16.8 C
Athens

Ελλάδα – Λιθουανία 0-0: Μονότερμα, διάθεση αλλά όχι ουσία (vid)

Η Εθνική τα είχε όλα εκτός από το γκολ στο πρώτο της παιχνίδι στην OPAP Arena, με τον Γκουστάβο Πογιέτ να καλείται να λύσει το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας ενόψει των μεγάλων αναμετρήσεων με Ιρλανδία και Γαλλία τον Ιούνιο

Παραγωγή φάσεων, τσεκ. Ομοιογένεια, τσεκ. Αμυντική συνέπεια, τσεκ. Πρώτη εμφάνιση στην OPAP Arena μπροστά σε 15.000 περίπου φιλάθλους της, τσεκ. Όλα τα παραπάνω η Εθνική Ελλάδας τα έκανε περίφημα στη φιλική αναμέτρηση με τη Λιθουανία αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ (0-0) και δεδομένα θα χρειαστεί βελτίωση στην αποτελεσματικότητά της.

 

Αν αναλογιστεί κανείς πως μετά το 0-3 απέναντι στο Γιβραλτάρ με 30 (!) τελικές ακολούθησαν 20 (!) απέναντι στη (λιγότερο προφανώς αδύναμη) Λιθουανία, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Εθνική έχει να δουλέψει πολλά τον Ιούνιο που θα συγκεντρωθεί ξανά αφού δεν έχει περιθώρια στη συνέχεια για δοκιμές και για αναποτελεσματικότητα απέναντι σε ομάδες όπως η Ιρλανδία και η Γαλλία (για τον όμιλο της προκριματικής φάσης του Euro) που δεδομένα δεν θα αφήσουν περιθώρια να φτιάξεις πολλές φάσεις…

Η ωμή πραγματικότητα είναι πως η Εθνική τα έκανε όλα εξαιρετικά στη Νέα Φιλαδέλφεια, έπαιξε μονότερμα τους Λιθουανούς και απείλησε με πολλούς παίκτες και διαφορετικούς τρόπους. Το 0-0 δεν είναι όμως ένα καλό αποτέλεσμα για την εικόνα που είχε η φιλική αναμέτρηση.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την ενδεκάδα του Γιβραλτάρ, προχωρώντας σε τρεις μόλις αλλαγές: ο Ρότα πήρε τη θέση του Μπάλντοκ στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Φορτούνης αντικατέστησε τον Πέλκα στη μεσοεπιθετική γραμμή και ο Παυλίδης βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης αντί του Γιακουμάκη.

Με αυτό τον τρόπο ο Ουρουγουανός έδειξε πως δουλεύει πάνω στη χημεία που θα είναι απαραίτητη στα επόμενα πολύ απαιτητικά παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Euro 2024 κόντρα σε Ιρλανδία (16/6) και Γαλλία (19/6).

Δύο μελανά σημεία είχε η Εθνική σε όλο το πρώτο μέρος και το ένα ήταν απρόοπτο: ο Τσιμίκας χτύπησε και παραχώρησε τη θέση του στον Γιαννούλη στο 24′, με την ανησυχία για τον τραυματισμό του στα πλευρά να είναι έκδηλη από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

 

Το βασικό ζήτημα που αντιμετώπισε η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ ήταν η αναποτελεσματικότητα στο πρώτο μέρος όπου είχε 20 (!) τελικές με κατοχή μπάλας που έφτασε το 65% και χωρίς να δεχθεί σουτ. Κόρνερ 9-1, ευκαιρίες πολλές αλλά γκολ… με τίποτα!

Μετά τα πρώτα 10′, η Ελλάδα ανέβασε τις γραμμές της και με πολλή πίεση στη μεσαία γραμμή (έκανε τρομερή δουλειά σε αυτό το κομμάτι ο Σιώπης που έκλεψε αρκετές μπάλες) άρχισε να βρίσκει φάσεις κυρίως από τα δεξιά με τα ανεβάσματα του Ρότα και τις συνεργασίες του με τον Φορτούνη.

Στο 32′ ο Μασούρας από τα δεξιά μπήκε στην περιοχή και εκτέλεσε τον Ζούμπας που απέκρουσε σε κόρνερ για να ακολουθήσει μια τρομακτική πολιορκία στα καρέ του τερματοφύλακα της Χάποελ Τελ Αβίβ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.

Ο Λιθουανός σταμάτησε τον Μαυροπάνο που κυνήγησε το πρώτο του γκολ με την Εθνική σε δύο περιπτώσεις αλλά στη δεύτερη προσπάθεια ο Σέρνιχ έδιωξε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

 

Ο Παυλίδης που νωρίτερα είχε απειλήσει και αυτός με κεφαλιά μετά από σέντρα, δοκίμασε ένα συρτό σουτ που κατέληξε άουτ. Γενικότερα, στο πρώτο μέρος η Εθνική επιτέθηκε κυρίως δεξιά, αναπτύχθηκε ωραία σε αρκετές περιπτώσεις αλλά δοκίμασε και πολλές σέντρες για να εκμεταλλευτεί Μασούρα και Παυλίδη στην περιοχή.

 

Το δεύτερο μέρος δεν είχε την ανάλογη παραγωγή φάσεων για την Εθνική, η οποία στο 50′ άγγιξε το γκολ με το σουτ του Μπακασέτα που απομάκρυνε ξανά ο Ζούμπας ενώ στο 55′ η κεφαλιά του Μάνταλου έφυγε ελάχιστα άουτ.

Σταδιακά, οι Λιθουανοί έκλεισαν περισσότερο τους χώρους και δεν επέτρεψαν αντεπιθέσεις ενώ από το 57′ ως το 67′ δημιούργησαν τρεις ευκαιρίες με το αδύναμα σουτ του Σιργκέντας και του Νοβικόνας (απάντησε ο Βλαχοδήμος) αλλά και το διαγώνιο σουτ του Ούπστας.

Ο ρυθμός φυσιολογικά έπεσε ειδικά με τις πολλές αλλαγές, ο Πογιέτ προσπάθησε να φρεσκάρει τη μεσοεπιθετική του γραμμή με τη γαλανόλευκη να έχει τη μεγαλύτερη στιγμή της στο 84′ όταν ο Γιαννούλης με το αριστερό σημάδεψε την αριστερή γωνία του Ζούμπας αλλά ο Αρμάλας απομάκρυνε και διατήρησε το 0-0 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

ΕΛΛΑΔΑ (Πογιέτ): Βλαχοδήμος, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Ρότα, Τσιμίκας (24′ λ. τρ. Γιαννούλης), Μπακασέτας (69′ Κωνσταντέλιας), Σιώπης, Μάνταλος, Φορτούνης (80′ Παπανικολάου), Μασούρας (80′ Λημνιός), Παυλίδης (69′ Γιακουμάκης)

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Γιανκάουσκας): Ζούμπας, Λάσικας, Καζουκολόβας, Γκιρντβάινις (46′ Αρμάλας), Μπενέτα (46′ Μπαραβίκας), Σλίβκα (79′ Σίμκους), Ρομανόβσκι (46′ Σιργκέντας), Γκινέτις, Νοβικόβας, Σέρνιχ (60′ Ούπστας), Παουλάουσκας (46′ Λαουκζέμις)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς