19.9 C
Athens

Έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ποιον ποδοσφαιριστή στερήθηκε ο Ολυμπιακός;

Ο αγωνιστικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και η απουσία ενός ποδοσφαιριστή (για διάφορους λόγους) από την εντεκάδα του Ολυμπιακού, εδώ και περίπου 21 μήνες. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αρένα του Πρωταθλήματος με τη δοκιμασία στο γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα (21/12). Η ομάδα πήρε αυτό που ήθελε κόντρα στον Ατρόμητο στην επανέναρξη των αγωνιστικών της υποχρεώσεων και η πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου είναι ουσιαστικά «καπαρωμένη». Η συνέχεια, όμως, είναι δύσκολη και στο πρόγραμμα υπάρχουν διαδοχικοί αγώνες, χωρίς το περιθώριο λάθους.

Είναι απίστευτο πως βρισκόμαστε στο τέλος Δεκεμβρίου και ο Πρωταθλητής Ελλάδας δεν έχει σημειώσει δεύτερη συνεχόμενη νίκη σε επίσημο ματς. Η ανάγκη για ένα νικηφόρο σερί είναι επιτακτική και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Το πρόγραμμα στη Super League μέχρι το εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στις αρχές Φεβρουαρίου (δεν έχει οριστεί ακόμα επίσημα) είναι στρωμένο για νίκες, καθώς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει κατά σειρά τον ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός), τον Αστέρα Τρίπολης (εντός), τον Ιωνικό (εκτός), τον Βόλο (εκτός), τον Άρη (εντός), τον Ατρόμητο (εκτός) και τον ΟΦΗ (εντός). Είναι 7 αγώνες και 21 πολύτιμοι βαθμοί.

Οι Ερυθρόλευκοι παρουσιάζουν βελτίωση σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, αν και η άμυνα ήταν προβληματική στον πρώτο αγώνα Κυπέλλου με τον Ατρόμητο τόσο στη μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα όσο και τις στατικές φάσεις. Αυτά είναι επιμέρους κομμάτια που πρέπει να δουλευτούν ακόμα περισσότερο από εδώ και πέρα, καθώς για να πραγματοποιηθεί η ολική επαναφορά στο Πρωτάθλημα από το -12 στη βαθμολογία ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι συμπαγής και αποτελεσματικός και στις δύο πλευρές του αγωνιστικού χώρου.

Στα δικά μου μάτια, η ομάδα έχει ένα πολύ γερό «χαρτί» στη διάθεσή της, που ακούει στο όνομα Κώστας Φορτούνης, ο οποίος στον πρόσφατο αγώνα με τους Περιστεριώτες ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του γηπέδου και έδειξε πόσο πολύ έχει λείψει από τον Ολυμπιακό. Ανέβασε επίπεδο το παιχνίδι και με την ποιότητά του έκανε τη διαφορά. Δεν θα ασχοληθώ άλλο με όσα έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση (από τον δεύτερο σοβαρό τραυματισμό του μέχρι την απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να τεθεί εκτός ομάδας το καλοκαίρι του 2022), καθώς έχω καταγράψει την άποψή μου, αλλά είναι πραγματικά απίστευτο ότι ένας ποδοσφαιριστής με αυτά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά (οργάνωση παιχνιδιού, δημιουργία, εκτέλεση) και τα πεπραγμένα του (που αποτυπώνονται περίτρανα σε γκολ και ασίστ) κρίθηκε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει άλλο την ομάδα.

Επειδή οι αριθμοί έχουν αξία, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έχει απολογισμό 79 γκολ και 77 ασίστ σε 271 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη φανέλα. Στο Πρωτάθλημα, που μάς «καίει», ο 30χρονος ποδοσφαιριστής έχει 62 γκολ και 54 ασίστ σε 186 συμμετοχές. Υπάρχει, λοιπόν, η πολυτέλεια η ομάδα να στερείται έναν παίκτη με αυτούς τους αριθμούς;

Αυτός ο παικταράς έχει παίξει μέχρι στιγμής 14 αγωνιστικά λεπτά στη Super League της σεζόν 2022/23, μετρώντας τέσσερις ολιγόλεπτες παρουσίες ως αλλαγή. Μάλιστα, σε αγώνα της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος, ο Κώστας Φορτούνης έχει να αγωνιστεί περίπου 21 μήνες!

Η τελευταία του συμμετοχή ως βασικός καταγράφηκε στις 14/3/2021, στην εκτός έδρας επικράτηση με 3-1 κόντρα στη Λάρισα. Μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν (20/21), ο «Φορτού» είχε αγωνιστεί και σε 7 παιχνίδια των πλέι-οφ του Πρωταθλήματος (στα 2 ως βασικός), χάνοντας σταδιακά τη θέση του στο βασικό σχήμα της ομάδας. Πάντως, στην αγωνιστική περίοδο 2020/21, είχε θετικό απολογισμό με 9 γκολ και 13 ασίστ σε 46 συμμετοχές.

Προς το τέλος Ιουνίου του 2021, ο διεθνής άσος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε φιλικό αγώνα για την καλοκαιρινή προετοιμασία και την περασμένη σεζόν (2021/2022) μέτρησε όλες και όλες 3 συμμετοχές (τις δύο ως αλλαγή), καθώς ο προπονητής Μαρτίνς είχε χάσει την εμπιστοσύνη του (για τους δικούς του λόγους) προς το πρόσωπο του Φορτούνη. Μία φορά είχε παίξει ως βασικός ο Έλληνας μεσοεπιθετικός. Για ένα ημίχρονο, στον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Στις 17/5/2022, στην εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ με 3-2.

Αν και γνωρίζω πολύ καλά την απάντηση, έχει γίνει αντιληπτό σε απόλυτο βαθμό για το τί κλάσης ποδοσφαιριστή έχει στερηθεί ο Ολυμπιακός από την εντεκάδα του, τους τελευταίους σχεδόν 21 μήνες; Για λόγο που δεν μπορούσε να ελέγξει (όπως ο δεύτερος σοβαρός τραυματισμός του στους χιαστούς), αλλά και λόγο που μπορούσε μία χαρά να ελέγξει με την ακατανόητη απόφαση του Μαρτίνς, που είχε φέρει αναστάτωση το περασμένο καλοκαίρι, με τον σύλλογο να διαπραγματεύεται ακόμα και τη λύση της συνεργασίας του με τον Φορτούνη, ο οποίος εν τέλει (μετά και την απομάκρυνση του Πορτογάλου τεχνικού) ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο με χαμηλότερες οικονομικές απολαβές. Δεν περισσεύει κανένας στη «μάχη» για την απόλυτη ανατροπή και ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει πάντα τους καλύτερους παίκτες στις τάξεις του.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο Μιλουτίνοφ ταξίδεψε μόνος στο Βελιγράδι για να βρεθεί στο πλευρό του Ολυμπιακού

Ο Σέρβος σέντερ ετοιμάζεται για την επιστροφή του στη δράση και την Πέμπτη έκανε έκπληξη στον Ολυμπιακό καθώς ταξίδεψε μόνος του στο Βελιγράδι για να στηρίξει από κοντά την ομάδα στο ματς με την Παρτιζάν

Παραιτήθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα οι Σταύρος Παπασταύρου και Άγγελος Μπρατάκος

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους

Μπαλτάκος: Αν δεν έρθουν τα πάνω κάτω, ο τελικός Κυπέλλου θα γίνει στον Βόλο χωρίς κόσμο

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ επιβεβαίωσε πως ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αποκάλυψε ότι απόφαση για το μέλλον του Γκουστάβο Πογέτ θα παρθεί την επόμενη εβδομάδα