19.1 C
Athens

Το μπάσκετ για σεμινάριο από τη Σερβία του Πέσιτς και ο Μιλουτίνοφ που τους έκανε να ξεχάσουν τον Γιόκιτς

Τι κι αν κ πήγαν στις Φιλιππίνες με τις σοβαρότατες απουσίες των Γιόκιτς και Μίτσιτς, οι Σέρβοι είναι ΟΜΑΔΑ με όλα τα γράμματα κεφαλαία και με ηγέτες τους Μπογκντάνοβιτς - Μιλουτίνοφ έχουν όλα τα φόντα να ανέβουν στην κορυφή του μπασκετικού πλανήτη

Τι κι αν κ πήγαν στις Φιλιππίνες με τις σοβαρότατες απουσίες των Γιόκιτς και Μίτσιτς, οι Σέρβοι είναι ΟΜΑΔΑ με όλα τα γράμματα κεφαλαία και το αποδεικνύουν περίτρανα στην πορεία τους μέχρι το φινάλε του δρόμου στο Mundobasket 2023.

Η τρομερή και φοβερή ομάδα του Πέσιτς δίδαξε ευρωπαϊκό μπάσκετ στους NBAers του Καναδά, έδειξε τι σημασία τού να ζυγίζει… τόνους μπάσκετ μία φανέλα και το πιο σημαντικό: το έκανε δίχως να διώξει στιγμή από πάνω της το μπασκετικό πρόσωπο που την έχει αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Ανεξαρτήτου αντιπάλου, θα παίξουν με τους δικούς τους κανόνες, το δικό τους μπάσκετ, με αυτούς που έχουν. Γιατί στο τέλος, όντως, σημασία έχουν μόνο οι παρόντες.

Σερβία – Καναδάς 95-86: Οι Σέρβοι στον τελικό με τρομερούς Μιλουτίνοφ και Μπογκντάνοβιτς

Ο Μπογκντάνοβιτς, ο Μιλουτίνοφ, ο Αβράμοβιτς, ο Νταβίντοβατς, ο Γκούντουριτς ο Γιόβιτς και τα άλλα παιδιά. Κάπου εκεί και ο άτυχος Σίμανιτς, που έχασε ένα νεφρό αλλά είναι εκεί για να στηρίξει τους συμπαίκτες του. Παρά τον πόνο που σίγουρα νιώθει (κυρίως ψυχολογικό) τους εμψυχώνει πριν και μετά από κάθε ματς. Αν καταφέρουν να τού φορέσουν το χρυσό μετάλλιο, τότε θα πρόκειται για μία μπασκετική -κι όχι μόνο- ιστορία που θα διηγούμαστε για χρόνια.

Μιλουτίνοφ: Η ενέργεια στην άμυνα ήταν το κλειδί, θέλουμε να κάνουμε άλλο ένα βήμα για τον Σίμανιτς

Ο «ερυθρόλευκος» Μιλουτίνοφ ήταν και πάλι επιβλητικός κι ανίκητος κάτω από την ρακέτα. Όχι μόνο δεν «μάσησε» απέναντι στους NBAers του Καναδά, αλλά τους κοιτούσε λες κι είναι… μυγάκια μπροστά του, δείχνοντας από πολύ νωρίς τις άγριες προθέσεις του. Ολοκλήρωσε το ματς με τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη στο σύστημα αξιολόγησης, πίσω μόνο από τον Μπογκντάνοβιτς και με ένα ακόμη double-double (16π., 10 ριμπάουντ). Γενικώς, από τους πιο σταθερούς παίκτες της διοργάνωσης, ανάμεσα στους κορυφαίους σέντερ και στα… παπούτσια του Νίκολα Γιόκιτς. Η Μανίλα, μόνο έναν Νίκολα χωρά κι αυτός είναι ο άσος των Ερυθρολεύκων, που πήγε εκεί αποφασισμένος για το χρυσό. Το πίστευε και το έλεγε από την αρχή. Κάτι παραπάνω θα ήξερε…

Κομβικός και ο «ληστής» Αβράμοβιτς, που έπαιζε σκυλίσια άμυνα και σκόραρε μερικά κρίσιμα καλάθια στην δεύτερη και τρίτη περίοδο. Πραγματοποιεί τουρνουά καριέρας και το ξέρει καλά.

Αυτή είναι η δύναμη του (σέρβικου) μπάσκετ.

Πρώτα το συναίσθημα, μετά η σκληράδα στην άμυνα και μπροστά τα «στάζουμε» από παντού. Σημασία δεν έχει πάντα το αποτέλεσμα. Είναι το πώς θα φτάσεις σε αυτό, τι θα κάνεις για να υπερασπιστείς το όνειρο και τον μεγάλο σου στόχο. Οι Σέρβοι το πίστεψαν όσο οι άλλοι τους είχαν για «καταδικασμένους» από το πρώτο νοκ-άουτ. Έκλεισαν τα αυτιά, άνοιξαν τις καρδιές τους και το αποτέλεσμα στο παρκέ τα «λέει» όλα. Αυτή η παρέα το αξίζει όσο καμία άλλη στο φετινό τουρνουά, αν και δεν θα ναι καθόλου εύκολο κόντρα σε Αμερική ή ΗΠΑ στον τελικό της Κυριακής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και σε αυτό το ματς θα παίξουν έτσι όπως έχουν μάθει. Old school, με την υπογραφή του Σβέτισλαβ Πέσιτς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς