15.9 C
Athens

Bίντεο-γροθιά για τις συνθήκες ζωής στον «καταυλισμό της ντροπής» στη Μόρια (video)

Eκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλάει για τις τραγικές ελλείψεις, τη βία και τους βιασμούς που αποτελούν καθημερινότητα στο hot spot της Λέσβου

Ένα βίντεο-γροθιά στο στομάχι για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια δημοσίευσε ο ενημερωτικός οργανισμός AJ+ στη σκιά των καταγγελιών από 19 ΜΚΟ για την κατάσταση στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και των ερωτημάτων που θέτει ο Guardian για το αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Μέσα σε κάτι περισσότερο από 3 λεπτά περιγράφεται η τρομακτική κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στη Μόρια.

«Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού», λέει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αν ζούσες στη Μόρια, αναφέρεται στο βίντεο, θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας, καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες.

«Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρίκη μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» προστίθεται στο βίντεο στο οποίο παρατίθεται η μαρτυρία ενός άνδρα που εξομολογείται «με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια».

Οι απάνθρωπες συνθήκες επιβάλουν να μοιράζεσαι την τουαλέτα με 72 ανθρώπους και το μπάνιο με 84.

«Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς», προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης.

Στο βίντεο υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.

«Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά», προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερο για όσους μπορεί να ζουν εκτός του καταυλισμού εκεί όπου αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα πανί να ξαπλώσεις.

«Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες και χρόνια εκεί, με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», καταλήγει το βίντεο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς