23.3 C
Athens

Ο Γκριζμάν τρέχει περισσότερο και από τον Καντέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Ο Αντουάν Γκριζμάν πραγματοποιεί το τουρνουά της ζωής του στο Κατάρ και κλέβει αρκετή από τη λάμψη των Εμπαπέ - Ζιρού όντας η ευχάριστη έκπληξη των «τρικολόρ» χάρη στο master plan που έχτισε στο κέντρο ο Ντεσάν

Σε αυτή την εκδοχή της Γαλλίας, που έφτασε σε δεύτερο σερί Μουντιάλ μέχρι τον τελικό, οι πρωταγωνιστές είναι οι γνωστοί (Εμπαπέ, Ζιρού, Ντεμπελέ, Λιορίς, Βαράν). Ο MVP, όμως, είναι αυτός που κανείς δεν περίμενε πριν την έναρξη του τουρνουά, αλλά στα χέρια του Ντεσάν έγινε ένα πολυεργαλείο του γαλλικού άξονα που διέγραψε στο «άψε-σβήσε» το κενό του Ενγκολό Καντέ.

Περί του Αντουάν Γκριζμάν ο λόγος, με τον Γάλλο άσο να είναι ο αφανής ήρωας της φετινής γαλλικής ομάδας και ο λόγος που σε κάθε παιχνίδι μέχρι τον τελικό οι τρικολόρ έχουν διπλάσια ποσοστά από τους αντιπάλους τους στις κερδισμένες μονομαχίες.

Εν ολίγοις, τρώει ξύλο για… τρεις, τρέχει για άλλους δύο και την ίδια συμμετέχει και στο οργανωτικό κομμάτι του παιχνιδιού έχοντας το τρίτο δεύτερο καλύτερο ποσοστό στις πετυχημένες μεταβιβάσεις από τον χώρο του άξονα προς την επίθεση σε ολόκληρο το τουρνουά (πρώτος είναι ο Ντε Πολ) και τις περισσότερες ενέργειες με την μπάλα κατά μέσο όρο (61) από κάθε άλλον παίκτη της γαλλικής ομάδας.

Πώς να μην τρίβει τα χέρια του μετά το Ντεσάν; Όταν βρήκε τον… Αστερίξ του μέσα σε λίγες μόλις ημέρες που είχε να τον προετοιμάσει για αυτόν τον «αντί-Καντέ» ρόλο, στον οποίο ο Γκριζμάν όχι απλά ανταπεξήλθε αλλά κατάφερε να τρέχει περισσότερο και από το «μηχανάκι» της Τσέλσι, που στο Μουντιάλ του 2018 είχε αυτός τον χαρακτηρισμό του «αφανή ήρωα».

Κι επειδή πάντα η «γλώσσα» των αριθμών είναι πιο δυνατή από κάθε άλλη προσπάθεια να σας αιτιολογήσουμε τα πώς και τα γιατί, ας την… ακούσουμε για να δούμε το «γιατί» ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι τόσο επιδραστικός στο παιχνίδι των Γάλλων.

Αρχικά το heat map του με τις κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο σε αυτά τα έξι παιχνίδια στα οποία έχει αγωνιστεί δείχνουν χάρτη που όταν τον δεις πιστεύεις πως αφορά τρεις διαφορετικούς ποδοσφαιριστές κι όχι έναν. Κι όμως, ο Γκριζμάν είναι παντού στον χώρο του κέντρου καλύπτοντας κατά μέσο όρο 12,9 χιλιόμετρα ανά παιχνίδι (περισσότερα από κάθε άλλον Γάλλο) κι έχοντας τα εξωπραγματικά:

0,67 xGoals (πάντοτε ανά αγώνα),

61 επαφές με την μπάλα,

36,5 πετυχημένες πάσες (ήτοι 85%),

86% ευστοχίας στις μακρινές μεταβιβάσεις,

Μόλις 0,3 φορές κατάφερναν οι αντίπαλοι του να τον περάσουν με ντρίμπλα

Απροσπέλαστο γαλλικό τείχος με τη δική του σφραγίδα, στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή θα έχει διπλό ρόλο ελέω Μέσι και αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, τότε ο Εμπαπέ μπορεί να μοιραστεί το «Χρυσό Παπούτσι» μαζί του. Αν έχει μεγάλη καρδιά, οφείλει να τού το αναγνωρίσει…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς