχεται.

Το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς υπάρχει και ο Στέφανος Τζίμας που ωστόσο φαίνεται πως δεν υπολογίζεται και τόσο από τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 36 γκολ έως τώρα στη σεζόν και από αυτά μόλις τα 6 είναι από τους επιθετικούς (4 Τόμας, 1 Σαμάτα, 1 Τζίμας). Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι το ένα γκολ του Τζίμα που έχει πάρει μόλις 102 λεπτά συμμετοχής, αλλά στους Μπράντον Τόμας και Σαμάτα που δείχνουν πως δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της ασπρόμαυρης επίθεσης.

Ο Τανζανός επιθετικός ήρθε με μεγάλες προσδοκίες το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δείχνει να ψάχνει τα πατήματα του. Από την άλλη ο Μπράντον Τόμας ήρθε το καλοκαίρι του 2022 ως δεύτερος επιθετικός στην ιεραρχία και για δεύτερος υπολογιζόταν μετά την απόκτηση του Σαμάτα.

Μπορεί να τα νούμερα του να μην εντυπωσιάζουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον φιλότιμο Ισπανό για το επιθετικό θέμα που έχει δημιουργηθεί στον ΠΑΟΚ.

Το βάρος πέφτει στους ανθρώπους του Δικεφάλου αλλά και στον προπονητή, που φαίνεται πως είναι ικανοποιημένοι από αυτή την κατάσταση και τα όσα άλλα προσφέρουν στο γήπεδο (πέρα από το γκολ) οι Σαμάτα και Τόμας.

Μένει να φανεί αν η κατάσταση αυτή αλλάξει μέχρι τον Ιανουάριο και ο Σαμάτα μπορέσει να αναλάβει τον ρόλο για τον οποίον ήρθε, αλλά και το τι θα κάνουν στον ΠΑΟΚ εφόσον οι επιθετικοί συνεχίσουν να σκοράρουν με αυτόν τον ρυθμό.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς