22.9 C
Athens

Άρης – Παναιτωλικός 1-0: Νίκη-γροθιά στην εξυγίανση με σκόρερ Γκρέι και αγωνία για Πάλμα

Με τον Γκρέι να απαντάει στη δυστοκία και στα... εξυγιαντικά σφυρίγματα των Ζαμπάλα-Παπαπέτρου οι Κίτρινοι έκλεισαν με νίκη το 2022, αν και το μυαλό τους είναι περισσότερο στον Πάλμα που αποχώρησε με πρόβλημα στον αστράγαλο

Ο Άρης έκλεισε με ένα σημαντικό τρίποντο τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το 2022 με τον Γκρέι να απαντάει με γκολ στη δυστοκία και στην… εξυγίανση, που ακύρωσε κανονικό του γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

Τεράστια ανησυχία στους Κίτρινους για την κατάσταση του Λουίς Πάλμα, ο οποίος αποχώρησε σφαδάζοντας από το χορτάρι με πρόβλημα στον αστράγαλο, με το ντέρμπι της Τούμπας κόντρα στον ΠΑΟΚ (4/1) να ακολουθεί.

20-4 οι τελικές για τους κυρίαρχους Θεσσαλονικείς, που έπαιξαν με ενέργεια και έβγαλαν καλές συνεργασίας έναντι του άνευρου Παναιτωλικού, αλλά έδειξαν ξανά ότι έχουν πρόβλημα στο «εύκολο» γκολ στέλνοντας μόλις μία φορά την μπάλα στα δίχτυα από τα συνολικά 2,5xGoals βάσει των αριθμών.

Ο «καθρέπτης» του ματς 

Το παιχνίδι ξεκίνησε όπως αναμενόταν. Ο Άρης είχε την κατοχή της μπάλας και έδειχνε ότι μπήκε στο γήπεδο με σκοπό να κάνει το παιχνίδι του, όσο ο Παναιτωλικός κρατούσε πίσω τις γραμμές του με ξεκάθαρη πρόθεση να «χτυπήσει» στην κόντρα.

Αυτό εν τέλει συνέβη μόλις μία φορά στο πρώτο ημίχρονο, όταν πριν το 10λεπτο ο Καρέλης βγήκε στον χώρο αλλά η λόμπα του δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Κουέστα, που έμεινε να παρακολουθεί την πορεία της μπάλας.

Μετά το 10′ οι Κίτρινοι πήραν πλήρως τον έλεγχο και επιχειρούσαν να ανοίξουν την άμυνα των φιλοξενούμενων τόσο από τα άκρα με τους Μαντσίνι – Πάλμα όσο και από τον άξονα με τους κινητικούς Ματέο Γκαρσία και Μανού.

Μαντσίνι και Ματέο Γκαρσία είχαν τις πρώτες δύο τελικές των Θεσσαλονικέων πριν συμπληρωθούν 15 λεπτά στο παιχνίδι, με την εντολή Πάρντιου για πίεση ψηλά αλλά και την ενεργοποίηση των Μαντσίνι-Πάλμα από τον άξονα να είναι συνεχόμενη. Και να έχει αποτέλεσμα.

Ο Άρης θα μπορούσε να είχε ανοίξει το σκορ με ένα καθόλα νόμιμο τέρμα στο 22ο λεπτό αν οι Ζαμπαλάς στο γήπεδο και Παπαπέτρου στο VAR έβλεπαν ό,τι κι όλοι οι υπόλοιποι: τον Γκρέι να καλύπτεται κανονικά από τον τελευταίο αμυνόμενο και τις εξυγιαντικές γραμμές να… πάνε βόλτα. Άλλωστε αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος που οι περίφημες γραμμές του οφσάιντ «διαψεύδουν» τα μάτια όλων μας. Τελικώς, την πλήρωσε -ξανά- ο Άρης σε ένα κομβικό σημείο για τη συνέχεια του αγώνα.

Μάλιστα, ο Γκρέι μόλις 11 λεπτά αργότερα βρήκε ξανά δίχτυα με νέα ασίστ «πάρε-βάλε» του τρομερού στο πρώτο ημίχρονο Μαντσίνι, αλλά αυτή τη φορά το σημαιάκι σηκώθηκε ορθώς και οι Κίτρινοι έμειναν στο «μηδέν».

Το ημίχρονο έκλεισε με μία ακόμη υπέροχη εκτέλεση φάουλ του Λουίς Πάλμα, που μάλλον προπονήθηκε αρκετά σε αυτό κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το πιστοποίησε δύο φορές στη Λιβαδειά, με τον Ανέστη πάντως να έχει απάντηση στην κλειστή του γωνία, σε μία φάση που φάνηκε να ελέγχει.

Στην επανάληψη, η λύτρωση και το δίκαιο προβάδισμα βάσει της εικόνα του αγώνα για τον Άρη ήρθε νωρίς και με «δράστη» τον πιο απειλητικό του παίκτη στο σημερινό ματς και μοιραίο στο προηγούμενο με τον Λεβαδειακό.

Ο Τζαμαϊκανός στράικερ συνεργάστηκε για τρίτη φορά μέσα σε 50 λεπτά άψογα με τον Ντανιέλ Μαντσίνι και με μία άπιαστη κεφαλιά πάνω από τον Μλάντεν νίκησε τον Ανέστη και πέτυχε κάτι που το χρειαζόταν. Τόσο ο ίδιος για την ψυχολογία του, όσο και ο Άρης για ένα, όπως αποδείχθηκε, σημαντικό τρίποντο πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Στη συνέχεια μέχρι το φινάλε, ο Άρης συνέχισε να πιέζει ψηλά και να παίρνει ρίσκα στην επίθεση, βγάζοντας αρκετή ενέργεια για το 2-0, το οποίο δεν ήρθε παρά τις τεράστιες ευκαιρίες με τον Γκρέι σε δύο περιπτώσεις (μάλιστα η μία εξ’ αυτών… δεν χάνεται σε κενή εστία) και τον Μανού Γκαρθία στο 80′.

Από την άλλη ο Παναιτωλικός, όσο περνούσε ο χρόνος και το σκορ έμενε «εύθραυστο» κυνήγησε το κάτι παραπάνω, ωστόσο στις μόλις δύο αξιόλογες τελικές του είδε τους Μλάντεν και Ζοάο Πέδρο να λειτουργούν περισσότερο ως αμυντικοί, κάνοντας λάθος επιλογή από πλεονεκτική θέση και με τον Κουέστα σχεδόν εξουδετερωμένο.

Το αποτέλεσμα; Ο Άρης να πάρει μία δίκαιη νίκη έστω και με «φτωχή» επιθετική συγκομιδή για να κλείσει με χαμόγελα -αλλά και αγωνία ελέω Πάλμα- το 2022 και οι Αγρινιώτες να αγνοούν τη λέξη νίκη από τις 13 Νοεμβρίου, όταν κέρδισαν τη Λαμία.

ΑΡΗΣ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-0

Γήπεδο: Κλεάνθης Βικελίδης

Διαιτητής: Ζαμπαλάς

VAR: Παπαπέτρου

ΓΚΟΛ: 51′ Γκρέι

ΑΡΗΣ (Άλαν Πάρντιου): Κουέστα – Οντουμπάζιο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν – Ετέμπο, Γκαρσία, Γκαρθία (80′ Ιτούρμπε) – Μαντσίνι (72′ Νταμπό), Πάλμα, Γκρέι

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Ανέστης -Λιάβας, Λάρσον, Μλάντεν, Χουχούμης – Μάρτενσον (69′ Σενγκέλια), Φλόρες Ντίας -Νταγκό (75′ Ξενιτίδης), Κολοβός (75′ Πέδρο), Καρέλης

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς