21.2 C
Athens

Ο Ολυμπιακός εγκλωβίστηκε από τα δικά του λάθη και το κέντρο του Παναθηναϊκού

Οι χαφ του Παναθηναϊκού έστησαν «φάκα» στην οποία πιάστηκε ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, με τους Ερυθρόλευκους να μην ανταποκρίνονται σε ένα πλάνο που οι Πράσινοι είχαν προβάρει από το ματς με τον Άρη στο Χαριλάου

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης μετά τη λήξη του ντέρμπι στη Λεωφόρο είπε μια μεγάλη αλήθεια: «Φέτος αυτό που γίνεται είναι ότι πάμε πολύ καλά, γεμίζουμε το γάλα, αλλά ρίχνουμε μία και το αδειάζουμε μόνοι μας». Συμπυκνωμένα, ο διεθνής τερματοφύλακας περιέγραψε μέσα σε λίγες λέξεις αυτό που παθαίνει ο φετινός Ολυμπιακός που τη μία που πάει να πετύχει κάτι, το γκρεμίζει την επόμενη αδικώντας πρώτα από όλα τον εαυτό του.

Οι Ερυθρόλευκοι προσέφεραν στο πιάτο του Παναθηναϊκού τη νίκη με τα δύο μεγάλα λάθη τους και ο κόσμος της ομάδας έχει αρκετούς λόγους να αισθάνεται οργισμένος από την εξέλιξη που είχε το ντέρμπι, ειδικότερα από τη στιγμή που μερικές μέρες νωρίτερα έβλεπε ένα παθιασμένο σύνολο να τα δίνει όλα και με ποδοσφαιρική λογική να φτάνει στην ανατροπή απέναντι στον ΠΑΟΚ, στο ντεμπούτο του Ανιγκό στον πάγκο της ομάδας.

Η επιλογή της αρχικής ενδεκάδας ουσιαστικά έδειξε πως έγινε ένα κακό διάβασμα κι από τον Ζοζέ Ανιγκό: μερικά 24ωρα νωρίτερα, οι δυσκοίλιοι επιθετικά Πράσινοι περνούσαν από το Χαριλάου με το 0-1 να αποδεικνύεται πολύτιμο. Στην πραγματικότητα, η νίκη της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήρθε μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα στα οποία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ ο Ολυμπιακός.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έκανε «πρόβα» με ενδεκάδα με τρεις χαφ που πιέζουν ασφυκτικά και τον Σπόραρ που μπορεί να επιτεθεί κατά μέτωπο. Ο αθλητικός Τσέριν σε ρόλο «10» πίεζε για να παρεμποδίσει τους αμυντικούς του Άρη να φτιάξουν το παιχνίδι κι έκανε ακριβώς το ίδιο κόντρα στον Ολυμπιακό. Η παρουσία του διδύμου Κουρμπέλη και Πέρεθ ουσιαστικά οχύρωσε τον πράσινο άξονα και οι Ερυθρόλευκοι που δυσκολεύονταν να σπάσουν το πρέσινγκ, έμοιαζαν τρομακτικά ευάλωτοι κάθε φορά που προσπαθούσαν να χτίσουν παιχνίδι από χαμηλά.

Πριν την γκάφα του Παπασταθόπουλου, ο Μπα έπαιξε ουκ ολίγες φορές με τη φωτιά τόσο με τις παράλληλες πάσες του σε συνθήκες πίεσης όσο και προσπαθώντας να κουβαλήσει την μπάλα στο κέντρο με αποτέλεσμα να τρακάρει στους μέσους του Παναθηναϊκού.

Εμβιλά και Χουάνγκ ήταν περιορισμένοι και οι Πράσινοι όσο έβλεπαν την αδυναμία των παικτών του Ολυμπιακού να αναπτυχθούν ορθολογικά, τόσο πιο ψηλά πίεζαν ανακτώντας εύκολα την κατοχή της μπάλας ή κερδίζοντας σχεδόν όλες τις μονομαχίες.

Η παρουσία δε του Μπερνάρ στο αριστερό άκρο της επίθεσης του Παναθηναϊκού (αντί του Κλέινχεϊσλερ που ξεκίνησε κόντρα στον Άρη) επέτρεψε στους γηπεδούχους να έχουν έναν παίκτη αρκετά δημιουργικό και ικανό να δημιουργήσει προβλήματα με τα στημένα του αλλά και παράλληλα να αφήσει τους υπόλοιπους χαφ να κάνουν τη μεγαλύτερη δουλειά πιέζοντας.

 

Ο Σπόραρ είχε την ψυχολογία παρά το χαμένο πέναλτι με τον Βόλο πριν από μία εβδομάδα, καθώς σκόραρε κόντρα στον Άρη, οπότε ένα λάθος του έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την καλύτερη τελική που βρήκε στο πρώτο ημίχρονο.

Κι όταν πια ο Ολυμπιακός βρέθηκε χωρίς να το καταλάβει με 2-0 πίσω στο σκορ δεν ήταν αρκετές οι αλλαγές για να διαμορφωθεί διαφορετικά η κατάσταση γιατί οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκαναν αυτό που γνωρίζουν καλά από την αρχή της σεζόν. Αμύνθηκαν σωστά και οργανωμένα χωρίς να αφήσουν χώρους και χωρίς τελικά να χρειαστεί να σπαταλήσουν ενέργεια για να δημιουργήσουν τελικές προσπάθειες στην αντεπίθεση.

Πρακτικά, λοιπόν, οι Πράσινοι εφάρμοσαν ένα σχέδιο που «δοκίμασαν» με επιτυχία μερικά 24ωρα νωρίτερα στο Χαριλάου (για να πετύχουν την πρώτη τους νίκη στα πλέι οφ) και ο Ολυμπιακός δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα να γκρεμίσει ό,τι καλό έχτισε κόντρα στον ΠΑΟΚ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς