14.2 C
Athens

Ο Ολυμπιακός έχασε τα σέρβις, ο Παναθηναϊκός γύρισε τον διακόπτη

Ο Ολυμπιακός έκανε δώρο ένα σετ από τα 26 χαμένα σέρβις του, έγινε μονοδιάστατος και ξέμεινε από λύσεις ειδικά όταν πιέστηκε από τον Παναθηναϊκό που ανέβηκε με τον Κόβαρ - Γράφει ο Ανδρέας Καταχανάς

Την προηγούμενη διετία ένα τέτοιο ντέρμπι αιωνίων όπως αυτό το βράδυ του Σαββάτου στο Μαρούσι θα έκρινε πολλά στη διεκδίκηση του τίτλου με το προηγούμενο σύστημα: η νίκη με ανατροπή του Παναθηναϊκού απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που τον είχε φέρει στα σχοινιά για δύο σετ, κράτησε φειδωλούς τους προπονητές στις δηλώσεις τους γνωρίζοντας πως θα συναντηθούν πολλές φορές ακόμα φέτος και το διακύβευμα σε Ελλάδα και Ευρώπη θα είναι μεγαλύτερο το 2023.

Καθοριστικός στο τέταρτο σετ ο Κόβαρ

Υπάρχουν όμως πολλά να σταθεί κανείς και πολλά που προκύπτουν από τη νίκη των Πράσινων οι οποίοι δειλά-δειλά βγήκαν από το καβούκι τους προς τα τέλη του δεύτερου σετ και σταδιακά ανέβαζαν την απόδοσή τους με τον Κόβαρ να είναι καθοριστικός: o Ιταλός είχε 8 πόντους στα τρία πρώτα σετ κι έδωσε 13 (!) με τα λάθη του ενώ στο τέταρτο που ήταν το πιο κομβικό είχε 5/5 επιθέσεις χωρίς να δώσει πόντο.

Ξέμεινε από ακραίο υποδοχής ο Ολυμπιακός

Ο Ρανγκέλ έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του κλείνοντας καλύτερα στο μπλοκ κι ο Ερνάντες ανέβηκε μαζί με τους συμπαίκτες του που πίεσαν περισσότερο την ταλαιπωρημένη υποδοχή του Ολυμπιακού λόγω των απουσιών του Γκαρά και του Τζιάβρα στα λίμπερο αλλά και της αναγκαστικής «εσωτερικής απώλειας» ενός τρίτου ακραίου με υποδοχή, όπως ο decent Δαλακούρας, που τον χρησιμοποιεί αρκετά ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι σε αυτό τον ρόλο και φέτος.

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τα πολλά ερυθρόλευκα δώρα

Τι άλλο έκανε σωστά ο Παναθηναϊκός για να γυρίσει το ματς; Ανέβηκε στο σέρβις με περισσότερους παίκτες (πίεζε σχεδόν αποκλειστικά με τον Πετρέα για αρκετή ώρα), περιόρισε τα λάθη, σταμάτησε το ρίσκο: στα τρία σετ που πήρε έδωσε μόλις 15 πόντους από λάθη την ώρα που ο Ολυμπιακός έδωσε 26 (ένα σετ δηλαδή), όσα και τα χαμένα του σέρβις σε όλο το ματς.

«Τα λάθη που κάναμε ήταν στο τελείωμα του 2ου σετ. Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός μας πίεζε στο σέρβις», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις που έκανε ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος.

Οι Ερυθρόλευκοι που είχαν σε κακή μέρα από το σέρβις και τον Ιντάλγκο, ειδικά στο τέταρτο σετ μετά από κάθε κερδισμένο πόντο έδιναν και ένα χαμένο δώρο. Πώς να μην πει ευχαριστώ σε μια τέτοια προσφορά η ομάδα του Ανδρεόπουλου που κρατούσε την υποδοχή χάρη στον… περυσινό Φράγκο (σημαδεύτηκε 38 φορές κι έκανε τη βρώμικη δουλειά στην πίσω ζώνη) που αρκετές φορές έπαιξε και για τον ανέτοιμο αλλά ποιοτικό Ζήση;

Ενώ λοιπόν οι γηπεδούχοι παρέα με τον κόσμο τους έβρισκαν τις λύσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι έχαναν τη συγκέντρωσή τους κι αυτό δεν φαινόταν μόνο στο σέρβις αλλά και στα τελειώματα των φάσεων.

Ο Τράβιτσα ξέχασε τους κεντρικούς

Ο Τράβιτσα έδειξε πολύ κουρασμένος κι αυτό ήταν εμφανές από το δεύτερο σετ που πήρε ο Ολυμπιακός με 26-24: με την υποδοχή στο 71% ο Ιταλός δεν άφησε τον εξαιρετικό Παγένκ να τελειώσει ούτε μία φάση (ο Λινάρδος πήρε δύο πάσες) ενώ στο τέταρτο του έδωσε μόλις μία πάσα!

Ο σπουδαίος πρώην πασαδόρος της Περούτζια φόρτωσε υπερβολικά τον αποκαρδιωτικό Στερν και το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε αφού ο Σλοβένος είχε 2/11 και 5/12 στο αντίστοιχο διάστημα.

Μάλιστα, σε αρκετά μεγάλα ράλι ο διαγώνιος του Ολυμπιακού φορτωνόταν ξανά και ξανά με το μπλοκ του Παναθηναϊκού απλά να τον περιμένει γνωρίζοντας πως και θα αποφύγει το πλασέ και θα ψάξει το μπλοκ άουτ χτυπώντας πολύ ψηλά στα δάχτυλα.

Η ελληνική τριάδα που ανταποκρίθηκε

Η απόκτηση λίμπερο πιθανότατα θα απελευθερώσει περισσότερο τον Τράβιτσα που σε πολλές περιπτώσεις καλείται να πηγαίνει πίσω από τη γραμμή των τριών μέτρων για να δώσει μια πάσα. Ο Δαλακούρας τα πήγε εξαιρετικά αν αναλογιστεί κανείς πως έπαιξε πρώτη φορά βασικό λίμπερο σε τέτοιο ματς και σημαδεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη.

Όπως και για πρώτο ντέρμπι τα πήγαν περίφημα ο Λινάρδος (που δεν τροφοδοτήθηκε) κι ο καταπληκτικός Κουμεντάκης που τόσα και τόσα έχει ακούσει (highlight τα δύο μπλοκ στον Ερνάντες στο δεύτερο σετ).

Βαρόμετρο το σέρβις για τον Ολυμπιακό και ο Κόβαρ για τον Παναθηναϊκό

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του (και) το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ που θα κρίνει την πρωτιά στον πρώτο γύρο και ταυτόχρονα θα σχηματιστεί η εικόνα για τους μονομάχους στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Με την εικόνα που έχουν οι τρεις πρώτοι αντιλαμβάνεται κανείς πως το μειονέκτημα θα είναι τεράστιο για όποιον βγει δεύτερος ή τρίτος κι αρχικά αυτό θα αφορά στην ημιτελική σειρά.

Για την ώρα τίποτα δεν κρίθηκε, αλλά δεν μπορεί να μη σταθεί κανείς στο ότι ο Παναθηναϊκός πέτυχε έκτη σερί νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό: κι αν υπάρχουν δικαιολογίες για τον τραγικό σχεδιασμό της περασμένης σεζόν, οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν πια την πολυτέλεια να πετούν προβάδισμα δύο σετ στα σκουπίδια.

Γιατί όταν θα είναι απαίτηση να έρθει η νίκη όταν θα κρίνονται περισσότερα, τότε οι Πράσινοι θα έχουν την ψυχολογία πως το έχουν ξανακάνει. Για αυτό και πρέπει πάντα να υπάρχει εναλλακτική όταν δεν βγαίνει το jump speed σέρβις αφού με 26 πόντους δώρο μόνο από αυτό, ούτε η φετινή Περούτζια μπορεί να κερδίσει σε ντέρμπι.

Οι Πράσινοι έβγαλαν το βαρύ πρόγραμμα χωρίς τον Ζήση και πλέον αναζητούν τη σταθερότητα του Κόβαρ. Είναι εμφανές πως ο Ιταλός είναι το βαρόμετρό τους και από τη δική του απόδοση θα κριθούν πολλά για την ομάδα του Ανδρεόπουλου στη χρονιά.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός – Μίλων 3-1: Με 11 άσους και 11 μπλοκ απέκτησε προβάδισμα για τους τελικούς

Με τους Γκουσταβάο και Τζούριτς να δεσπόζουν στο φιλέ (9 μπλοκ) και συνολικά 11 άσους (5 του Ιντάλγκο), ο Ολυμπιακός έκανε καθοριστικό βήμα για να βρεθεί στους τελικούς της Volley League απέναντι σε έναν Μίλωνα που πάλεψε για ένα σετ

Μπαρτζώκας: Δεν έχει προπονηθεί κανονικά ο Γουόκαπ, χρειάζεται μια συντήρηση

Ο προπονητής του Ολυμπιακού υποστήριξε πως η ομάδα του πρέπει να πάει σε χαμηλό τέμπο το ματς με την Εφές και τόνισε πως η κατάσταση του Γουόκαπ χειροτέρεψε μετά το ντέρμπι και ακόμα δεν έχει προπονηθεί κανονικά

Ολυμπιακός: Ο Ράιτ, ο Φαλ και η σταθερότητα που φέρνει χημεία και… διαβατήρια

Ο Insider του ΑΘΛΟΥ τελειώνει την κουβέντα περί παραμονής ή όχι του δυναμίτη Μόουζες Ράιτ στον Ολυμπιακό και αποκαλύπτει το όνομα του παίκτη που θα έχει το δικαίωμα το καλοκαίρι να καταθέσει χαρτιά για ελληνικό διαβατήριο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία