20.9 C
Athens

Αντετοκούνμπο: Είμαστε μία ομάδα που πάντα παλεύει για το πρωτάθλημα

Μετά από μία συναρπαστική αναμέτρηση και με πρωταγωνιστή, για ακόμη μία βραδιά, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Μιλγουόκι Μπακς επικράτησαν στο Ντάλας των Μάβερικς με 106-105 και έφθασαν στις 19 νίκες στο εφετινό ΝΒΑ, έχοντας ηττηθεί, μόλις έξι φορές.

Μάβερικς – Μπακς 105-106: Ο Γιάννης νίκησε τον Ντόντσιτς στην τιτανομαχία του Ντάλας (vid)

Σε 35 λεπτά συμμετοχής, ο Ελληνας άσος, πέτυχε 28 πόντους, «μάζεψε» 10 ριμπάουντ, «μοίρασε» τρεις ασίστ, ενώ είχε ακόμη, ένα κλέψιμο, επτά λάθη και έξι φάουλ, ενώ μετά το τέλος της αναμέτρησςης, δήλωσε:

Για το γεγονός ότι το νικητήριο καλάθι του Μπρουκ Λόπεζ ήταν το μόνο του εύστοχο σουτ στο παιχνίδι: “ Αυτό ήταν το μοναδικό του καλάθι; Ουάου, αυτό είναι σπουδαίο. Αυτό είναι σπουδαίο. Δεν ήξερα ότι ήταν το μοναδικό του καλάθι, αλλά αυτό λέει πολλά για αυτόν, επειδή δεν το καταλάβαινες. Έπαιζε άμυνα, έπαιζε σπουδαίο μπάσκετ και ανταμείφθηκε για αυτό με την νίκη. Προφανώς υπήρχαν πολλές επιλογές στο τελευταίο σύστημα.

Ίσως δεν πρέπει να πω ποιες είναι, αλλά έχουμε 3-4 επιλογές και ο Μπρουκ ήταν αυτός που επέλεξαν επειδή ήταν μόνος του κοντά στο καλάθι και έπρεπε να του δώσεις την μπάλα. Ήταν σπουδαίο σύστημα από τον κόουτς, εξαιρετική εκτέλεση, τρομερό ότι έμειναν ψύχραιμοι όταν αποβλήθηκα με 6 φάουλ, κάτι που λέει πολλά για αυτή την ομάδα, το βάθος της και ότι έχουμε χτίσει χαρακτήρα πρωταθλητή. Ότι ανεξάρτητα με το ποιος είναι μέσα στο παρκέ παίζουμε για να νικήσουμε και παλεύουμε και στις δύο πλευρές του παρκέ”.

Για το 6ο του φάουλ: “ Νομίζω ότι το 6ο μου φάουλ ήταν καλό φάουλ. Ο Χάρνταγουεϊ είχε ελεύθερο τρίποντο, πήγα να τον εμποδίσω, δεν έφτασα έγκαιρα και του έκανα φάουλ, αλλά έχασε και τις 3 βολές και αυτό έδωσε ενέργεια στην ομάδα. Δεν γινόταν να τον αφήσω ελεύθερο επειδή αν το έκανα θα το έβαζε, είναι καυτός τα τελευταία παιχνίδια. Όπως έχω πει ξανά, οι θεοί του μπάσκετ σε ανταμείβουν αν παλεύεις. Αυτό έγινε και με τον Λόπεζ στο τέλος, αλλά και την ομάδα. Παίξαμε σπουδαία στο δεύτερο μέρος, έπειτα από ένα πρώτο μέρος που δεν βάζαμε σουτ και κάναμε λάθη, αλλά παλέψαμε να γυρίσουμε στο ματς και νικησαμε”.

Για το ποιο είναι το πλάνο του όταν αντιμετωπίζει τους Μάβερικς με τον Τζέισον Κιντ: “ Είναι τρελό. Όταν ξυπνάς το πρωί είσαι ενθουσιασμένος για το παιχνίδι, ότι θα δουλέψεις στο παιχνίδι σου, ότι θα παίξεις ένας με έναν, θα φτιάξεις στιγμή. Όταν μπήκα όμως στο παρκέ δεν το είχα αυτό, επειδή δεν με άφησαν να το κάνω. Όποτε είχα την μπάλα μου έκαναν double-team, δεν έπαιξα ένας με έναν. Και είναι εντάξει αυτό επειδή, δόξα τω Θεώ είμαι αρκετά ώριμος ώστε να ξέρω ότι πρέπει να πασάρω, επειδή ξέρω ότι αν η μπάλα κινείται, πρέπει να κινηθεί και η άμυνα και να κυνηγούν. Η ομάδα μου έπαιξε σωστά, με κίνηση που έβγαλε ελεύθερα σουτ.

Το περιμένεις να συμβεί αυτό, όμως, το να σου κάνουν double-team. Το θέλεις; Όχι, επειδή δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε θέλει να του κάνουν double-team. Αυτό είναι το μπάσκετ όμως, πρέπει να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις και αυτό προσπάθησα να κάνω. Η μπάλα κυκλοφορούσε και πήγε καλά για εμάς, αφού νικήσαμε”.

Για το αν είναι δύσκολο όταν βλέπει το double-team να μην ορμήσει κατευθείαν: “ Είναι δύσκολο. Αν κάποιος δεν έχει βιώσει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να καταλάβει το συναίσθημα του να σου κάνουν double-team. Μπορεί να το δουν στο VIDEO, αλλά δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Η ομάδα θέλει να είμαι επιθετικός και να βγάζω φάσεις, αλλά είναι δύσκολο να κινείσαι όταν σου κάνουν double-team. Αν μου δείξεις έναν παίκτη που μπορεί να νικήσει το double-team θα είμαι χαρούμενος επειδή θα μάθω κάτι. Δεν σε αφήνουν να κινηθείς, γιατί όπου και αν πας σου κάνουν double-team ή σου στήνουν τείχος. Δεν μπορείς να κινηθείς. Όσο προχωρούσε το παιχνίδι όμως έβρισκα καλύτερα τους συμπαίκτες μου, έκανα handoff, ήθελα να μετακινήσω την άμυνα.

Είναι σαν χορός. Δεν θα μπορέσω να πάω στην ρακέτα; Ας χορέψουμε, πηγαίνοντας στο πλάι. Ήλπιζα έτσι ότι με αυτό τον τρόπο θα βρω ευκαιρία να πάω στην ρακέτα και εκεί που ήθελα”.

Για το αν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί σε αγώνες WWE: “ Αν βγάλω τόσα λεφτά όσα ο Ροκ, σίγουρα. Δεν ξέρω. Δεν θέλω να γίνω παλαιστής. Δεν είναι για μένα φίλε. Ποτέ δεν ξέρεις όμως. Έχω δει σπουδαίους αθλητές όπως ο Σακίλ Ο’Νιλ, ο Μάικ Τάισον, ο Λαβάρ Μπολ. Δεν ξέρω όμως”.

Για το γεγονός ότι δεν διαμαρτύρεται στους διαιτητές και τι σκέφτεται ως ένας παίκτης που παίζει με επαφή: “ Προσπαθώ να μην διαφωνώ με τους διαιτητές. Υπάρχουν στιγμές που φτάνεις στα όριά σου, εκνευρίζεσαι και το δείχνεις. Εγώ έχω δουλέψει στην καριέρα μου ώστε να μείνω στην δική μου πλευρά και να ελέγχω μόνο αυτό που ελέγχω. Έχω αποδεχτεί ότι αν δουν κάτι, τότε θα το σφυρίξουν. Δεν είναι ρομπότ οι διαιτητές. Αν υπάρξει επαφή δεν θα σφυρίξουν αμέσως. Έχω κάνει air ball σε βολές και τρίποντο. Έχω υπάρξει κακός και καλός σε κάποιους αγώνες. Το ίδιο ισχύει και για τους διαιτητές. Άλλες φορές θα έχουν καλή μέρα, άλλες φορές κακή μέρα. Δεν θέλουν να είναι κακοί. Απλώς χάνουν σφυρίγματα.

Όταν παίζω εγώ ξέρω ότι είναι δύσκολο να σφυρίξουν επειδή δημιουργώ επαφή και καμία φορά όταν παίζεις έτσι και δεν κάνει flopping πιστεύουν ότι μπορείς να παίξεις με επαφή. Καταλαβαίνω όμως ότι είναι άνθρωποι και όχι ρομπότ. Προσπαθούν να σφυρίξουν σωστά, αυτή είναι η δουλειά τους, όπως εμάς να σκοράρουμε, αλλά κάποιες φορές δεν τα καταφέρνουμε. Προσπαθώ να μην μιλάω μαζί τους και να ελέγχω όσα μπορώ. Είμαι καλά. Πιστεύω ότι παίρνω σφυρίγματα και προσπαθώ να μην παραπονιέμαι. Δεν χάνουν τόσα πολλά σφυρίγματα”.

Για το αν τον βοηθάει η προσέγγισή του στο παιχνίδι με τους διαιτητές: “ Δεν νομίζω ότι με το να είσαι επιθετικός με τους διαιτητές θα σε βοηθήσει. Είναι άνθρωποι, έχουν συναισθήματα. Αν τους μιλήσεις άσχημα δεν το ξεχνούν. Ξέρω ότι δουλειά τους είναι να πάρουν σωστές αποφάσεις, αλλά είναι άνθρωποι. Είμαι άνθρωπος που δεν μου αρέσει να μιλάω στους διαιτητές και να τους χαιρετάω. Ξέρουν και αυτοί ότι αυτό είναι ψεύτικο. Προσπαθώ να μείνω στην λωρίδα μου, προσπαθώ να τους σέβομαι όσο μπορώ. Ποτέ δεν μιλάω για διαιτητές και ποτέ δεν θα μιλήσω για αυτό στην καριέρα μου. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, επειδή δεν μπορώ να ελέγξω τι θα κάνουν. Μπορώ να ελέγξω μόνο το δικό μου σουτ, τα δικά μου λάθη, αυτά που δημιουργώ εγώ. Προσπαθώ να τους σέβομαι”.

Για το τι είπε στους συμπαίκτες του όταν αποβλήθηκε για να τους δώσει κίνητρο: “ Δεν είπα κάτι. Απλώς πήγα στον πάγκο. Το ηθικό της ομάδας ήταν καλό, έχουμε ξαναβρεθεί σε τέτοια θέση με εμένα να έχω αποβληθεί με 3-4 λεπτά να μένουν για το τέλος και να νικάμε. Δεν ήταν κάτι νέο. Όποιος παίκτης και να λείπει παλεύουμε για να νικήσουμε. Είμαστε μία ομάδα που παλεύει για το πρωτάθλημα και προσπαθεί και στις δύο πλευρές του παρκέ, όποιος παίκτης και να είναι μέσα. Αυτό κάνουμε και αυτό κάναμε. Εκμεταλλευτήκαμε τις χαμένες βολές των Μαβς και νικήσαμε. Δεν αλλάζει όμως η ενέργειά μας όταν κάποιος δεν αγωνίζεται”.

Για το γεγονός ότι μετά τον αγώνα εκτελούσε βολές μόνος του: “ Προσπαθώ να ευστοχώ σε 250 βολές κάθε μέρα. Με βοηθάει, σουτάρω καλύτερα και θα συνεχίσω να το κάνω”.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς