17.7 C
Athens

Τσιτσιπάς vs Τζόκοβιτς: Με κίνητρο τον τίτλο και την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη

Ο Τσιτσιπάς κυνηγά τον παρθενικό του τίτλο σε Grand Slam, ο Τζόκοβιτς τον 22ο - Μόνο ένας από τους δύο θα ξυπνήσει το πρωί της Δευτέρας στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης

Αν ένα πράγμα δεν μπορεί ποτέ κανείς να ξεγράψει στον αθλητισμό, είναι η έκπληξη. Κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον, ελκυστικό, ζωντανό. Και έκπληξη είναι όταν το αουτσάιντερ κερδίζει το φαβορί. Γιατί στην περίπτωση του ζευγαριού του φετινού τελικού του Αυστραλιανού Όπεν (29/1, 10.30, Eurosport1), αυτό είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς: το αουτσάιντερ.

Μπορεί η λίστα της παγκόσμιας κατάταξης να μη συμφωνεί, αφού ο Έλληνας βρίσκεται μία θέση υψηλότερα από τον αντίπαλό του (Νο 4 και Νο 5 αντίστοιχα), ωστόσο αν μπούμε στη διαδικασία να πιστέψουμε τους αριθμούς, ο Σέρβος έχει το απόλυτο προβάδισμα παντού. Λογικό, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη -και- τη διαφορά ηλικίας των 11 χρόνων που τους χωρίζει, δίνοντας στον Τζόκοβιτς το πλεονέκτημα της εμπειρίας και στον Τσιτσιπά εκείνο του νεανικού ενθουσιασμού ενός 24χρονου.

Τρία χρόνια μικρότερος ήταν ο Νόλε όταν στο ίδιο γήπεδο, το 2008, κέρδισε το πρώτο Grand Slam της καριέρας του. Αυτό που τότε δεν ήξερε και ίσως δεν μπορούσε καν να διανοηθεί ήταν ότι έμελλε να είναι ο πρώτος από τους 21 συνολικά τίτλους του σε τουρνουά Major. Το Αυστραλιανό Όπεν έμελλε επίσης να αποδειχθεί το Grand Slam που ταιριάζει περισσότερο στον Τζόκοβιτς, καθώς εκεί έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους του, εννέα στο σύνολο. Τόσο καλή είναι η σχέση του με τη Rod Laver Arena, ώστε κάθε φορά που πατάει το πόδι του στο κεντρικό κορτ σε τελικό, πάντα βγαίνει νικητής.

Τα στατιστικά είναι συντριπτικά υπέρ του Σέρβου, με τον Τσιτσιπά να καλείται να τα βάλει με αριθμούς, στατιστικά, Ιστορία, έναν αντίπαλο θρύλο, μα πάνω από όλα με τον ίδιο του τον εαυτό. Η τύχη (;) τον έφερε αντιμέτωπο με τον ίδιο παίκτη από τον οποίο έχασε στη μοναδική μέχρι τώρα παρουσία του σε τελικό Grand Slam: τον Ιούνιο του ΄21 στάθηκε απέναντι στον Τζόκοβιτς, έβαλε όλες τις βάσεις για την έκπληξη, το πίστεψε, το πιστέψαμε κι εμείς και μετά όλοι μαζί θυμηθήκαμε τι σημαίνει Τζόκοβιτς. Ο Στέφανος προηγήθηκε με 2-0 σετ, αλλά στο τέλος του αγώνα βρέθηκε με το τρόπαιο του δεύτερου στα χέρια και μια γλυκόπρικη γεύση στο στόμα.

 

Η τύχη του 24χρονου Έλληνα πρωταθλητή δεν ήταν καλύτερη στις 10 από τις 12 συναντήσεις του με τον «Τζόκερ», τον οποίο έχει να κερδίσει από το 2019.

Οι δύο αντίπαλοι θα έχουν ένα κοινό κίνητρο, πέρα από το αυτονόητο, τη νίκη, μπαίνοντας στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας στο κορτ για τον τελικό: την άνοδο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ο νικητής θα ξυπνήσει τη Δευτέρα στο Νο 1, μία θέση που για τον Σέρβο είναι τόσο οικεία όσο το… σαλόνι του, καθώς εκεί έχει περάσει 373 εβδομάδες της επαγγελματικής του ζωής. Για τον Τσιτσιπά, εφόσον στεφθεί νικητής, θα είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που θα βλέπει αφ’ υψηλού τους αντιπάλους του, έχοντας το Νο 3 ως το δικό του career high.

Τη στιγμή που ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού τένις κυνηγά την πρωτιά και τον πρώτο του πραγματικά μεγάλο τίτλο, ο…. παλιός κυνηγά μία ακόμα κορυφή: να συμπληρώσει, μαζί με αυτό, 22 Grand Slam, ισοφαρίζοντας τον Ράφα Ναδάλ. Για κάποιους, είναι η ευκαιρία του να πατήσει ξανά τη γνώριμη κορυφή στη Μελβούρνη μετά την περσινή του περιπέτεια με τις Αρχές της Αυστραλίας, από όπου απελάθηκε λόγω της απόφασής του να μην εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό. Για τον ίδιο, είναι μάλλον άλλη μια μέρα στο γραφείο.

Ο αθλητής που θα βγει νικητής από τη μάχη του τελικού, θα φύγει από τη Μελβούρνη όχι μόνο με το τρόπαιο και το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και πλουσιότερος κατά 2.1 εκατομμύρια δολάρια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς