23.7 C
Athens

Η Σεβίλλη τήρησε τον κανόνα και επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ισπανικού ποδοσφαίρου

Η Σεβίλλη (και μαζί της το ισπανικό ποδόσφαιρο) συνεχίζει να γράφει ιστορία στο Europa League και ο Ζοσέ Μουρίνιο έμαθε πώς είναι να χάνεις σε ευρωπαϊκό τελικό

Η μαγική Σεβίλλη δεν σταμάτησε ούτε μπροστά στη Ρόμα του μάστερ των τελικών Ζοσέ Μουρίνιο και κατέκτησε για 7η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο του Europa League.

Σεβίλλη – Ρόμα 1-1 (4-1 πεν.): Και στο τέλος το παίρνουν πάντα οι Σεβιγιάνοι!

Οι Ανδαλουσιάνοι επιβεβαίωσαν το -πέρα για πέρα αληθινό- κλισέ: η διοργάνωση έχει πάνω το όνομα τους. Και μάλιστα σε μια χρονιά στην οποία έφτασαν μέχρι και να κινδυνέψουν με υποβιβασμό στην Ισπανία! Μέσα σε όλα, η κατάκτηση του τροπαίου, που εξασφάλισε στη Σεβίλλη την παρουσία της στο Champions League της νέας σεζόν, συνοδεύτηκε από μια σειρά από ρεκόρ.

Οι ισπανικές ομάδες έχουν ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει και αποδεικνύει πως είναι οι κορυφαίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο: από το 2001 και μετά κάθε φορά που ισπανικός σύλλογος δίνει το παρών στον τελικό, το όνομά του γράφεται στο τρόπαιο του νικητή… πριν τη διεξαγωγή του αγώνα.

Η Αλαβές είναι η τελευταία ομάδα που έχασε σε τελικό, όταν είχε λυγίσει στα πέναλτι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τη Λίβερπουλ, καθώς από την επόμενη χρονιά ξεκίνησε το άκρως εντυπωσιακό σερί 22-0, με τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League του 2002 κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Με τη χθεσινή της κατάκτηση η Σεβίλλη έφτασε τους 7 ευρωπαϊκούς τίτλους, όλοι στο αγαπημένο της Europa League και βλέπει πλέον μπροστά της μόνο μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που έχουν περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους είναι η Μπάγερν Μονάχου με 8, οι Λίβερπουλ και Μίλαν με 9, η Μπαρτσελόνα με 12 και η βασίλισσα Ρεάλ με 16.

Στην απίθανη ιστορία τους στο Europa League, οι Ανδαλουσιάνοι μετρούν τους περισσότερους τελικούς από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση και δεν έχουν ηττηθεί σε κανέναν από αυτούς, έχοντας το απόλυτο 7 στα 7. Ειδική αναφορά χρίζει ο αρχηγός Χεσούς Νάβας, που κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο Europa League στην καριέρα του.

Στην πλευρά των ηττημένων, ο Ζοσέ Μουρίνιο φαίνεται πως βρήκε τον δάσκαλο του, καθώς γεύτηκε την ήττα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ξέσπασε προς τον διαιτητή ο Μουρίνιο: «Είσαι μία γαμ@@@ ντροπή» (vid)

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ο 60χρονος τεχνικός είχε κερδίσει όλους τους ευρωπαϊκούς τελικούς στους οποίους είχε συμμετάσχει. Την αρχή είχε κάνει με την Πόρτο το 2003, όταν κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και έναν χρόνο αργότερα το Champions League. Μάλιστα έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει για δεύτερη φορά στην καριέρα του δύο συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους, μετά την περσινή κατάκτηση του Conference League με τη Ρόμα.

Ενδιάμεσα σε Πόρτο και Ρόμα προηγήθηκε η κατάκτηση του Champions League με την Ίντερ το 2010 και η κατάκτηση του Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017. Μάλιστα, ο Πορτογάλος είδε ομάδα του να δέχεται γκολ σε τελικό για πρώτη φορά μετά το 2003 κόντρα στη Σέλτικ.

Μετά -και- τον χθεσινό τελικό πάντως, όλα δείχνουν πως το τρόπαιο του Europa League έχει πάρει μόνιμη θέση στη Σεβίλλη!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς