19 C
Athens

Νικολάς Φρέιρε, ένα αργεντίνικο «pitbull» για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού (vid)

Ο ΑΘΛΟΣ αναλύει το ιδιαίτερο προφίλ του 29χρονου Αργεντινού στόπερ που έρχεται στον Πειραιά για να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα των τελευταίων ετών στο ερυθρόλευκο κέντρο της άμυνας

Είναι από τις μεταγραφές τις ξαφνικές. Αυτές που δεν περιμένεις. Ξαφνικά εμφανίζεται ένα όνομα, μία ιστορία και μετά υπογραφές.

Κάπως έτσι έγινε και με την περίπτωση του Νικολάς Φρέιρε, με τη σημαντική υποσημείωση ότι ακόμα εκκρεμεί το κομμάτι των υπογραφών, που πάντως είναι θέμα χρόνου να κλείσει και τυπικά.

Ο 29χρονος Αργεντινός στόπερ βρίσκεται προ των πυλών του “Γ. Καραϊσκάκης” και έρχεται στον Πειραιά για να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να δίνει… ξύλο μέσα στο γήπεδο, έχοντας χαρακτηριστικά που δεν θυμίζουν στον απόλυτο βαθμό Λατίνο ποδοσφαιριστή.

Ναι, το πάθος, τα νεύρα και η ένταση βρίσκονται μέσα στο αγωνιστικό του “πακέτο”, αλλά ξεχωρίζει κυρίως γιατί ξέρει να βάζει τα όριά του. Ως αρχηγός της Πούμας, στα εχθρικά ντέρμπι στο Μεξικό τόσα χρόνια έχει μάθει, μεταξύ άλλων, και τη δουλειά του… πυροσβέστη, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκράτησε συμπαίκτες και αντιπάλους προτού η κατάσταση ξεφύγει. Με λίγα λόγια: ένας αυθεντικός loco με… ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αυτός είναι ο Νικολάς Φρέιρε, που αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα των τελευταίων ετών για τη θέση των στόπερ στον Ολυμπιακό.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε ένα ιβηρικό – αφρικάνικο μοντέλο για το κέντρο της άμυνας τους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να προσθέσει και λάτιν στοιχείο, που είναι από μόνο του ικανό για να κάνει τον Φρέιρε απ’ τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας στη νέα σεζόν.

Στόπερ που πρέπει να τον τρέξεις πολύ για τον προσπεράσεις στο ένας εναντίον ενός, με τρομερό άλμα που τον έχει μετατρέψει σε κρυφό σκόρερ, μιας που στη μέχρι τώρα καριέρα του μετράει 14 γκολ στο σύνολο. Άλλα και έξι ασίστ!

Ο Φρέιρε είναι αυτός που θα σου κουβαλήσει την μπάλα για το χτίσιμο του παιχνιδιού από πίσω, δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη. Ούτως ή άλλως, τόσα πόδια έχει σπάσει στο Μεξικό, τι να του πει και η Super League…

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του αγωνιστικού του στυλ είναι οι πάσες. Έχει πολύ καλό αριστερό πόδι και αρέσκεται στις μακρινές μεταβιβάσεις, έχοντας το εντυπωσιακό στατιστικό των 7,3 εύστοχων μακρινών μεταβιβάσεων ανά αγώνα (εξού και οι έξι ασίστ).

Του αρέσει να “βλέπει” γήπεδο, κάτι που αρέσει στον Μαρτίνεθ μιας που από τα φιλικά προετοιμασίας στην Αυστρία εντόπισε ότι οι διαθέσιμοι στόπερ του ερυθρόλευκου ρόστερ υστερούν σε αυτό το κομμάτι. Γι’ αυτό και σπανίως θα δεις τον Φρέιρε να κάνει μοιραία λάθη στην πίσω ζώνη. Έχει πάντα τον νου του να πάει η μπάλα με αξιώσεις μπροστά, δίχως αυτός να χάνει τη θέση του. Για Αργεντινός, καλά το πάει…

Ο Ολυμπιακός παίρνει το ρίσκο με απόφαση Κορδόν να αποκτήσει έναν στόπερ με χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στην φιλοσοφία του παιχνιδιού του. Αυτό είναι όμως το ποδόσφαιρο. Μια μίξη της συνήθειας με το καινούργιο, το διαφορετικό, το απρόβλεπτο. Ο Ολυμπιακός παίζει αυτό του το χαρτί για μια κομβική θέση του ρόστερ, αλλά είναι καλά διαβασμένος. Κι αυτό γιατί, για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Φρέιρε δεν είναι η κλασσική περίπτωση Λατίνου κεντρικού αμυντικού. Εχει και ευρωπαϊκά στοιχεία στο παιχνίδι του, σε ένα αρκετά ενδιαφέρον πάντρεμα.

Τα υπόλοιπα στο χορτάρι.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς