18.8 C
Athens

Απόφαση-ορόσημο: Η Ευρώπη απαιτεί πνευματικά δικαιώματα από Google, Facebοοk και Youtube

Η αμφιλεγόμενη πρόταση οδηγίας είχε τεθεί και πέρυσι και είχε απορριφθεί, αλλά επανήλθε σε ψηφοφορία φέτος και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον τρόπο που λειτουργούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως είναι το Facebook, η Google και το YouTube, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, έρχεται να αλλάξει η απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και σύμφωνα με την οποία υποχρεώνονται να καταβάλλουν «συγγενή» δικαιώματα για την πνευματική ιδιοκτησία.

Με ψήφους 438 υπέρ 226 κατά και 39 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η αμφιλεγόμενη πρόταση οδηγίας για τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά», η οποία είχε απορριφθεί τον περασμένο Ιούλιο με 318 ψήφους κατά, 278 υπέρ και 31 αποχές και βάσει του εσωτερικού κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετέθη εκ νέου σε ψηφοφορία από την ολομέλεια του Σώματος.

Τα δύο ακανθώδη ζητήματα της επίμαχης οδηγίας ήταν τα άρθρα 11 και 13. Το πρώτο, δίνει το δικαίωμα στους εκδότες και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Google, Facebook, Twitter κ.ά) να καταβάλλουν αντίτιμο όχι μόνο στην περίπτωση που αναδημοσιεύουν ένα άρθρο, αλλά ακόμα και μερικές μόνο λέξεις. Αυτό το δικαίωμα των εκδοτών (γνωστό ως «Link Tax») έχει σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματα των εκδοτών και των δημοσιογραφικών οργανισμών. Οποιοσδήποτε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο άρθρο εφημερίδας ή περιοδικού σε ψηφιακή μορφή, θα πρέπει να καταβάλλει πνευματικά δικαιώματα, αλλιώς θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Το δεύτερο επίμαχο άρθρο και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που προκαλoύσε τις μεγαλύτερες ενστάσεις, είναι το 13, το οποίο καθιστά υπεύθυνους τους τεχνολογικούς κολοσσούς σε περίπτωση που κάποιος χρήστης δημοσιεύσει οτιδήποτε (από κείμενο, φωτογραφία και βίντεο), χωρίς να έχει πληρώσει τα πνευματικά δικαιώματα.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την χρήση ειδικών «φίλτρων» αυτόματης μεταφόρτωσης, από τις τεχνολογικές εταιρίες, ώστε να αποφεύγεται η δυνατότητα ενός χρήστη να δημοσιεύσει υλικό χωρίς να έχει καταβάλλει στο δημιουργό του την αμοιβή που δικαιούται για την εργασία του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς