19.8 C
Athens

Ομπράντοβιτς μετά το Game 4 μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν: «Ποιος σπέρνει το μίσος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ;»

«Όταν πλησιάζαμε στο γήπεδο, ένα παιδί έφτυσε το λεωφορείο, μας έδειξε το μεσαίο δάχτυλο και η μητέρα του γέλασε. Πώς φτάσαμε εδώ;», αναρωτήθηκε απογοητευμένος ο Ομπράντοβιτς, αναφερόμενος στο εχθρικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά ντέρμπι

Την κατάσταση στα μεγάλα ντέρμπι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολεμική ακόμα και σε γήπεδα με φιλάθλους μόνο των γηπεδούχων, περιέγραψε γλαφυρά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μετά τη λήξη του 4ου τελικού της ABA League. Ο Ερυθρός Αστέρας πήρε τη νίκη με 68-56 ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 2-2, σε ένα ματς όπου οι παίκτες της Παρτιζάν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν για πολλοστή φορά την εχθρική συμπεριφορά της εξέδρας.

Ο Σέρβος προπονητής έκανε την αδόκιμη σύγκριση με το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA και αναρωτήθηκε πότε το μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου άρχισε να χάνει την έννοια του πολιτισμένου ανταγωνισμού και έφτασε κοντά στα όρια του πολέμου:

«Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο μέσα σε απόλυτο χάος»: Ο διεθνής Τύπος για τους βανδαλισμούς του Game 4 στο ΟΑΚΑ

«Πριν από 15 μέρες, παρακολούθησα τον Νίκολα Γιόκιτς στο ΝΒΑ. Μετά, είδα έναν αγώνα του 1987 μεταξύ Παρτιζάν και Ερυθρού Αστέρα. Τότε, οπαδοί και των δύο ομάδων ήταν παρόντες και στους δύο αγώνες, φώναζαν «Φέρτε μας τον τίτλο», οι οπαδοί ήταν πολιτισμένοι και καλοί μεταξύ τους. Τι συνέβη για να ζούμε αυτές τις καταστάσεις το 2023; Τι συνέβη από τότε; Οι ειδικοί θα πρέπει να μας εξηγήσουν πού έχουμε οδηγηθεί ως ανθρωπότητα», αναρωτήθηκε ο Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη Τύπου και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του μίσους με το οποίο μεγαλώνουν οι φίλαθλοι των δύο ομάδων:

«Όταν ερχόταν το λεωφορείο μας, ένα παιδί ήρθε με τη μητέρα του, έφτυσε το λεωφορείο, μας έδειξε το μεσαίο δάχτυλο και η μητέρα του γέλασε. Θα ήθελα να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοια κατάσταση στο πέμπτο παιχνίδι, ζητώ από τους φιλάθλους μας να επευφημούν την ομάδα δίκαια, στα πλαίσια του αθλητισμού. Οι παίκτες και των δύο ομάδων το αξίζουν.

Στα δύο πρώτα παιχνίδια πετάχτηκαν δύο νομίσματα και ένας αναπτήρας και ελπίζω να μην συμβεί τίποτα από όλα αυτά στο 5ο ματς, προσεύχομαι στον Θεό για αυτό, παρακαλώ τους οπαδούς της Παρτιζάν να μην το κάνουν. Νομίζω ότι αξίζουμε έναν τελικό όπου θα μιλάμε μόνο για μπάσκετ. Αντιλαμβάνεστε την ποιότητα του μπάσκετ που έχουμε εδώ; Θα θέλουν αυτοί οι παίκτες να παραμείνουν σε αυτό το περιβάλλον του χρόνου αν συμπεριφερόμαστε έτσι; Αναρωτιέμαι μόνος μου τις τελευταίες μέρες.

Ποιος είναι αυτός που σπέρνει μίσος, ποιος ξεκίνησε τα πράγματα που συμβαίνουν; Αυτά είναι τα ερωτήματα όλων των ερωτήσεων.

Έχετε στιλό, οπότε γράψτε τα. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω», κατέληξε ο Ομπράντοβιτς και αποχώρησε από τη συνέντευξη Τύπου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς