19 C
Athens

Το πρωτάθλημα ήταν να χαθεί από πέρυσι, αλλά δεν υπήρχε κανείς άλλος να το πάρει

Ο Γιώργος Χαλάς διαχωρίζει ΕΥΘΕΩΣ τα σοβαρά διοικητικά λάθη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Ολυμπιακού, απορεί για το μέγεθος των αστυνομικών δυνάμεων στο Καραϊσκάκη και κάνει μια υποσημείωση για την έννοια της «νόμιμης άμυνας»

Για να μάθουμε τον πρωταθλητή του 2023 στη Super League θα πρέπει να περιμένουμε λίγες εβδομάδες ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός δεν θα λέγεται Ολυμπιακός. Αναλόγως πώς θέλει να βλέπει ο καθένας τα πράγματα, οι Ερυθρόλευκοι φταίνε και για τα σοβαρότατα λάθη στο αγωνιστικό σκέλος αλλά και για την παροιμιώδη εξωαγωνιστική «αδράνεια» που οδήγησε στα φετινά κατά συρροή εγκλήματα.

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη είναι μάλλον πρωτόγνωρα σε διαιτητικό επίπεδο, τουλάχιστον στην εποχή του VAR. Ίσως και στην προ VAR, αφού δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα να βλέπεις έναν διαιτητή να «καταπίνει» ένα πέναλτι και μια κόκκινη υπέρ των γηπεδούχων, να εφευρίσκει νικητήριο πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων, να κατακυρώνει γκολ που προέρχεται από εξόφθαλμο επιθετικό φάουλ και σε όλο το μεσοδιάστημα να παίζει 100-0 εναντίον μιας ομάδας.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι στα κάγκελα, όχι όμως όλοι για τους ίδιους λόγους. Πέρα από εκείνους που αναγνωρίζουν τη σφαγή του Μάσα ως μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, υπάρχει και μια σημαντική μερίδα που στέκεται αποκλειστικά στις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης σε ό,τι έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτοί οι τελευταίοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν πως υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να χάσει ακόμα και η Μπαρτσελόνα, πόσο μάλλον ο προβληματικός Ολυμπιακός της φετινής σεζόν.

Μπορούμε να συζητάμε ώρες και μέρες ολόκληρες για τα αλλεπάλληλα λάθη και τις παραλείψεις της ΠΑΕ που οδήγησαν στη δημιουργία μιας ομάδας βγαλμένης κατευθείαν από τη Βαβέλ, με ένα συνολικό ρόστερ σχεδόν 50 παικτών από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Κάθε επισήμανση και κάθε παράπονο θα έχει βάση, ωστόσο θα αφήνει εκτός ένα τεράστιο ζήτημα που έχει να κάνει με τη διαιτησία και το παρασκήνιο.

Ολυμπιακός: Οι αλήτες της ΕΠΟ και η ανίκανη κυβέρνηση σκότωσαν το ποδόσφαιρο

Ας υποθέσουμε ότι σε κάποια χώρα διεξάγεται ένα πρωτάθλημα με τρεις λίγο – πολύ ισοδύναμες ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. Σε αυτό το πρωτάθλημα, οι δυο εξ αυτών έχουν σχεδόν σε κάθε ματς όλα τα καθοριστικά σφυρίγματα υπέρ τους και αντίστοιχα η τρίτη έχει όλα – μα όλα όμως – τα καθοριστικά σφυρίγματα εναντίον της. Πόσο πιθανό θα ήταν να τα βάζουν οι οπαδοί της τρίτης ομάδας με τη διοίκησή τους και όχι με εκείνους που την αδικούν και ταυτόχρονα ευνοούν σκανδαλωδώς τους άλλους δυο;

«Μα είναι ο Ολυμπιακός ισοδύναμος με τους άλλους ρε φίλε;» μπορεί να σκεφτούν κάποιοι. Ακόμα και μετά από τόσες λανθασμένες διοικητικές αποφάσεις ο Ολυμπιακός βρέθηκε έστω και λίγα λεπτά (μέχρι το έγκλημα του Μίτσελ με τον Άρη δηλαδή) στο -1 από την κορυφή.

Έστω και μετά από αυτό το ματς, 8 αγωνιστικές πριν το φινάλε των πλέι οφ οι Ερυθρόλευκοι ήταν στο -3. Αυτή η τόσο προβληματική ομάδα βρισκόταν τόσο κοντά στην κορυφή και μάλιστα μετά από κατά συρροή διαιτητικά εγκλήματα εις βάρος της και υπέρ των άλλων δυο. Το γεγονός αυτό θα ήταν ικανό να βυθίσει στην απόγνωση τους οπαδούς των δυο ευνοημένων, βλέποντας τις ομάδες τους να χρειάζονται σε μόνιμη βάση διαιτητική αβάντα για να κρατηθούν πάνω από τον προβληματικό αντίπαλο. Η στέρηση όμως δεν επιτρέπει σε κανέναν πεινασμένο να δει καθαρά τα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει χάσει το πρωτάθλημα από την περασμένη σεζόν. Για να είμαι πιο ακριβής, «έπρεπε» να έχει χάσει το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν. Όταν μια ομάδα παίζει κακό – για τα δεδομένα της – ποδόσφαιρο και ένας βασικός ανταγωνιστής παίρνει 15 πέναλτι στις 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου (9 περισσότερα από εκείνην δηλαδή), ο τίτλος θα έπρεπε να θεωρείται χαμένος από χέρι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο κάτι τέτοιο δεν συνέβη έχει να κάνει με τα χάλια των υπολοίπων.

Κόντρα στους δυο βασικούς ανταγωνιστές του ο Ολυμπιακός έχει δώσει ως τώρα έξι ματς. Στα πρώτα τέσσερα ήταν αήττητος, με μια νίκη και τρεις ισοπαλίες. Θέλετε μήπως να θυμηθούμε πώς προέκυψαν οι δυο ισοπαλίες με τον Παναθηναϊκό; Ή μήπως να αναλύσουμε τη διαιτησία του Μαριάνι στη Νέα Φιλαδέλφεια;

 

Το ότι οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν με 1-3 τότε επρόκειτο για κοσμικό παράδοξο, αν σκεφτούμε πως έγινε γαργάρα η αποβολή του Μουκουντί στα πρώτα λεπτά του ματς αλλά και το γεγονός πως ο Άμραμπατ πήρε μια αντί για τέσσερις κίτρινες, μέχρι τελικά να αντικατασταθεί. Εκατό φορές να ξαναγινόταν ένα ματς υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ζήτημα αν έστω και μια δεν έβρισκε νικήτρια την ΑΕΚ.

Είναι τόσα πολλά τα δομικά λάθη που έχουν γίνει στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια που θα χρειαζόμουν καμιά 20αριά ΕΥΘΕΩΣ προκειμένου να τα καταγράψω αναλυτικά. Αρκετά από αυτά τα λάθη ευθύνονται για το γεγονός πως ο ενεργός οπαδικός όγκος των Πειραιωτών είναι συρρικνωμένος σε αριθμούς πρωτόγνωρους για το τεράστιο μέγεθος του συλλόγου.

Τα σημαντικότερα από αυτά τα λάθη θα επισημανθούν στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον όσα δεν έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενα κείμενα. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν αναιρεί το γεγονός πως η συμμορία που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο έστειλε έναν Ιταλό εκτελεστή στο Καραϊσκάκη για να καθαρίσει τον Ολυμπιακό.

Άλκμααρ – Άντερλεχτ: Αυστηρό πέναλτι ο Μάσα, δύο γκολ ο Παυλίδης (vid)

Παρένθεση. Θεωρώ ότι το επίπεδο των ελληνικών γηπέδων είναι ο πιο ακριβής αντικατοπτρισμός της κοινωνίας αλλά και ολόκληρου του κράτους. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια κανονική χώρα στην οποία ένα ολόκληρο γήπεδο θα βρίζει χυδαία παίκτες ή προέδρους και θα υπάρχει έστω κι ένας διαιτητής που δεν θα διακόπτει οριστικά το παιχνίδι.

Πολύ περισσότερο δεν μπορώ να σκεφτώ ότι σε οποιαδήποτε κανονική χώρα θα έβγαιναν μετά το τέλος του αγώνα παίκτες και προπονητές για να συγχαρούν τον «υπέροχο κόσμο» τους που έβρισε όσο καλύτερα μπορούσε τις μανάδες όλων των αντιπάλων. Ρίξτε μια ματιά τι έγινε το περασμένο σαββατόβραδο στην Πυλαία σε περίπτωση που δεν έχετε πιάσει το υπονοούμενο.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-3: Ιταλός… ελιταράς έβαλε ταφόπλακα στο πιο διεφθάρμενο πρωτάθλημα όλων των εποχών

Τα ίδια βεβαίως ισχύουν για όλες τις εξέδρες, είτε αυτή είναι του ΠΑΟΚ, είτε της ΑΕΚ, είτε του Ολυμπιακού. Στην ίδια κοινωνία ζούμε όλοι άλλωστε, δεν θα μπορούσαν οι μεν να βρίζουν και οι δε να πετούν λουλούδια και να απαγγέλλουν Καβάφη και Σεφέρη. Όποιος νομίζει ότι αυτός είναι ο μοναδικός ή έστω ο πιο «αποτελεσματικός» τρόπος για να στηρίξει την ομάδα του και να φτιάξει ατμόσφαιρα, ας κάνει μια βόλτα στο Άνφιλντ ή σε κάποιο γερμανικό γήπεδο.

Κι ενώ είμαι από εκείνους που ντρέπονται για κάθε υβριστικό σύνθημα που ακούγεται (τα μεμονωμένα που$*#λίκια είναι δύσκολο να τα περιορίσεις), πόσο μάλλον για εκδηλώσεις βίας, μπορώ να κατανοήσω πλήρως την μπούκα στο τέλος του Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Ακόμα και να τη δικαιολογήσω μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αδικήθηκε ο Ολυμπιακός φέτος. Και σίγουρα δεν ήταν η πρώτη που ευνοήθηκε η ΑΕΚ. Ωστόσο, ο τρόπος ήταν πρωτοφανής. Ότι οι Ερυθρόλευκοι είναι απροστάτευτοι (προφανώς και με ευθύνη της ΠΑΕ) δεν σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να έρχεται στο σπίτι τους με πρόθεση να τους ληστέψει και να τους σκοτώσει.

Αν και η έννοια «νόμιμη άμυνα» δεν υφίσταται στον αθλητισμό, στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς συνέβη. Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι ήταν και λίγοι αυτοί που μπούκαραν στο γήπεδο, μασκοφόροι στην πλειοψηφία τους. Όταν είναι πλέον αποδεδειγμένο πως κανένας νόμος και κανένα κράτος δεν σε προστατεύει μπροστά στην ανομία που εκτυλίσσεται μπροστά σου, είναι λογικό και ανθρώπινο να μπεις στον πειρασμό να πάρεις τον νόμο στα χέρια σου. Και παρότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει τρόπος για να κάνεις κάποιους ανεγκέφαλους να καταλάβουν πως τα καπνογόνα και τα λέιζερ δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην ομάδα τους παρά μόνο προσωπική τους ικανοποίηση, είναι αλήθεια πως το Καραϊσκάκη δεν φημίζεται για μπαχαλάκηδες που θα κάνουν ντου δίχως λόγο και αιτία…

ΥΓ. Για το πώς συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη στο Καραϊσκάκη καλό θα ήταν να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Με δεδομένο ότι δεν είχαν δοθεί ιδιαίτερες αφορμές στο παρελθόν, παρότι οι προκλήσεις ήταν πάμπολλες, ευνόητο είναι πως πολλοί θα πονηρευτούν πίσω από την παραπάνω σκοπιμότητα. Λες και κάποιοι ήξεραν ότι θα έρθει ένας εκτελεστής που θα προκαλέσει τέτοιο χάος. Για τις κυβερνητικές ευθύνες θα τα πούμε αναλυτικά προσεχώς…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

EuroLeague: Πρόστιμο 30.000 ευρώ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός και 35.000 ευρώ στον Αταμάν

Βαρύ πρόστιμο για ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Εργκίν Αταμάν μετά απ' όσα έγιναν στο Game 1 με τη Μακάμπι

Παναθηναϊκός – Άρης: Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ημέρα και ώρα του τελικού Κυπέλλου

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για τον τελικό του Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη

Η ανεξίτηλη σφραγίδα του Τσικίνιο στον Ολυμπιακό

Ο Πορτογάλος είναι ο ορισμός του σύγχρονου box to box μέσου και με τις εμφανίσεις του τείνει να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες μεταγραφές του Ολυμπιακού σε μια δύσκολη περίοδο για καλές κινήσεις όπως αυτή του Ιανουαρίου