17.3 C
Athens

Το ΣΕΦ στον Ολυμπιακό: Δεν είναι προσδοκία, είναι απαίτηση για στοιχειώδη ισονομία

Ο Γιώργος Χαλάς αναλύει ΕΥΘΕΩΣ την... «πιστολιά» με τακτ που έριξε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος στην επόμενη κυβέρνηση για την άμεση και αυτονόητη παραχώρηση του ΣΕΦ, σημειώνοντας ότι ο Ολυμπιακός έχει καταβάλει μακράν τα περισσότερα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο από οποιαδήποτε άλλη ΚΑΕ

Ο Ολυμπιακός γιόρτασε το βράδυ του Σαββάτου την κατάκτηση του 14ου πρωταθλήματος και δεύτερου σερί νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Την παράσταση ωστόσο έκλεψε η ατάκα του Παναγιώτη Αγγελόπουλου «ήρθε η στιγμή, έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, ο Ολυμπιακός να αποκτήσει το δικό του γήπεδο, που είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».

Αρκετοί εξέλαβαν αυτή την ατάκα ως ανακοίνωση και στα επόμενα λεπτά άρχισαν τα… αποκλειστικά περί ολοκλήρωσης της συμφωνίας και πως ο Ολυμπιακός πήρε το ΣΕΦ στα χέρια του. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν διευκρινίσεις από την ερυθρόλευκη ΚΑΕ ώστε να αρχίσει σιγά – σιγά μια αναδίπλωση και μια καλύτερη αποτύπωση της πραγματικότητας.

 

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι η εξής. Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος δεν εξέφρασε κάποια «προσδοκία» αναφερόμενος για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά στην υπόθεση του ΣΕΦ. Μιλώντας και εκ μέρους του Γιώργου προφανώς, έριξε «πιστολιά» (έστω και με το απαράμιλλο τακτ που τον διακρίνει) στην κυβέρνηση που έρχεται, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΣΕΦ πρέπει άμεσα να περάσει σε ερυθρόλευκα χέρια και μάλιστα με τους ευνοϊκότερους όρους που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος αν ληφθεί υπόψη πως πρόκειται για ένα στάδιο 38 ετών.

Μια απαραίτητη υποσημείωση κάπου εδώ. Τα χρήματα που έχουν καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο οι Αγγελόπουλοι από τη σεζόν 2004-05 για το ενοίκιο του ΣΕΦ αλλά και τους συνολικούς φόρους είναι αστρονομικά. Και ασφαλώς είναι μακράν το περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο ιδιοκτήτη, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στους ισολογισμούς όλων των ΚΑΕ. Ότι στο κράτος που ζούμε δεν υπάρχει αρμόδια αρχή που να απορεί για το πώς μπορεί μια συγκεκριμένη ΚΑΕ να εμφανίζεται κερδοφόρα σε ένα άθλημα χασούρας, δυστυχώς δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν…

Από τη στιγμή που ένα σαφώς πιο καινούργιο γήπεδο όπως το ΟΑΚΑ παραχωρήθηκε ήδη στον Παναθηναϊκό, μαζί με ένα σωρό βοηθητικούς χώρους εγκαταστάσεων και πάρκινγκ, η καθυστέρηση στην περίπτωση του Ολυμπιακού φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα προσδοκίας αλλά απαίτησης για στοιχειώδη ισονομία το συντομότερο δυνατό. Το γιατί θα πρόκειται για «στοιχειώδη» και όχι για πλήρη ισονομία νομίζω ότι το εξήγησα επαρκώς στην προηγούμενη παράγραφο.

«Ο αγώνας δεν διεκόπη λόγω επεισοδίων»: Απόφαση – έκτρωμα για να μην αφαιρεθούν βαθμοί στον Παναθηναϊκό!

Δεν υπάρχει καμία άλλη ομάδα που να συγκαταλέγεται στην ελίτ της Ευρώπης με δυο Ευρωλίγκες, έξι τελικούς και συνολικά 8 παρουσίες σε φάιναλ φορ από το 2009 κι έπειτα, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει έστω το χρώμα των καθισμάτων στην έδρα της. Για το πόσο έχει αργήσει η παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά.

Οι Πειραιώτες έχουν συμπληρώσει τρεις δεκαετίες παρουσίας στο Φάληρο, δίχως να συμπεριλαμβάνεται η διετής αναγκαστική έξωση λόγω των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έργα που δεν είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εικόνα της κεντρικής σάλας του ΣΕΦ, αν κρίνουμε από το γεγονός πως ελάχιστες διαφορές εντοπίζονται σε σχέση με τις φωτογραφίες από τη δεκαετία του ’90 ή ακόμα κι εκείνες από την εποχή του Ευρωμπάσκετ ’87. Επί της ουσίας η μεγαλύτερη οπτική αλλά και ουσιαστική διαφορά έχει να κάνει με το Cube που τοποθετήθηκε το 2019, εννοείται με έξοδα της ΚΑΕ.

Π. Αγγελόπουλος για ΣΕΦ: «Ήρθε η ώρα ο Ολυμπιακός να αποκτήσει το δικό του σπίτι»

Από τη νέα σεζόν το ΣΕΦ θα έχει μια σαφώς καλύτερη και πιο λειτουργική εικόνα. Πρώτα απ’ όλα θα αυξηθεί σταδιακά η χωρητικότητα κατά περίπου 2.000 θέσεις, με μακροπρόθεσμο στόχο μια μερική ανακατασκευή που θα «κατεβάσει» την εξέδρα όσο πιο κοντά στο παρκέ γίνεται. Η αντικατάσταση των υπαρχόντων καθισμάτων με ερυθρόλευκα, μαζί με κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις περιμετρικά του παρκέ θα δίνουν επιτέλους το στίγμα από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για τη φυσική έδρα του Θρύλου και όχι για ένα γήπεδο που απλώς χρησιμοποιεί.

Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν – και που θα γίνουν – προκειμένου το ΣΕΦ να παρέχει κάποιες από τις υπηρεσίες που υποχρεούνται να παρέχουν οι εγκαταστάσεις που σέβονται τους επισκέπτες τους. Πέρα από το λειτουργικό και το αισθητικό ζήτημα, υπάρχει και το οικονομικό. Καλύτερες και πιο οργανωμένες υπηρεσίες σημαίνουν περισσότερα έσοδα, άρα και συνολική εξέλιξη του οργανισμού που θα έχει αντίκτυπο και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Φαντάζει αδιανόητο ότι εν έτει 2023 συζητάμε ακόμα για μια υπόθεση που θα έπρεπε να έχει τελειώσει τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω. Και ενδεχομένως να είχαν όντως γίνει έτσι τα πράγματα αν ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν ήταν ο Ολυμπιακός. Ο μακράν μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους πολυαθλητικούς συλλόγους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακόμα κι αυτοί που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει τις διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης του Ολυμπιακού σε σχέση με τους άλλους συλλόγους από το ελληνικό κράτος. Από τη μια έχουμε πανηγυρικές εκδηλώσεις για καθετί που χαρίζεται π.χ. στον Παναθηναϊκό και από την άλλη συναντάμε μια «συστολή» που αγγίζει τα όρια της ενοχικής συμπεριφοράς όταν πρόκειται για τους Πειραιώτες, ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί να τους παραχωρηθεί κάτι. Γιατί μέχρι και σήμερα, το μόνο που έχει παραχωρηθεί στον Ολυμπιακό είναι λόγια και αέρας κοπανιστός, σε όλα τα σπορ…

ΥΓ. Σύντομα θα ακολουθήσει ΕΥΘΕΩΣ και για το αγωνιστικό σκέλος, όχι μόνο για όσα έγιναν στη σεζόν που ολοκληρώθηκε αλλά και γι’ αυτά που έρχονται την επόμενη. Όσο για την απόφαση – έκτρωμα που αλλοίωσε το επόμενο πρωτάθλημα της Basket League τρεις και κάτι μήνες πριν αυτό ξεκινήσει, θα διαβάσετε κάμποσα θέματα στον ΑΘΛΟ. Μπορεί οι επικεφαλής του «φάρου» να αποκεφαλίστηκαν πριν από μια διετία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεριζώθηκε και ολόκληρος ο μηχανισμός που λυμαίνεται το ελληνικό μπάσκετ εδώ και δεκαετίες.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-3: Η ερυθρόλευκη κατάρρευση ολοκληρώθηκε, άξιες πρωταθλήτριες οι Πράσινες από το 0-2

Ο Παναθηναϊκός έκανε δεύτερο μπρέικ στο Ρέντη και επέστρεψε από το 2-0 στους τελικούς για να στεφθεί πρωταθλητής για 3η συνεχόμενη χρονιά κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά τον τραυματισμό της Νίζετιχ

Κηφισιά – ΠΑΣ 2-3: Υποβιβασμός για την ομάδα των Β. Προαστίων, οι Γιαννιώτες την πήραν μαζί τους στη SL2

Ηπειρώτικη «βόμβα» στην Καισαριανή, ο αδιάφορος ΠΑΣ νίκησε με 3-2 την Κηφισιά και την παρέσυρε μαζί του στον «γκρεμό» της Super League 2, κάνοντας ένα τεράστιο δώρο σε Παναιτωλικό και Βόλο που πανηγυρίζουν από σήμερα τη σωτηρία τους

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 39-32: Θρυλική και ιστορική πρόκριση στους τελικούς του EHF European Cup!

Ο ενδοξότερος ελληνικός σύλλογος θα διεκδικήσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του στο χάντμπολ, μετά την θριαμβευτική πρόκριση στους τελικούς του European Cup με συνολικό σκορ 67-60 κόντρα στη Φερεντσβάρος