15.9 C
Athens

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 2-2: Το σόου Φορτούνη πήγε στράφι

Ο Ολυμπιακός έχασε προβάδισμα δύο γκολ κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα και το τελικό 2-2 απομάκρυνε τους Ερυθρόλευκους ακόμα περισσότερο από την κορυφή παρά το εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο του Κώστα Φορτούνη

Ο Ολυμπιακός άφησε δύο ακόμα βαθμούς στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής.

Ο δεύτερος γύρος της Super League άρχισε άσχημα για τον Πρωταθλητή Ελλάδας, που «πέταξε» ακόμα δύο βαθμούς, ανεβαίνοντας στην 3η θέση και τους 26 πόντους (7-5-2), με τον 4ο ΠΑΟΚ να έχει ένα ματς (και ένα βαθμό) λιγότερο. Αν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι πως η διαφορά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό δεν αυξήθηκε και παρέμεινε στους 12 βαθμούς μετά την ισοπαλία των Πράσινων στην έδρα του Ιωνικού (1-1).

Σε επεισοδιακό παιχνίδι στην πόλη των Ιωαννίνων, με τους οπαδούς του ΠΑΣ να κάνουν ό,τι μπορούν στην αρχή για να μη βρει αγωνιστικό ρυθμό ο Ολυμπιακός, διακόπτοντας συνεχώς το ματς με ρίψεις φωτοβολίδων και μάχες με τα ΜΑΤ, οι Ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 2-0 στο ΠΡΏΤΟ ημίχρονο χάρη σε δύο υπέροχα γκολ του Κώστα Φορτούνη στο 34′ με δεξί σουτ εντός μεγάλης περιοχής και στο 45’+1′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός «κάθισε» πάνω σε αυτό το σκορ και δεν κυνήγησε τη διεύρυνσή του, με αποτέλεσμα ο ΠΑΣ Γιάννινα να πάρει θάρρος και να βρει δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, αν και στάθηκε πολύ τυχερός. Οι δύο σκόρερ, ο Γιώργος Παμλίδης στο 65′ και ο Άγγελος Λιάσος στο 76′, πέτυχαν γκολ και ενώ ετοιμάζονταν να γίνουν αλλαγή από τον προπονητή τους… Πάντως, οι Πειραιώτες έδωσαν δικαιώματα, εμφάνισαν αμυντικά προβλήματα και αδράνησαν χαρακτηριστικά όταν έπρεπε απλά να διώξουν την μπάλα από την περιοχή τους.

Ο Κώστας Φορτούνης έπαιξε ως βασικός σε αγώνα της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος ύστερα από περίπου 21 μήνες. Η τελευταία του συμμετοχή είχε καταγραφεί στις 14/3/2021, στην εκτός έδρας επικράτηση με 3-1 κόντρα στη Λάρισα. Γενικότερα, το τελευταίο γκολ του στη Super League μέχρι απόψε είχε σημειωθεί στις 5/5/2021 και το εκτός έδρας 1-1 απέναντι στον Άρη για τα πλέι-οφ.

Έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ποιον ποδοσφαιριστή στερήθηκε ο Ολυμπιακός;

Ο αγώνας

Ο Θανάσης Στάικος παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με σύστημα 4-3-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Σούλης. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Σόρια, Παντελάκης, Εραμούσπε και Πήλιος. Οι Καραχάλιος (κεντρικός μέσος), Λιάσος (δεξιός εσωτερικός μέσος) και Ριένστρα (αριστερός εσωτερικός μέσος) αποτέλεσαν την τριπλέτα στη μεσαία γραμμή και οι Παμλίδης (δεξιά), Σταματελόπουλος (κορυφή) και Μορέιρα (αριστερά) στην επίθεση.

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2, τρεις άκρως ποιοτικούς παίκτες με την μπάλα στα πόδια (Φορτούνη, Μπιέλ, Χάμες) και χωρίς καθαρόαιμους εξτρέμ. Ο Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Βρουσάι, Ντόη, Ρέτσος και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Φορτούνης (δεξιά) και Μπιέλ (αριστερά) βρέθηκαν θεωρητικά στις δύο πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής (αλλά έπαιζαν πιο μέσα), με τους Χάμες Ροντρίγκες και Ελ Αραμπί στη γραμμή κρούσης. Ο Κολομβιανός αποτέλεσε το στήριγμα του Μαροκινού στην επίθεση, παίζοντας κοντά του. Η συγκεκριμένη διάταξη «μεταφράζεται» και ως 4-4-1-1.

Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας βρέθηκαν οι Τζολάκης, Μαρσέλο, Ανδρούτσος, Παπασταθόπουλος, Μασούρας, Κασάμι, Σαμασέκου, Γκάρι Ροντρίγκες και Μπακαμπού. Ο Μίτσελ είχε συμπεριλάβει αρχικά 22 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον, Μπουχαλάκη και Αγκιμπού Καμαρά για την τελική 20άδα.

Η παρωδία στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο με τέσσερις διακοπές

Το κρύο ήταν τσουχτερό στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ο αγώνας μπορεί να άρχισε κανονικά, αλλά διεκόπη προσωρινά (περίπου για ένα δίλεπτο) λόγω φωτοβολίδων που έριξαν οι οπαδοί των γηπεδούχων εντός αγωνιστικού με τη σέντρα της αναμέτρησης. Το παιχνίδι ήταν αδύνατο να βρει ρυθμό και κυρίως ο Ολυμπιακός που είχε τον έλεγχο, καθώς νέες φωτοβολίδες πετάχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο, στο 8ο λεπτό, πάλι από οπαδούς του ΠΑΣ. Το ματς επανάρχισε στο 10′ για να διακοπεί ξανά στο 12′, πάλι για τον ίδιο λόγο. Απίστευτο… Ευτυχώς, τη φορά αυτή, ήταν για λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων για όσο παιζόταν ποδόσφαιρο σε αυτό το διάστημα. Στο 13′, ο Χάμες σέντραρε από δεξιά και ο Παντελάκης έδιωξε με το κεφάλι σε κόρνερ, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα πάνω από την εστία. Στο 15′, ο διαιτητής Κουμπαράκης διέκοψε το ματς λόγω επεισοδίων στις εξέδρες με οπαδούς του ΠΑΣ και των αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, στη συνέχεια, η διαιτητική ομάδα μετέβη στα αποδυτήρια και έδωσε εντολή το ίδιο να πράξουν και οι αποστολές των δύο ομάδων. Μπάχαλο, χωρίς λόγο και αφορμή. Παίκτες των γηπεδούχων κατευθύνθηκαν προς τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, ζητώντας να σταματήσουν για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Είχαν περάσει 15 λεπτά.

Οι παίκτες του ΠΑΣ και του Ολυμπιακού έκαναν μίνι ζέσταμα για περίπου 6 με 7 λεπτά και το ματς άρχισε ξανά ύστερα από σχεδόν 22 λεπτά. Στο 17′, έπεσε και νέα φωτοβολίδα στον αγωνιστικό χώρο από οπαδούς του ΠΑΣ. Μιλάμε για παρωδία… Νέα διακοπή για λίγα δευτερόλεπτα. Στο 18′, οι Φορτούνης και Ίνμπομ άλλαξαν υπέροχα την μπάλα και ο Μπιέλ σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Σούλης μπλόκαρε σταθερά, καθώς το σουτ δεν ήταν γωνιακό. Νέος ωραίος συνδυασμός στο 21′, με τον Ελ Αραμπί να κάνει το γύρισμα από δεξιά και τον Μπιέλ να πλασάρει με το αριστερό στο πρώτο δοκάρι και την μπάλα να καταλήγει άουτ. Στο 23′, ο Βρουσάι έδωσε τη θέση του στον Ανδρούτσο λόγω προβλήματος τραυματισμού στον αριστερό προσαγωγό. Τα «απόνερα» της διακοπής του αγώνα.

Ο «Φορτούναρος» έκανε τη διαφορά και «έκλεισε στόματα»

Ο Ολυμπιακός είχε ποσοστό κατοχής μπάλας 70%-30% και έψαχνε το γκολ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Στο 25′, μετά το λάθος του Σόρια, ο Φορτούνης πάσαρε στον Ελ Αραμπί, ο οποίος βγήκε απέναντι από τον Σούλη, αλλά δεν πρόλαβε να τον πλασάρει και ο Έλληνας τερματοφύλακας μπλόκαρε. Ο ΠΑΣ κέρδισε τρία σερί κόρνερ χωρίς αποτέλεσμα κοντά στο 27ο λεπτό, προσπαθώντας να απειλήσει μέσω στατικής φάσης. Στο 30′, ο Φορτούνης έπαιξε το ένα-δύο με τον Ελ Αραμπί και σούταρε με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Σούλη να διώχνει σε κόρνερ, πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του.

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν ανώτεροι και στο 34′ πήραν αυτό που άξιζαν. Ο Ανδρούτσος έκανε το κλέψιμο στο κέντρο μετά την κακή πάσα του Ριένστρα (που προσπάθησε να βγάλει σε αντεπίθεση την ομάδα του) και τροφοδότησε τον Ελ Αραμπί, ο οποίος πάσαρε με τη μία στον Φορτούνη. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μπήκε στη μεγάλη περιοχή και με ένα κοντρόλ σούταρε με το δεξί, στέλνοντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Σούλη. Η μπάλα κόντραρε στον Παντελάκη, αλλά έτσι και αλλιώς είχε πάρει κατεύθυνση προς το τέρμα.

Στο 36′ ο Πήλιος προσπάθησε να ξεγελάσει τον διαιτητή και… βούτηξε για πέναλτι προ του Ανδρούτσου (δεν ακούμπησε καν τον αντίπαλο), αλλά πήρε σωστά κίτρινη κάρτα για θέατρο. Ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος και δίκαια μπροστά στο σκορ. Στο 42′, ο Φορτούνης πίεσε ψηλά και κέρδισε την μπάλα, πασάροντας στον Ελ Αραμπί, ο οποίος τροφοδότησε τον Χάμες, αλλά ο Κολομβιανός άσος προσπάθησε για το κάτι παραπάνω όντας στο ύψος του πέναλτι και κόπηκε από τους αμυντικούς του ΠΑΣ.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής Κώστας Φορτούνης διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας και τα δικά μου χάρη σε μία αψεγάδιαστη εκτέλεση φάουλ. Στο 45’+1′, ο διεθνής μεσοεπιθετικός σούταρε με το δεξί από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και η μπάλα κατέκληξε στα δίχτυα, αφού πρώτα χτύπησε στο δεξί δοκάρι της εστίας. Στο 45+2′, ο Σόρια διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ρέτσου, αλλά έπεσε πολύ εύκολα και εκμαίευσε την παράβαση σε μία ανεπαίσθητη επαφή.

Ο Ολυμπιακός έδωσε δικαιώματα στο δεύτερο ημίχρονο και το πλήρωσε

Ο ΠΑΣ απείλησε στο 46′, όταν ο Ρέτσος δεν έδιωξε στο ύψος του πέναλτι και η μπάλα έφτασε στον Ριένστρα, ο οποίος πλάσαρε με το αριστερό χωρίς δύναμη και ο Πασχαλάκης μπλόκαρε πέφτοντας στην αριστερή γωνία της εστίας του. Στο 51′, ο Μορέιρα εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Παντελάκης έπιασε άγαρμπα την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα πέρασε άουτ. Κάτι προσπάθησε να κάνει σε αυτό το διάστημα ο γηπεδούχος.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε χάσει τον έλεγχο, απλά έπαιζε και ο αντίπαλος. Ένα τρίτο γκολ θα τελείωνε τα πάντα. Στο 55′, ο Χάμες εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, η άμυνα έδιωξε και η μπάλα στρώθηκε στον Ελ Αραμπί, ο οποίος σούταρε άτσαλα από το ύψος του πέναλτι και η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 56′, ο Μορέιρα σούταρε με το αριστερό εκτός περιοχής και η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από την εστία. Στο 61′, ο Μπάλαν αντικατέστησε τον Σταματελόπουλο στην κορυφή της επίθεσης. Στο 63′, ο ΠΑΣ είχε δοκάρι, όταν ο Μορέιρα εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Λιάσος πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, στέλνοντας την μπάλα στη δεξιά δοκό της εστίας του Πασχαλάκη.

Ο Ροσέρο ετοιμαζόταν να πάρει τη θέση του Παμλίδη, ο οποίος μείωσε σε 2-1 στο 65′. Ο Πήλιος ελίχθηκε από αριστερά και πάσαρε στον Παμλίδη, ο οποίος σούταρε με το δεξί εκτός μεγάλης περιοχής και η μπάλα κατέληξε στη δεξιά γωνία της εστίας του Πασχαλάκη, ο οποίος δεν είχε καλό οπτικό πεδίο και δεν έπεσε προς την μπάλα, που πέρασε από πολλά πόδια. Νέο ενδιαφέρον στο ματς, καθώς ο Ολυμπιακός έδειξε να αρκείται στο υπέρ του 2-0 και δεν κυνήγησε το κάτι παραπάνω.

Η ειρωνεία των δύο γκολ του ΠΑΣ…

Στο 71′, ο Μίτσελ προχώρησε σε διπλή αλλαγή. Ο Κασάμι αντικατέστησε τον Ελ Αραμπί και ο Μπακαμπού τον Χάμες, διαφοροποιώντας το σύστημα σε 4-3-3. Οι Ερυθρόλευκοι έδωσαν δικαιώματα στο δεύτερο ημίχρονο και ο ΠΑΣ ισοφάρισε σε 2-2 στο 76′. Ο Ροσέρο αυτήν τη φορά ετοιμαζόταν να πάρει τη θέση του Λιάσου, ο οποίος σκόραρε δευτερόλεπτα πριν γίνει αλλαγή… Ο Μορέιρα εξέθεσε τον Ανδρούτσο στην πλευρά του και «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Λιάσο, ο οποίος έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα στο δεύτερο δοκάρι. Πλέον, ο Ολυμπακός έτρεχε και δεν έφτανε…

Στο 79′, ο Μπιέλ σέντραρε από δεξιά, ο Κασάμι πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Σούλης μπλόκαρε εύκολα. Στο 81′, ο Γκάρι Ροντρίγκες πήρε τη θέση του Ρέαμπτσιουκ και ο Μαρσέλο αντικατέστησε τον Χουάνγκ. Τελικά, ο Ροσέρο μπήκε στο ματς αντί του Παμλίδη. Νέα αλλαγή διάταξης για τους Πειραιώτες και ξανά 4-4-1-1. Στο 84′, ο ΠΑΣ απείλησε για το 3-2, αλλά η προβολή του Μπάλαν (ανάμεσα σε Ντόη και Ρέτσο) στο πρώτο δοκάρι κατέληξε άουτ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Πήλιος σκόραρε από εμφανή θέση οφσάιντ. Στο 87′, ο Φορτούνης σούταρε μονοκόμματα με το δεξί λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή και ο Σούλης μπλόκαρε σταθερά. Ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά το φαβορί. Ο Ολυμπιακός δεν βρήκε το νικητήριο γκολ και στο 90’+5′ ο αγώνας ολοκληρώθηκε με σκορ 2-2.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2

Γήπεδο: Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες»

ΓΚΟΛ: 65′ Παμλίδης, 76′ Λιάσος / 34′, 45’+1′ Φορτούνης

Διαιτητής: Στέφανος Κουμπαράκης (ΕΠΣ Κυκλάδων)
Βοηθοί: Ανδρέας Μεϊντανάς (ΕΠΣ Αχαΐας), Κωνσταντίνος Στάικος (ΕΠΣ Λάρισας)
Τέταρτος: Αριστομένης Κουτσιαύτης (ΕΠΣ Άρτας)
Διαιτητής VAR: Άγγελος Ευαγγέλου (ΕΠΣ Αθηνών)
Διαιτητής AVAR: Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Κίτρινες κάρτες: 36′ Πήλιος, 90’+4′ Σούλης, 90’+5′ Μορέιρα / 49′ Ντόη

ΠΑΣ Γιάννινα (Στάικος): Σούλης, Σόρια, Παντελάκης, Εραμούσπε, Πήλιος, Καραχάλιος, Λιάσος, Ριένστρα, Παμλίδης, Σταματελόπουλος (61′ Μπάλαν), Μορέιρα.

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Βρουσάι (23′ Ανδρούτσος), Ντόη, Ρέτσος, Ρέαμπτσιουκ (81′ Γκάρι Ροντρίγκες), Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ (81′ Μαρσέλο), Φορτούνης, Μπιέλ, Χάμες Ροντρίγκες (71′ Μπακαμπού), Ελ Αραμπί (71′ Κασάμι).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς