21 C
Athens

Ένας… Κράβαρης να σώσει την τιμή της Αστυνομίας;

Το πρόστιμο - χάδι στον ΠΑΟΚ, η δολοφονία του Μπλιώνα, η σύλληψη και η φυλάκιση του δράστη και ο περίπατος στη Νέα Σμύρνη

Όταν εκτοξεύεις φωτοβολίδα ευθείας βολής σε κερκίδα που είναι γεμάτη από κόσμο, τι θεωρείσαι και ποιο αδίκημα διαπράττεις; Είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από έναν υποψήφιο εγκληματία ή εκδήλωση πανηγυρισμού από έναν χούλιγκαν;

Το πρόστιμο των 20.750 ευρώ που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής της Super League στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για τη συμπεριφορά των οπαδών της στο ματς της 2ης αγωνιστικής με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, επικεντρώθηκε στην φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε από οπαδό του δικέφαλου του βορρά, εναντίον φίλων του Πανιώνιου. Το ύψος της ποινής αναμενόμενο, καθώς ήταν στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας. Όλοι καταδίκασαν την πράξη του ανεγκέφαλου οπαδού, μέχρι την επόμενη φορά που ο δράστης θα βρει… στόχο και οι καταδίκες μετατραπούν σε κλάματα.

Το σημαντικότερο όλων από όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής ήταν η αδράνεια της αστυνομίας. Δεν είχαν υψηλή ευκρίνεια οι κάμερες, δεν ήξεραν ποιοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για να πάνε στο γήπεδο, αν και τα εισιτήρια είναι ονομαστικά, δεν είχε αποτέλεσμα η έρευνα που ακολούθησε. Ο δράστης που έριξε τη φωτοβολίδα από τον περιμετρικό του αγωνιστικού χώρο, ουσιαστικά φυγαδεύτηκε. Πήρε το καπελάκι του κι έφυγε. Η Πολιτεία απούσα. Γιατί… συμπτωματικά δεν χάθηκε ακόμη μια ανθρώπινη ζωή στα γήπεδα.

Το θέμα δεν είναι η εξόντωση της ομάδας, που ο οπαδός της αποπειράθηκε να σκοτώσει έναν αντίπαλο φίλαθλο. Αν δηλαδή προβλεπόταν η αφαίρεση βαθμών ή η τιμωρία έδρας και ο ΠΑΟΚ είχε υποστεί σημαντικές συνέπειες. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά η ανθρώπινη ζωή.

Μνήμες Μπλιώνα… συλλήψεις και φυλακή

Τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη, ανέσυραν από τις μνήμες των παλαιότερων ένα ανάλογο περιστατικό σε εκτός έδρας αγώνα του ΠΑΟΚ. Ήταν 26 Οκτωβρίου 1986. Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας έφτασε ανυποψίαστος στον σταθμό των λεωφορείων της Λάρισας για να επιστρέψει στην Αθήνα. Είχε πάει να επισκεφθεί τους γονείς του στο Λουτρό Ελασσόνας,  λόγω τετραήμερης αργίας. Το ταξί που τον μετέφερε στα ΚΤΕΛ άργησε κι έτσι έχασε το λεωφορείο.

Ο νεαρός, που μόλις είχε διοριστεί στη σχολή ΣΕΛΕΤΕ ως καθηγητής, για έξι λεπτά χάνει το λεωφορείο. Δεν είχε πάει ποτέ στο γήπεδο. Θεώρησε ωστόσο πως το ματς ΑΕΛ-ΠΑΟΚ είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον και ήταν ένας καλός τρόπος να περάσει την ώρα του μέχρι το βραδινό δρομολόγιο που θα τον μετέφερε στην Αθήνα. Στο Αλκαζάρ, το κλίμα ήταν τεταμένο ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων….

Ο Μπλιώνας κάθεται στη Θύρα 1, αντίκρυ από τα επίσημα, στην πιο ήρεμη γωνιά του γηπέδου. Κάποια στιγμή βγήκαν και οι… πύραυλοι. Οι φωτοβολίδες στο σημάδι εναντίον των οπαδών της τοπικής ομάδας.

Η τρίτη φωτοβολίδα, σκέτο πυρωμένο ινδιάνικο βέλος, αφού διέγραψε μια τροχιά εκατό περίπου μέτρων πέφτει στα σιδερένια κάγκελα, αλλά εξοστρακίζεται και καρφώνεται στο λαιμό του ανθρώπου, ίσως του μοναδικού που βρέθηκε στο γήπεδο χωρίς να έχει κανένα λόγο.

Το «βέλος» έχει σφηνωθεί στο λαιμό του Μπλιώνα, του έχει σκίσει την καρωτίδα. ‘’Γρήγορα το ασθενοφόρο!’’. Δεν υπάρχει… Τον μισοπεθαμένο καθηγητή τον κουβαλάνε πάνω σε διαφημιστική πινακίδα! Και μετά σε καρότσα αγροτικού οχήματος. Έσβησε το παλληκάρι στο δρόμο για το νοσοκομείο.

Σοκαρίστηκε όλη η Ελλάδα όταν ο αστυνομικός διευθυντής από τηλεοράσεως χαρακτήρισε «άτυχο συμβάν» το γεγονός. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι αστυνομικοί. Ο υποδιευθυντής ασφαλείας Κράβαρης έσωσε την τιμή της αστυνομίας.

Φτιάχνει μια «ζώνη» από αστυφύλακες ο Κράβαρης, να μην την κοπανήσει κανένας και ζητάει από ένα γάτο φωτορεπόρτερ να τραβάει συνέχεια το τσούρμο των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Έξι είναι οι ύποπτοι «φωτοβολιδάκηδες». Έβαλε ο Κράβαρης κάτω και τις φωτογραφίες και ήταν εύκολο να διαπιστώσει τον ”φίλαθλο” του ΠΑΟΚ που όλο άλλαζε θέση στην κερκίδα. Τελικά, στην ανάκριση ένας άλλος παοκτσής κάρφωσε τον 20χρονο Βασίλη Θεοδωρίδη. Στο μεταξύ έγινε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν ίδιες φωτοβολίδες. Και στη βάρκα του ψαρά πατέρα του. Πριν χαράξει Δευτέρα είχε ομολογήσει αυτός. «Ήταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε». Το Δικαστήριο θα καταδικάσει τον 20χρονο σε 8ετή κάθειρξη για φόνο. Θα εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Βόλου, απ’ όπου θ’ αποφυλακιστεί  στα 2,5 χρόνια, έχοντας επιδείξει καλή διαγωγή.

Η ιστορία έχει συνέχεια. Άλλος άνθρωπος βγήκε από τη φυλακή, το 1991, ο Βασίλης Θεοδωρίδης. Έγινε οικογενειάρχης, πατέρας, έκανε εταιρεία μεταφορική και παραμένει παοκτσής, με διαρκείας. Είναι ο πιο ήσυχος οπαδός στην Τούμπα. Όχι μόνον αυτό. Δεν παραλείπει να κάνει φροντιστήριο ζωής στους τρελαμένους χουλιγκάνους όταν παρεκτρέπονται στο γήπεδο.

Στις μέρες μας δεν υπήρξε Κράβαρης. Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος. Πρόστιμο 20.750 ευρώ…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς