18.7 C
Athens

Υπόθεση Μίροτιτς: Η απόλυτη προτεραιότητα του Μαυροβούνιου και ο Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Χαλάς αναλύει τα δεδομένα για το πιο καυτό όνομα της φετινής μεταγραφικής περιόδου στη Euroleague και βάζει ένα ενδιαφέρον υστερόγραφο πράσινης απόχρωσης

Ο Νίκολα Μίροτιτς είναι μακράν το πιο καυτό όνομα της φετινής μεταγραφικής περιόδου στη Euroleague. Παρότι δεν προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του – αν και έκανε ένα μυθικό φινάλε στους τελικούς της ACB όπου η Μπαρτσελόνα σκούπισε τη Ρεάλ -, ο Μαυροβούνιος παραμένει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο όνομα ασυζητητί στη θέση «4» από τη στιγμή που ο Βεζένκοφ μετακόμισε στο NBA.

Η περίπτωση του Μίροτιτς αποτέλεσε τον κορυφαίο στόχο του Ολυμπιακού για την αντικατάσταση του Σάσα. Το να πάρεις τον MVP του 2022 στη θέση του MVP 2023 θα ήταν ιδανική εξέλιξη, έστω κι αν αυτός που έφυγε ήταν σαφώς σε καλύτερη ηλικία από τον Νίκολα.

Ο Ολυμπιακός έχει μάτια μόνο για τον Μίροτιτς μετά την αποχώρηση Βεζένκοφ

Ο Ολυμπιακός στόχευσε πολύ ψηλά για την αναπλήρωση του κενού του Βεζένκοφ. Πιο ψηλά δεν γινόταν, σε όνομα αλλά και κασέ. Η πρόθεση των Πειραιωτών ήταν να μπουν το συντομότερο δυνατό σε διαπραγματεύσεις με την πλευρά του παίκτη, ώστε να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα στο ρόστερ τους.

Μια παρένθεση κάπου εδώ. Διαβάζοντας το παραπάνω κάποιος πιθανόν να φέρει στο μυαλό του την υπόθεση Σλούκα που επίσης εκκρεμούσε. Επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτος: η μεγαλύτερη αγωνία των Ερυθρολεύκων ήταν και παραμένει η καλύτερη δυνατή αναπλήρωση του MVP της φετινής Euroleague. Διότι στην περίπτωση Σλούκα τα κουκιά ήταν μετρημένα.

Περί δικαίων και αδίκων του Κώστα Σλούκα: Οι «υποχωρήσεις», η απώλεια και η ειλικρίνεια επιπέδου Ιωάννη Παπαπέτρου…

Το ποσό που θα του πρόσφερε ο Ολυμπιακός ήταν γνωστό από μέρες, αλλά ακόμα πιο γνωστά ήταν τα κάκιστα δείγματα συμπεριφοράς του 33χρονου γκαρντ ειδικά από την άνοιξη κι έπειτα. Δυστυχώς, κάποια εξ αυτών ο Σλούκας φρόντισε να τα εμφανίσει δημόσια, δημιουργώντας ακούσια ή εσκεμμένα ένα κλίμα εις βάρος του πολύ πριν πάει στο ραντεβού με τους Αγγελόπουλους. Εκεί όπου δεν είχε το σθένος να τους πει ότι θα αποχωρήσει για δεύτερη φορά από το ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός δεν έκρυψε ποτέ ότι ήθελε τον Μίροτιτς. Έστω κι αν γνώριζε πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού χάθηκε όταν το όνομα του Μαυροβούνιου έκανε τον γύρο της Ευρώπης. Στην αγωνία τους να βγουν μπροστά από τις εξελίξεις κάποιοι βιάστηκαν να γράψουν ακόμα και για συμφωνία, όταν οι δυο πλευρές δεν είχαν καν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όταν ο ατζέντης του Μίροτιτς πλησίασε τον Ολυμπιακό, οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον. Βασική προϋπόθεση για την έναρξη των επίσημων συνομιλίων ήταν η λύση του συμβολαίου με την Μπαρτσελόνα. Πιθανόν να υπήρξαν κάποιες διαβεβαιώσεις ότι η υπόθεση θα επιλυθεί σύντομα, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Και όσο οι μέρες περνούσαν, μπήκαν κάμποσοι ακόμα στον χορό.

Κάπως έτσι φτάσαμε στα… φασολάκια της γιαγιάς, με τον Μαυροβούνιο σταρ να θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο πως είναι χαλαρός και δεν του καίγεται καρφί για το γεγονός ότι είναι πρώτο θέμα σε όλα τα μπασκετικά ρεπορτάζ.

Τι ισχύει όμως στην περίπτωση του Νίκολα Μίροτιτς ακριβώς αυτή τη στιγμή; Καταρχάς, οι ομάδες που τον θέλουν πραγματικά έχουν λιγοστέψει. Και είναι ακόμα πιο λίγες εκείνες που προτίθενται να μπουν σε διαδικασία πλειστηριασμού. Ο Ολυμπιακός σίγουρα δεν ανήκει σε αυτές. Οι Ερυθρόλευκοι «προσφέρουν» στον Μίροτιτς αλλά και σε κάθε άλλον παίκτη το κορυφαίο πρότζεκτ της Ευρώπης. Ένα πρότζεκτ που δεν στήθηκε με μεγάλα μπάτζετ και παράλογα συμβόλαια.

Όπως όλα δείχνουν, η απόλυτη προτεραιότητα του Μαυροβούνιου σταρ είναι η εξεύρεση οριστικής λύσης με την Μπαρτσελόνα. Με απλά λόγια, η εξασφάλιση ενός όσο δυνατόν μεγαλύτερου ποσού αποζημίωσης σε σχέση με τα καθαρά 10+ εκ. που είχε λαμβάνειν για την επόμενη διετία.

Όσο αυτός ο συμβιβασμός καθυστερεί, τόσο πιο μακριά θα πηγαίνει η συμφωνία με την επόμενη ομάδα του. Ποια θα είναι αυτή; Η επιλογή του θα καταστήσει σαφείς και τις προθέσεις του. Θα επιλέξει την ομάδα που απλώς θα του δώσει τα περισσότερα χρήματα; Θα επιδιώξει να πάει σε ένα κλαμπ που θα μπει στην Ευρωλίγκα με αποκλειστικό σκοπό να την κατακτήσει, κάνοντας κάποιο σκόντο στις απαιτήσεις του; Ή θα θελήσει να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής – με το αζημίωτο μεν, αλλά όχι σε μάξιμουμ ποσό δε – σε μια ομάδα σαν τον Ερυθρό Αστέρα, η οποία εδώ και χρόνια έχει ως μεγάλο στόχο την 8άδα και τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωλίγκας δεν νιώθει σοβαρή πίεση;

Μέχρι να τελειώσει η ιστορία με την Μπαρτσελόνα, ο Μίροτιτς θα συνεχίζει να καθαρίζει φασολάκια και να τρολάρει τον κόσμο. Δεν είναι μονάχα τυπικό το θέμα, αλλά και ουσιαστικό: αλλιώς σκέφτεσαι π.χ. με 1-2 εκ. ευρώ αποζημίωση και αλλιώς με 5…

ΥΓ. Για τα περί «διακριτικής παρακολούθησης του Παναθηναϊκού» που έγραψε ο «μηχανισμός», ένα ελαφρύ μειδίαμα πλανήθηκε πάνω από το ΟΑΚΑ. Οι Πράσινοι μια χαρά προσπάθησαν να χωθούν στην υπόθεση, απλώς δεν ήθελαν να χρεωθούν μια ακόμη μεταγραφική ήττα, μετά τις υποθέσεις των Καμπάτσο, Μπομπουά, Πάντερ, ΛεΝτέι και Έξουμ. Η βασική μεταγραφική «νίκη» του ΠΑΟ είναι η απόκτηση του 33χρονου Σλούκα πληρώνοντας σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που του πρόσφερε ο Ολυμπιακός…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς