22.4 C
Athens

Μιλουτίνοφ, ο MVP της φετινής VTB League (vid)

Ο ΑΘΛΟΣ καταγράφει τα τρομερά κατορθώματα του Μιλουτίνοφ στη φετινή σεζόν της VTB και απαντά στην απορία πολλών σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Σέρβος σταρ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ τα βρήκε σε όλα με τον Ολυμπιακό κι ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στην κατά γενική ομολογία την ομάδα που έπαιξε φέτος το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη που για μερικά δευτερόλεπτα δεν κατέκτησε το τρόπαιο και πανηγύρισε το τρεμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις.

 

Οι Ερυθρόλευκοι με τον θηριώδη Σέρβο σέντερ ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το επίπεδό τους στη θέση «5» με έναν παίκτη που έχει χαρακτηριστικά που κουμπώνουν σε ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ενώ ο Μουσταφά Φαλ αποκτά συναγωνισμό πολύ υψηλού επιπέδου.

Όταν το καλοκαίρι του 2020 ο 28χρονος ψηλός έκανε τη διαδρομή για την παγωμένη Μόσχα, άπαντες πίστευαν ότι θα επιστρέψει αργά ή γρήγορα. Τελικά αυτό συνέβη τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με την ΤΣΣΚΑ όπου εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο σε ένα πρωτάθλημα με ισχυρό ανταγωνισμό, όπου εξακολούθησε να ρέει το χρήμα ακόμα και μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις του Μιλουτίνοφ μέσα στην τριετία, η αγάπη του με τον Ολυμπιακό και τους φίλους του δυνάμωσε ακόμα περισσότερο ενώ δεν έλειψαν τα (πολλά) ταξίδια στην Ελλάδα όπου επισκέφτηκε το ΣΕΦ και γνώρισε την αποθέωση με τα συνθήματα να δίνουν και να παίρνουν.

 

Πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του, ο δρόμος είχε αρχίσει να… στρώνεται και οι συνθήκες (που πέρυσι δεν ήταν ιδανικές) ωρίμασαν για τα καλά ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ιδανική και για τις δύο πλευρές ώστε ο Σέρβος να πιάσει ξανά Λιμάνι και να δημιουργηθεί ένα τρομερό δίδυμο για την επόμενη σεζόν στη θέση «5».

Δίδυμο ζηλευτό – ακόμα κι από ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ – με φόντο τη διατήρηση των κεκτημένων και φυσικά το τρίτο διαδοχικό Final Four.

Δεν ωρίμασαν όμως μόνο οι συνθήκες αλλά και ο ίδιος ο Μιλουτίνοφ παρότι δεν μπόρεσε – λόγω του αποκλεισμού των ρώσικων ομάδων – να διαπρέψει όλες του τις χρονιές στη EuroLeague.

Κι όμως σε αυτό το… «σκοτεινό» διάστημα λόγω του αποκλεισμού, ο θηριώδης σέντερ επέλασε στα αντίπαλα καλάθια. Απέναντι σε Ζενίτ, Ούνικς, Κουμπάν κι άλλες δυνατές ομάδες που κατόρθωσαν να έχουν ισχυρά ρόστερ και να προσελκύσουν ονόματα που, αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, δύσκολα θα είχαν καλούς παίκτες από τη στιγμή που δεν υπάρχει το κίνητρο της EuroLeague.

Η περασμένη σεζόν για τον Μιλουτίνοφ ήταν το… αποκορύφωμα της θητείας του στην ΤΣΣΚΑ καθώς παρότι η ομάδα του δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, εκείνος αναδείχθηκε MVP στη VTB League στην κανονική περίοδο αλλά κι από τους φίλους του συλλόγου σε σχετική ψηφοφορία!

Με 16,1 πόντους καθώς και 9,1 ριμπάουντ και 28,4 στο PIR κατά μέσο όρο, έσπασε όλα τα κοντέρ (ρεκόρ και στην αξιολόγηση), ο Σέρβος πήρε με… περίπατο το ατομικό βραβείο που τον καθιστά ως έναν από τους κορυφαίος που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της VTB. Δύο χρονιές πρώτος σε ριμπάουντ και πρωταθλητής στην πολυνίκη τη σεζόν 2020/21.

Αν θεωρείτε απλό το να παίρνει κανείς ένα τέτοιο βραβείο, αρκεί να δείτε ποιοι έχουν κατακτήσει το ατομικό τρόπαιο τα τελευταία χρόνια. Ντε Κολό (τρεις φορές), Σβεντ (δύο), Χεζόνια, Καλνιέτις…

Στην τριετία του μέτρησε 31 double double (ρεκόρ), με τα 13 εξ αυτών να έρχονται τη σεζόν που ολοκληρώθηκε όπου η ΤΣΣΚΑ βγήκε πρώτη στην κανονική περίοδο με 30 νίκες σε 32 ματς (28 συμμετοχές για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού).

«Μετράνε περισσότερο οι ομαδικοί τίτλοι παρά τα ατομικά βραβεία. Χρειάζομαι ένα καλό σύστημα γύρω μου για να βοηθάω την ομάδα μου», υποστήριζε ο Σέρβος που μέσα σε λίγες λέξεις αποτύπωσε ουσιαστικά αυτό που ζητά διακαώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας από κάθε παίκτη που φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό για τους Ερυθρόλευκους τα τελευταία χρόνια. Ο τρόπος που λειτουργεί όλη η ομάδα ήταν και παραμένει υποδειγματικός όχι μόνο για να έρθουν οι τίτλοι, αλλά για να χαίρεται και ο κόσμος που σε μια δύσκολη εποχή πληρώνει ένα εισιτήριο για να απολαύσει και κάτι όμορφο, οικογενειακό.

Οικογενειακό είπαμε; Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ακριβώς αυτό έψαχνε. Την επιστροφή εκεί που νιώθει σπίτι του, εκεί που θα νιώσει ότι βρίσκεται σε μια πραγματική οικογένεια. Έτοιμος να προσαρμοστεί και να πάρει ευθύνες στις πλάτες του, να συμβάλλει κι εκείνος για να μπει ο Ολυμπιακός στο αεροπλάνο για Βερολίνο την επόμενη άνοιξη (κι όχι για το ματς με την Άλμπα…).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς