14.4 C
Athens

Ολυμπιακός: Μια πρόκριση-πυξίδα για τη συνέχεια

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την αποφασιστικότητα που έδειξε ο Ολυμπιακός για την ολική ανατροπή και την πρόκριση μέσα από το σέρβις του αλλά και για τον Στερν που κουβάλησε την ομάδα του στο χρυσό σετ όταν η μπάλα έκαιγε

Το χρυσό σετ είναι ρουλέτα. Ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Δεν έχει σημασία τι έχει προηγηθεί, ποια είναι η έδρα και για να το πάρει η ομάδα που έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο χρειάζεται κυρίως ψυχολογία και αποφασιστικότητα: ελάχιστες φορές βρίσκεις ομάδα να παίρνει τέσσερα σερί σετ.

Τα δύο στοιχεία που αναφέρθηκαν τα είχε σε μεγάλο βαθμό ο Ολυμπιακός μαζί και με αρκετά αγωνιστικά στοιχεία που έχουν τη σημασία τους. Σέρβις, side out, μπλοκ κι αποτελεσματικότητα στην επίθεση για να πάρει τη (δραματική) πρόκριση στους διπλούς τελικούς του Λιγκ Καπ.

 

Το αν θα προκρινόταν στο χρυσό σετ μικρή σημασία έχει αφού μόνο ως τέταρτος στόχος μπορεί να λογιστεί ένας ανεπίσημος (σύμφωνα και με την ίδια την ΕΣΑΠ) τίτλος. Αυτό που είχε μεγάλη σημασία είναι πώς θα αντιδράσουν παίκτες και επιτελείο όταν βρεθούν σε καθεστώς πίεσης και μάλιστα σε μια περίοδο με ντεφορμέ τον Ιντάλγκο (που παραμένει κομβικός σε πολλές μπάλες και ειδικά από το σέρβις, αλλά είναι κουρασμένος) και τον έναν «τελικό» να διαδέχεται τον άλλον.

Η ιστορία σε σχέση με τη Σύρο, όπου ο Φοίνικας ήταν εντυπωσιακός, γράφτηκε διαφορετικά. Ο Κουμεντάκης πήρε 16 πόντους με τέσσερα λάθη (χώρια η δουλειά του στην υποδοχή μαζί με τον εμπύρετο Τζιάβρα που σημαδευόταν αρκετά), ο Παγένκ έκανε θραύση στην περιστροφή με το σέρβις του και ο Λινάρδος έκανε σημαντικά μπλοκ για να φτάσει τα 19 (!) στα τέσσερα εγχώρια ματς της ομάδας του στο 2023.

Το βραβείο του MVP όμως ανήκει δικαιωματικά στον Τόνσεκ Στερν που σημείωσε 22 πόντους με 54% στην επίθεση (5/9 στο πρώτο σετ, 6/13 στο δεύτερο, 4/4 στο τρίτο, 4/9 στο τέταρτο με μόλις δύο λάθη). Ο Τράβιτσα τον εμπιστεύτηκε περισσότερο συγκριτικά με τη Σύρο (όπου κι εκεί ήταν εξαιρετικός) αλλά και ο Σλοβένος διαγώνιος το πήρε πάνω του στο χρυσό σετ: με το σκορ στο 10-12 πήρε πέντε πόντους για το 16-14. Κυρίως απέδειξε πως μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα του στα κρίσιμα, κάτι που είχε πραγματική ανάγκη.

Το μυαλό του Σλοβένου χαλάει πολλές φορές όταν του κλείνουν την ευθεία. Στα δύο ματς με τον Φοίνικα έπαιξε με τεχνικά χτυπήματα στη διαγώνιο κι εννοείται έκανε από το σέρβις απίθανα πράγματα προκαλώντας καθυστέρηση στην ανάπτυξη των Συριανών. Τα αθλητικά του προσόντα, ο τρόπος που απογειώνεται για να καρφώσει είναι εντυπωσιακά. Το 2023 βρίσκει αυτό που δείχνει να του έλειπε το 2022 (τη νοοτροπία όταν η μπάλα καίει). Τα επόμενα παιχνίδια θα φανερώσουν αν όντως κάτι έχει αλλάξει σε αυτό το κομμάτι σε επίπεδο διάρκειας.

Οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν κόντρα στον Φοίνικα να μην επηρεαστούν ακόμα κι όταν έχασαν σημαντικές διαφορές: τα γρήγορα τάιμ άουτ του Αλμπέρτο Τζουλιάνι, το καλό side out και οι άμυνες στην πίσω ζώνη έφερναν τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος στους κρίσιμους πόντους και η εναλλαγή των Ιερεσουέλο – Γαλιώτου δεν μπέρδεψαν ιδιαίτερα τους γηπεδούχους.

Εδώ να σημειώσουμε πως φέτος στο Ρέντη ο Ολυμπιακός ανεξαρτήτως εμφανίσεων/κατάστασης/απουσιών, δεν έχει δώσει δύο σετ σε αντίπαλο: προφανώς νιώθει πιο άνετα στο σέρβις στο σπίτι του και θα τα πήγαινε καλύτερα αν είχε τον κόσμο να τον στηρίζει περισσότερο και έμπρακτα.

Από εκεί και ύστερα, η απόδοση των παικτών του Αλμπέρτο Τζουλιάνι και ο τρόπος που πάλευαν για κάθε μπάλα, μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό οδηγό στα όσα ακολουθούν. Γιατί δεδομένα με τέτοιες εμφανίσεις και αυτή την πίστη στις δυνατότητές τους – σε συνδυασμό με το πολύ καλό σέρβις – μπορούν να πετύχουν αυτά που διεκδικούν με σκληρή δουλειά από το καλοκαίρι.

Υ.Γ: Το ματς με τη Στεάουα είναι το τελευταίο κρίσιμο για τον Ολυμπιακό πριν τον Φεβρουάριο-φωτιά με τον Παναθηναϊκό. Με δύο σετ πάει ημιτελικά στο Challenge και κυνηγάει πρόκριση στους τελικούς για πρώτη φορά μετά τους χαμένους με τη Ραβένα. Μετά στο πρωτάθλημα ουσιαστικά θα κριθεί η πρώτη θέση. Και όλα δείχνουν πως όταν βρεθούν οι δύο ομάδες θα είναι πολύ καλύτερες από τον πρώτο γύρο…

ΥΓ.1: Για τον Φοίνικα δεν αλλάζει τίποτα παρά τον αποκλεισμό: συνεχίζει να είναι μια εντελώς μεταμορφωμένη – προς το καλύτερο – ομάδα με αρχή, μέση και τέλος και έναν προπονητή που παίρνει το 100% από τους παίκτες του. Το τρένο της τετράδας δύσκολα θα χαθεί με τέτοιες εμφανίσεις αλλά και πάλι θα πρέπει να εξασφαλίσει τρίποντο με Παναθηναϊκό ή/και ΠΑΟΚ και σίγουρα να κερδίσει Κηφισιά και Μίλωνα.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παναθηναϊκός – Περιστέρι 93-88: Καρπάνος, Μαρινάκης και Μπακάλης έσπασαν όλα τα κοντέρ με 30-5 βολές υπέρ του ΠΑΟ!

Ένα τρίποντο του Παπαπέτρου στα 44" και ένα συνολικό... 30-5 στις βολές από Καρπάνο, Μαρινάκη και Μπακάλη έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού για την οριακή νίκη κόντρα στο Περιστέρι

U19 Πόρτο – Μίλαν 2-2 (3-4 πεν.): Οι Ροσονέρι έκαναν την έκπληξη και θα παλέψουν για το τρόπαιο κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Σίμελχακ πάγωσε την Πόρτο μερικά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιτελικού και οδήγησε την υπόθεση-πρόκριση στα πέναλτι, εκεί όπου η Μίλαν αποδείχθηκε ψυχραιμότερη και πέρασε για πρώτη φορά σε τελικό Youth League όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό

U19 Ολυμπιακός – Ναντ 0-0 (3-1 πεν.): Θρυλικό ευρωπαϊκό έπος στη Νιόν, οι Νέοι στον τελικό του Youth League!

Οι Νέοι έδειξαν τον δρόμο: Λίγες ώρες μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στους «4» του Conference, η απίθανη ομάδα Νέων λύγισε τη Ναντ στη Νιόν και προκρίθηκε στον τελικό του UEFA Youth League όπου οι Ερυθρόλευκοι θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο