19.8 C
Athens

Το τέλος ενός θρύλου: Πέθανε ο Πελέ

Ένας μύθος της Βραζιλίας και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται πια εν ζωή: ο Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη (29/12) έπειτα από τεράστια μάχη που έδωσε με τον καρκίνο

Δεν είναι ψέμα. Το 2022 κλείνει με μια πολύ άσχημη είδηση αφού ο μυθικός Πελέ έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου.

Τα τελευταία χρόνια ο μύθος του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, ένας θρυλικός ποδοσφαιριστής και ένας εκ των κορυφαίων που πάτησαν ποτέ χορτάρι, έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο στο έντερο. Διαρκείς χημειοθεραπείες, χειρουργεία και εισαγωγές σε νοσοκομείο.

Ο επίλογος μιας τεράστιας ποδοσφαιρικής προσωπικότητας γράφτηκε μετά από 82 χρόνια σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση και με διαρκή επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες.

Δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα ο Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή και βύθισε σε θλίψη το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι πια εδώ και ταξιδεύει για να συναντήσει τον άλλον μύθο από τη Λατινική Αμερική, τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η κόρη του Πελέ έκανε γνωστή την είδηση μέσα από το ίνσταγκραμ όπου ανέφερε με λιτό τρόπο: Όλα όσα είμαστε είναι χάρη σ’ εσένα. Σε αγαπάμε χωρίς όρια, αναπαύσου εν ειρήνη.

Ό,τι κι αν πει, ό,τι κι αν γράψει, ό,τι κι αν διαβάσει κανείς για τα όσα πέτυχε στην πλούσια καριέρα του μοιάζουν λίγα μπροστά σε όσα έκανε στο χορτάρι και θάμπωσε τους πάντες.

Σε ηλικία 18 ετών (Μουντιάλ 1958) κλήθηκε στην αποστολή της Βραζιλίας και δεν άργησε να γράψει ιστορία αφού της χάρισε το πρώτο παγκόσμιο Κύπελλο πριν ακολουθήσουν ακόμα δύο και φτάσει συνολικά τα τρία. Συνολικά μέτρησε 92 συμμετοχές με την Εθνική του και σημείωσε 77 γκολ.

Η Σάντος αποτέλεσε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη σε συλλογικό επίπεδο και μαζί της κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, τρία Κόπα Λιμπερταδόρες και τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Αποτέλεσε τον μεγάλο φόβο των αντίπαλων αμυντικών και τερματοφυλάκων ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά (κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές) ως το 1977 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, πέτυχε 786 γκολ σε 858 αναμετρήσεις.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς