21.9 C
Athens

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ένα ενθουσιώδες σύνολο υπερβάσεων απειλεί τον Ολυμπιακό

Ο Ανδρέας Καταχανάς σκιαγραφεί τη Μακάμπι Τελ Αβίβ: η άμυνα, η φοβερή κόντρα μπάλα και το μακροπρόθεσμο πλάνο του Γκαλ Γκαλίλι που την έφερε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης να διεκδικεί τρόπαιο απέναντι στο φαβορί Ολυμπιακό

Όταν το περασμένο καλοκαίρι η Μακάμπι Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την ανανέωση του Γκαλ Γκαλίλι για να πορευθεί μαζί του για 3η διαδοχική χρονιά έκανε λόγο για την καλύτερη μεταγραφή της παρότι δεν αναφερόταν σε παίκτη αλλά σε προπονητή. Ο Ισραηλινός ανέλαβε την ομάδα με το βαρύ όνομα στη χώρα μετά από τρεις αποτυχημένες σεζόν και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα οδεύοντας πια ολοταχώς για το τρίτο.

Μέσα σε αυτό το διάστημα όμως η Μακάμπι μπόρεσε να ακουστεί ευρωπαϊκά. Με δεδομένο πως το Ισραήλ βρίσκεται στην 62η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (στην 36η είναι η Ελλάδα) και σε συλλογικό επίπεδο δεν έχει καταφέρει κάτι, αντιλαμβάνεται κανείς πως η παρθενική παρουσία της πρωταθλήτριας της χώρας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (και συγκεκριμένα στο Challenge Cup όπου αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό), είναι κάτι πολύ σπουδαίο.

Για αυτό εμπιστεύτηκε τον Γκαλίλι

Για να κάνει τόσα μεγάλα άλματα σε βάθος τριετίας όμως, χρειάστηκε ο Γκαλίλι να ρίξει πολύ σκληρή δουλειά. Όταν συμφώνησε με τη διοίκηση του συλλόγου το καλοκαίρι του 2020, ο έμπειρος προπονητής παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο το οποίο εκτός από αποτελέσματα θα έφερνε και βραχυπρόθεσμη εξέλιξη σε αθλητές της χώρας ώστε η Μακάμπι να αποτελεί τον σταθερό πόλο έλξης των γηγενών.

Γκαλ Γκαλίλι

Ο 50χρονος τεχνικός είχε περάσει από διάφορες ομάδες και δεν αναφερόμαστε φυσικά αποκλειστικά σε συλλόγους αλλά και στις εθνικές της χώρας του σε επίπεδο Ανδρών και Γυναικών (είτε ως πρώτος είτε ως βοηθός) με έμφαση και στο αναπτυξιακό κομμάτι. Για την ιστορία, εκεί θεωρείται από τους κορυφαίους στην πατρίδα του καθώς μέσα από την προσωπική προπόνηση μπορεί να βελτιώσει τους παίκτες του.

Για να φτάσει η Μακάμπι να κάνει sold out μέσα σε 2’ σε τελικό Challenge και γενικότερα να πραγματοποιήσει μια τέτοια πορεία, πέρα από υπομονή και δουλειά χρειάστηκε ομοιογένεια και σωστό πλάνο. Δώστε σημασία στη λέξη ομοιογένεια που δεν είναι συχνή στο άθλημα λόγω των πολλών πέρα δώθε των παικτών.

Διατήρησε την ομοιογένεια

Ο Γκαλίλι έκανε μετρημένες αλλαγές κάθε χρόνο: για παράδειγμα το δίδυμο των πολύ καλών κεντρικών Μπατσκάλα και Σοκόλοφ, ο Αμερικανός λίμπερο Άιζενμπεργκ, ο Γερμανός πρώην ακραίος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, Φόγερ, παρέμειναν και φέτος βασικοί.

Η μία προσθήκη ήταν κατά κάποιο τρόπο «αναγκαστική» αφού ο Ένσινγκ αποφάσισε να συνεχίσει στη Γαλλία και στη θέση του αποκτήθηκε ο Σαφόνοφ. Ο Ρώσος διαγώνιος είναι ορισμός του θηρίου (2,12μ.) χωρίς όμως να είναι το τεράστιο φόβητρο επιθετικά αν μια ομάδα τον κλείσει καλά. Στο μπλοκ βοηθάει πολύ, στο σέρβις είναι ασταθής.

Κι επειδή η γρήγορη μπάλα, ο πρώτος χρόνος και το μπλοκ άμυνα είναι τα βασικά στοιχεία της Μακάμπι, ο προπονητής της εισηγήθηκε την απόκτηση των Ιγκλέσιας και Γκράσο από ομάδα του Πουέρτο Ρίκο για να υποστηρίξουν τη φιλοσοφία του χωρίς να χρειάζεται χρόνος να βρεθούν στο τάραφλεξ.

Ο Ιγκλέσιας είναι ένας πολύ γρήγορος πασαδόρος (που έχει περάσει από αρκετές ομάδες στην Ευρώπη) στην καλή υποδοχή που ξέρει να αξιοποιήσει τους κεντρικούς του και τον Γκράσο στο «4».

Από την άλλη, ο Βραζιλιάνος ακραίος παρότι είναι κοντός (1,86μ.) μπορεί να εκτελέσει άμεσα πριν στηθεί το μπλοκ και διαθέτει και εκπληκτική πάιπ. Στην υποδοχή παρά το χαμηλό κέντρο βάρους του έχει σκαμπανεβάσματα, ειδικά όταν πιεστεί πολύ. Αποδεικνύεται πάντως πως είναι μια αναβάθμιση συγκριτικά με τον Χατς που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός την περασμένη σεζόν.

Εξαιρετική στην κόντρα μπάλα

Τι είναι αυτό που έκανε όμως τη Μακάμπι να φτάσει τόσο μακριά φέτος; Καταρχάς, η καλή υποδοχή της και ο τρόπος που αντιδρά στην κόντρα μπάλα. Η πίσω ζώνη είναι πολύ, μα πολύ ισορροπημένη χωρίς να έχει τον ηγέτη: αποπνέει μια ηρεμία και σε αυτό βοηθούν τόσο ο Φόγερ όσο και ο Άιζενμπεργκ ο οποίος είναι ακόμα καλύτερος στην άμυνα από ότι στην υποδοχή.

Ο Αμερικανός μαζί με τον Γκράσο είναι «ζιζάνια» στην πίσω ζώνη και όλη η ομάδα έχει ένα αγωνιστικό στυλ ικανό να… σου σπάσει τα νεύρα αν δεν έχεις υπομονή στο παιχνίδι σου και τρόπο να τελειώσεις την κόντρα μπάλα. Έτσι την έπαθε ο ΠΑΟΚ αλλά και η Μπαστάρντο που ήταν και το φαβορί για να πάει στον τελικό.

Έφτασε στον τελικό με πολύ κέντρο και… υπερβάσεις

Σημείωση: Μπορεί να μην παίζει στην καυτή έδρα της τον πρώτο τελικό με τον Ολυμπιακό, ωστόσο και μόνο το γεγονός πως θα αγωνιστεί μπροστά σε πάνω από 3.500 οπαδούς της (ποδοσφαιρικούς και μπασκετικούς) είναι αρκετό για να δημιουργήσει ενθουσιασμό και να παίξει ακόμα καλύτερα χωρίς να έχει το άγχος του φαβορί. Κρίνεται ένας τίτλος, αλλά γνωρίζει πως ήδη έκανε τρομακτικές υπερβάσεις και πέτυχε κάτι που τον Αύγουστο έμοιαζε πέρα για πέρα μακρινό.

Με την υποδοχή να φτάνει το 55% και την επίθεση να ξεπερνά το 51%, η Μακάμπι είναι σκυλί του πολέμου στη διοργάνωση. Εννέα νίκες σε δέκα παιχνίδια και η μία ήττα στον δεύτερο ημιτελικό με την Μπαστάρντο στις Αζόρες αφού κατέκτησε τα δύο σετ πρόκρισης που χρειαζόταν και έπαιξε με αναπληρωματικούς…

 

Από την υποδοχή της ξεκινούν, λοιπόν, όλα για αυτό και οι κεντρικοί παίρνουν πολλές πάσες (και αρκετές που ενέχουν ρίσκο). Ο Μπατσκάλα έχει τρομερή τεχνική στο μπλοκ και στο διάβασμα του αντίπαλου πασαδόρου.

Πιθανότατα δεν έχει πάρει ακόμα τα credits που αξίζει αλλά και μόνο ότι στους ημιτελικούς έκανε 12 (!) μπλοκ, αυτό δείχνει και την επίδραση που έχει πάνω στο φιλέ, με τον παρτενέρ του τον Σοκόλοφ να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος των επιθέσεων.

Πρέπει να του βγει το σέρβις ειδικά στο πρώτο παιχνίδι

Για να βάλει τις βάσεις για την κατάκτηση του τροπαίου, ο Ολυμπιακός προφανώς και θέλει τουλάχιστον δύο σετ στη χειρότερη περίπτωση: όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί στις συνθήκες της έδρας που θα φιλοξενήσει τον τελικό, όσο περισσότερο απομακρύνει από το φιλέ τον Ιγκλέσιας, τόσο πιο εύκολο θα γίνει το έργο του.

Για να συμβούν αυτά βέβαια θα χρειαστεί να του βγει το σέρβις στον υπερθετικό βαθμό: ας μην υποτιμήσει κανείς το κυματιστό σέρβις, γιατί στους ημιτελικούς η Μακάμπι είχε αρκετά ζητήματα.

Ξεκάθαρο φαβορί ο Ολυμπιακός

Σε αυτό το ζευγάρι ο Ολυμπιακός είναι το πολύ μεγάλο φαβορί, αλλά θα πρέπει να το δείξει κιόλας: η Μακάμπι έχει περισσότερα να κερδίσει παρά να χάσει και ήδη η παρουσία της στον τελικό έχει συμβάλλει στο να έρθουν για πρώτη φορά σημαντικά έσοδα στη σεζόν και παράλληλα να αποτελέσει ένα καλό ευρωπαϊκό πρότζεκτ διατηρώντας κοντά το κοινό της όπως σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Το σίγουρο είναι ότι για να τη λυγίσεις θα πρέπει να είσαι καλύτερος στην κόντρα μπάλα (ο Ολυμπιακός δεν είναι το ίδιο καλός με τους Ισραηλινούς σε αυτό το κομμάτι φέτος) και φυσικά η άμυνά σου να λειτουργήσει στο 100%.

Ολυμπιακός βόλεϊ: Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του σπουδαίου δεύτερου τελικού με τη Μακάμπι στο ΣΕΦ

Με οδηγό πάντως το δεύτερο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Μαρούσι αλλά και την εικόνα του στα τελειώματα των σετ κάθε φορά που η μπάλα καίει, το σύνολο του Αλμπέρτο Τζουλιάνι είναι κάτι παραπάνω από ικανό για να φύγει ακόμα και με νίκη από το Ισραήλ.

Άλλωστε, μέσα στη σεζόν έχει επιβεβαιώσει πως μόνο τον κακό του εαυτό μπορεί να φοβάται.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μεντιλίμπαρ: Πάμε με λιγότερο άγχος στον τελικό του Conference, να τα δώσουμε όλα και να κατακτήσουμε το τρόπαιο

Ο προπονητής του Ολυμπιακού παραδέχθηκε πως η εικόνα της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό ήταν κακή, ενώ έδωσε έναυσμα για την κατάκτηση του Conference αρκεί οι ποδοσφαιριστές του να το ζήσουν, να το χαρούν και να τα δώσουν όλα

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-2: Ευρωπαϊκή αντίδραση με την υπογραφή του μάγου Ντανιέλ Ποντένσε

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ Ντανιέλ Ποντένσε έβαλε το γκολ της χρονιάς στη Λεωφόρο και στη συνέχεια έδωσε στον Γιόβετιτς την ασίστ με την οποία ο Ολυμπιακός κλείδωσε την 3η θέση και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, δέκα μέρες πριν τον ιστορικό τελικό με τη Φιορεντίνα στην OPAP Arena

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 4-12: Χαλαρή πρόκριση στους τελικούς και 54-0 οι Ερυθρόλευκοι κόντρα στους Πράσινους

Στο ρελαντί οι Ερυθρόλευκοι καθάρισαν τον Παναθηναϊκό και στο Γουδή για να πανηγυρίσουν την 54η σερί νίκη κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο και να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τους τελικούς της Α1 πόλο Ανδρών όπου θα διεκδικήσουν τον τίτλο κόντρα στη Βουλιαγμένη