19.4 C
Athens

Σεβίλλη – Ρόμα 1-1 (4-1 πεν.): Και στο τέλος το παίρνουν πάντα οι Σεβιγιάνοι!

Η Σεβίλλη κατέκτησε για 7η φορά το Europa League - Ο μόνος τρόπος για να χάσει ευρωπαϊκό τελικό ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν να βρει απέναντι του την ομάδα - συνώνυμο της διοργάνωσης

Ξανά και ξανά! Η Σεβίλλη κατέκτησε 7ο Europa League στη Βουδαπέστη απέναντι στη Ρόμα του… μάστερ των τελικών (είχε 5/5) Ζοζέ Μουρίνιο! Οι Ανδαλουσιάνοι έγραψαν ξανά ιστορία στον 7ο τελικό τους στη διοργάνωση (ισάριθμες κατακτήσεις) και όλα τα τρόπαια έχουν έρθει τα τελευταία 17 χρόνια. Ασύλληπτη δυναστεία για μια ομάδα που ειδικά φέτος έκανε μέχρι τον Μάρτιο τη χειρότερη χρονιά της ιστορίας της και κινδύνευε με υποβιβασμό.

 

Η έλευση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τα άλλαξε όλα: Οι Σεβιγιάνοι άμεσα απέφυγαν τον υποβιβασμό και κυνήγησαν μέχρι και ευρωπαϊκό εισιτήριο το οποίο εν τέλει βρήκαν με την κατάκτηση του Europa League (μπαίνουν απευθείας στους ομίλους του Champions League) απέναντι στη Ρόμα που ήταν παθητική και κακοποίησε το ποδόσφαιρο στο έξτρα ημίωρο.

Το πρώτο μέρος βρήκε την ομάδα του άχαστου σε τελικούς (μέχρι την 31/5/2023) Ζοζέ Μουρίνιο να προηγείται με τον (αμφίβολο πριν το ματς) Ντιμπάλα αλλά η Σεβίλλη είχε δοκάρι, ισοφάρισε στο 55′ (1-1) και εν τέλει στα πέναλτι είχε ψυχραιμία και καλό τερματοφύλακα για να επικρατήσει με 4-1!

ΤΟ ΜΑΤΣ

Αναμενόμενα οι σκληρές μάχες στη μεσαία γραμμή και οι λιγοστές καθαρές ευκαιρίες κέντρισαν το ενδιαφέρον από ελάχιστα έως καθόλου. Η Ρόμα βρήκε την πρώτη της καλή στιγμή στο 12′ όταν από το γύρισμα του Τσελίκ ο Σπινατσόλα πλάσαρε πάνω στον Μπουνού που έδιωξε ενστικτωδώς. Ωστόσο, ο Μαροκινός δεν ήταν το ίδιο έτοιμος στο 35′ και στο πλασέ του Ντιμπάλα.

Ο Αργεντινός επιθετικός που ήταν αμφίβολος για την αναμέτρηση, έκανε τη ζημιά στους Ανδαλουσιάνους πλασάροντας υποδειγματικά για το 1-0 μετά από ωραία κάθετη πάσα του Μαντσίνι. Οι ποδοσφαιριστές της Σεβίλλης διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στην αρχή της φάσης από τον Κριστάντε στον Ράκιτιτς, ωστόσο το γκολ μέτρησε κανονικά.

 

Η Σεβίλλη πήρε την μπάλα στα πόδια της αλλά άρχισε τα πολλά γεμίσματα ως το τέλος του πρώτου μέρους όπου είχε δοκάρι με σουτ του Ράκιτιτς. Τελικά βρήκε νωρίς στο δεύτερο μέρος το γκολ της ισοφάρισης έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα πολιορκίας στα καρέ των Τζιαλορόσι.

Ο Χεσούς Νάβας γέμισε από τα δεξιά, ο Μαντσίνι προσπάθησε να απομακρύνει πριν η μπάλα φτάσει στον Εν Νεσιρί αλλά την έστειλε στα δίχτυα του Ρούι Πατρίσιο για το 1-1 στο 55′. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ που δέχεται σε τελικό ομάδα του Μουρίνιο τα τελευταία 20 χρόνια (Πόρτο – Σέλτικ, 2003).

 

Οι Ανδαλουσιάνοι κρατούσαν την μπάλα στην κατοχή τους, αλλά μεγάλες ευκαιρίες δεν έβρισκαν ειδικά όσο η άμυνα της Ρόμα λειτουργούσε καλά στις ψηλές σέντρες. Αντίθετα, τις καλύτερες στιγμές τις είχε η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο που δημιούργησε προβλήματα από στημένες φάσεις.

Πρώτα στο 67′ ο Έιμπραχαμ σε φάση διαρκείας σούταρε πάνω στον Μπουνού που απομάκρυνε ενστικτωδώς, όμως η αδρανής άμυνα της Σεβίλλης επέτρεψε στον Ιμπάνιες να πάρει το ριμπάουντ στη μικρή περιοχή αλλά χωρίς να στείλει την μπάλα στα δίχτυα αφού έκανε στραβοκλωτσιά σε μια ανεπανάληπτη στιγμή για την ομάδα του.

 

Στο 83′ ο Πελεγκρίνι με μια γλυκιά βαθιά εκτέλεση φάουλ έπιασε ξανά στον ύπνο τους αμυντικούς της Σεβίλλης αλλά ο Μπελότι που έφυγε τετ α τετ εκτέλεσε άσχημα (ο διαιτητής έδωσε άουτ αν και η μπάλα βρήκε ελάχιστα στα δάχτυλα του Μπουνού που άπλωσε το δεξί του χέρι.

Πριν η αναμέτρηση οδηγηθεί στην παράταση στις καθυστερήσεις οι Ανδαλουσιάνοι δημιούργησαν κάποιες καλές στιγμές. Στη σέντρα του Σούσο (90+2′) – ξανά από τα δεξιά – ο Εν Νεσιρί έπιασε την κεφαλιά αλλά αστόχησε ενώ στο τελευταίο λεπτό ο Σούσο έπιασε το μακρινό σουτ που απομάκρυνε σε πρώτο χρόνο ο Ρούι Πατρίσιο. Ο Μαροκινός φορ του ισπανικού συλλόγου γύρισε για τον Λαμέλα που εκτέλεσε πάνω στα σώματα, η μπάλα έφτασε στον Φερνάντο εκτός περιοχής κι αυτός σούταρε άουτ.

Αν στο δεύτερο μέρος πάντως δημιουργήθηκαν κάποιες εστίες έντασης, αυτές οφείλονται 100% σε δύο φάσεις: πρώτα στο 77′ όταν ο Τέιλορ υπέδειξε αρχικά πέναλτι του Ιμπάνιες στον Οκάμπος αλλά ξεγελάστηκε και μέσω VAR διόρθωσε την απόφασή του αφού φάνηκε πως ο αμυντικός της Ρόμα βρίσκει μπάλα στο τάκλιν που έκανε για να απομακρύνει.

Έξι λεπτά αργότερα, ο Μάτιτς σέντραρε από τα αριστερά με την μπάλα να βρίσκει στο χέρι του Φερνάντο (που δεν ήταν κολλημένο κι ας έκανε προσπάθεια να το μαζέψει μετά την επαφή) αλλά τον Τέιλορ να αρνείται πως υπάρχει παράβαση (δεν εξέτασε και τη φάση) προκαλώντας το (αναμενόμενο) ξέσπασμα του Μουρίνιο.

 

Η έναρξη της παράτασης βρήκε αμφότερους τους προπονητές να έχουν διάθεση να φρεσκάρουν τα… ταλαιπωρημένα άκρα της άμυνάς τους χωρίς ωστόσο να υπάρχει η ανάλογη διάθεση για να παιχτεί ποδόσφαιρο.

Έμοιαζαν τα πιο άσκοπα 30′ στην ιστορία του ποδοσφαίρου αφού στην πραγματικότητα δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο: απλώς κυλούσε ο χρόνος βασανιστικά μέχρι οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στα πέναλτι όπως συνέβη και στους δύο προηγούμενους τελικούς της διοργάνωσης.

Εκεί οι Σεβιγιάνοι έκαναν… πάρτι: Οι τρεις Αργεντίνοι (Οκάμπος, Λαμέλα, Μοντιέλ) ευστόχησαν – ο τελευταίος χρειάστηκε να το επαναλάβει καθώς ο Ρούι Πατρίσιο βγήκε νωρίτερα – με τη Ρόμα να ευστοχεί μονάχα με τον Κριστάντε και να χάνει δύο με τον Μαντσίνι (μοιραίος γιατί σημείωσε και αυτογκόλ) και τον Ιμπάνιες.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 Οκάμπος

1-1 Κριστάντε

2-1 Λαμέλα

2-1 Ο Μπουνού αποκρούει στην εκτέλεση του Μαντσίνι

3-1 Ράκιτιτς

3-1 Δοκάρι του Ιμπάνιες

4-1 Εύστοχος ο Μοντιέλ

ΣΕΒΙΛΛΗ – ΡΟΜΑ 1-1

Σκόρερ: 55′ αυτ. Μαντσίνι / 35′ Ντιμπάλα

Γήπεδο: Πούσκας Αρένα (Βουδαπέστη)

Διαιτητής: Τέιλορ (ΑΓΓ)

Κίτρινες: Μιρ, Ράκιτιτς, Λαμέλα, Χορδάν, Μοντιέλ, Οκάμπος / Μάτιτς, Πελεγκρίνι, Μαντσίνι, Κριστάντε, Τσελίκ, Ζαλέφσκι

ΣΕΒΙΛΛΗ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Μπουνού, Νάβας (95′ Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελ (120+8′ λ. τρ. Μαρκάο), Τέλες (95′ Ρεκίκ), Φερνάντο (120+8′ λ. τρ. Χορδάν), Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (46′ Σούσο), Χιλ (46′ Λαμέλα), Εν Νεσιρί

ΡΟΜΑ (Ζοζέ Μουρίνιο): Πατρίσιο, Ιμπάνιες, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Σπινατσόλα (105′ Γιορέντε), Κριστάντε, Μάτιτς (120′ Μπόβε), Τσελίκ (91′ Ζαλέφσκι), Πελεγκρίνι (105′ Ελ Σαράουι), Έιμπραχαμ (75′ Μπελότι), Ντιμπάλα (68′ Βαϊνάλντουμ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς