21.3 C
Athens

Πορτογαλία – Γκάνα 3-2: Αγχωτική νίκη με ρέκορντμαν Ρονάλντο, ο Ινιάκι έγινε… Μπουχαλάκης αλλά έχασε την ισοφάριση στο 99′ (vid)

Η Γκάνα άγγιξε μια επική επιστροφή, αλλά η έμπνευσή του Ινιάκι Γουίλιαμς να... μιμηθεί τον Ανδρέα Μπουχαλάκη στο 99' έμεινε στη μέση

Για 65′ το 0-0 στην αναμέτρηση της Πορτογαλίας με την Γκάνα αποτύπωνε και την πραγματική εικόνα: Ελάχιστες φάσεις, πολλές μονομαχίες και μερικές διακοπές αλλά και καμία φαντασία.

Ένα αυστηρό πέναλτι στο 65ο λεπτό ήταν αυτό που βοήθησε να αλλάξουν τα δεδομένα, να ανοίξει το σκορ η Πορτογαλία και να ανέβει ο ρυθμός για να πανηγυρίσουν μεν τη νίκη οι Ίβηρες αλλά με αγχωτικό τρόπο απέναντι στους μαχητές Γκανέζους που πληγώθηκαν από τα λάθη στην άμυνά τους (3-2) και θα μπορούσαν στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων να πάρουν έστω την ισοπαλία.

 

Ο Ντιόγκο Κόστα άφησε κάτω την μπάλα και ο Ινιάκι Γουίλιαμς πίσω του έφυγε σφαίρα και του έκλεψε την μπάλα (με τον τερματοφύλακα της Πόρτο να βλέπει) αλλά γλίστρησε και το πλασέ του ήταν αδύναμο με τους Ίβηρες να διώχνουν πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή σε μια φάση που θύμισε το γκολ του Ανδρέα Μπουχαλάκη στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη!

 

Ο Μπρούνο Φερνάντες έλαμψε με δύο ασίστ αλλά ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο που σκόραρε σε πέμπτο διαφορετικό Μουντιάλ κι έγινε ο απόλυτος ρέκορντμαν με ένα επίτευγμα που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν και πολύ δύσκολα θα δούμε να ξεπερνά κάποιος στο μέλλον.

 

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ τροφοδοτήθηκε ιδανικά στο 10ο λεπτό κι έφυγε απέναντι από τον Ζιγκί που είχε καλή αντίδραση κι άπλωσε το σώμα του για να διώξει σε κόρνερ. Λίγα λεπτά αργότερα από στημένη φάση έπιασε ένα τρομερό άλμα αλλά η κεφαλιά του κατέληξε άουτ: τίποτα παραπάνω δεν θα θυμάται κανείς αφού η Γκάνα κλείστηκε πίσω και δεν πάτησε καν στην αντίπαλη περιοχή απογοητεύοντας με την εικόνα της.

Κάπως άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα στο δεύτερο μέρος. Η φαντασία του Λεάο έλειπε από την Πορτογαλία που ήταν στατική και προβλέψιμη με τον Οτάβιο, ενώ η Γκάνα πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες με τον φορμαρισμένο Κούντους που όμως σπατάλησε ευκαιρίες με μακρινά σουτ αντί να ανοίξει σε ελεύθερους συμπαίκτες του υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

Η φάση που άλλαξε τη ροή του αγώνα ήρθε στο 65ο λεπτό. Ο Σαλισού διεκδίκησε την μπάλα με τον Ρονάλντο σε μια μονομαχία στην περιοχή της Γκάνας που δεν παρατηρείται κάτι επιλήψιμο. Ο Μαροκινοαμερικανός διαιτητής μάλιστα δεν εξέτασε καν τη φάση στο VAR και συμφώνησε με τον βοηθό του με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να ισοφαρίζει.

Η Γκάνα βγήκε μπροστά και στο 73′ από τη σέντρα από τα αριστερά ο Αντρέ Αγιού με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Η είσοδος του Λεάο στο 77′ άλλαξε τα πάντα σε συνδυασμό με τους χώρους που βρήκαν οι Πορτογάλοι. Μέσα σε 2′ στο 78′ και στο 80′ ο Μπρούνο Φερνάντες με φανταστικές κάθετες πάσες πέρασε σε Φέλιξ και Λεάο που πλάσαραν τον Ζιγκί για το 3-1.

Οι παίκτες του Άντο πάλεψαν για να μειώσουν και το πέτυχαν στο 89′ με τον Μπακαρί που πανηγύρισε α λα… Κριστιάνο Ρονάλντο. Η φάση με τον Ινιάκι Γουίλιαμς θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα αλλά όλα τελείωσαν και η Πορτογαλία μπήκε με το δεξί σε έναν όμιλο ιδιαίτερα ανοιχτό.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Σάντος): Κόστα, Κανσέλο, Ντίας, Ντανίλο, Γκερέιρο, Νέβες (77′ Λεάο), Οτάβιο (56′ Γ. Καρβάλιο), Φερνάντες, Φέλιξ (88′ Ζοάο Μάριο), Ρονάλντο (88′ Γκονσάλο Ράμος), Μπ. Σίλβα (88′ Παλίνια)

ΓΚΑΝΑ (Άντο): Ζιγκί, Αμαρτέι, Σεϊντού (66′ Λάμπτεϊ), Τζικού, Σαλισού (90+3′ Σεμένιο), Μπάμπα, Σαμέντ (90+3′ Κιέρε), Πάρτεϊ, Κούντους (76′ Μπουκαρί), Γουίλιαμς, Α. Αγιού (77′ Τζ. Αγιού)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ – 8ος ΟΜΙΛΟΣ

Ουρουγουάη – Νότια Κορέα 0-0

Πορτογαλία – Γκάνα 3-2 (65′ πεν. Ρονάλντο, 78′ Φέλιξ, 80′ Λεάο / 73′ Α. Αγιού, 89′ Μπουκαρί)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Πορτογαλία 3 (3-2)
  2. Νότια Κορέα 1 (0-0)
  3. Ουρουγουάη 1 (0-0)
  4. Γκάνα 0 (2-3)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς