16.4 C
Athens

ΗΠΑ – Ουαλία 1-1: Αυτόχειρες οι Αμερικάνοι, ο Μπέιλ έσωσε χαμένη παρτίδα στο 82′ (vid)

Ένα αψυχολόγητο πέναλτι... made in MLS έδωσε τη δυνατότητα στον Μπέιλ να κρατήσει όρθια την Ουαλία και κάπως έτσι πήγε στράφι το πανέμορφο γκολ του Τίμοθι Γουεά για τους Αμερικανούς

Οι Αμερικάνοι έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους στην πρεμιέρα τους στο Μουντιάλ απέναντι στους Ουαλούς. Οι ΗΠΑ είχαν τις ευκαιρίες και παρότι προηγήθηκαν δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους με αποτέλεσμα να μείνουν στο 1-1 με την Ουαλία: ένα αποτέλεσμα που βάζει φωτιά στον όμιλο αφού κρατά ακόμα πιο ζεστά στο κόλπο της πρόκρισης το Ιράν που διασύρθηκε από την Αγγλία.

 

Για την ομάδα του Ρομπ Πέιτζ το γκολ ήταν ιστορικό αφού ήταν το πρώτο της μετά από 64 χρόνια απουσίας από τη σπουδαία διοργάνωση. Και δεν θα μπορούσε να το πετύχει άλλος από τον σπουδαίο Γκάρεθ Μπέιλ, τον σούπερ σταρ που έστειλε τη χώρα με δικό του τέρμα στο Μουντιάλ και τον άνθρωπο που γνωρίζει αρκετά καλά τους Αμερικάνους αφού βγάζει το… παντεσπάνι του στο Λος Άντζελες από το περασμένο καλοκαίρι.

 

Οι ΗΠΑ έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο πρώτο μέρος και βάσισαν το καλό παιχνίδι τους στην πίεση ψηλά, στα αθλητικά προσόντα που έχουν οι παίκτες τους αλλά και στο γρήγορο επιθετικό τρανζίσιον. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι έμοιαζαν χαμένοι τα πρώτα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, έχαναν κάθε μονομαχία και δεύτερη μπάλα και κινδύνευσαν από νωρίς να δεχθούν γκολ.

Για αρχή στο 10ο λεπτό ο Γουεά κατέβασε άψογα την μπάλα από τα δεξιά και σέντραρε με τη μία στην περιοχή όπου ο Ρόντον λίγο έλειψε να πετύχει αυτογκόλ. Ο Χένεσι απομάκρυνε ενστικτωδώς ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Σάρτζεντ έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι κι έφυγε άουτ.

Οι παίκτες του Γκρεγκ Μπερχάλτερ προσπαθούσαν να διασπάσουν την άμυνα των αντιπάλων τους αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Το κατάφεραν στη φάση του 36ου λεπτού όταν αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα με τον Σάρτζεντ να δίνει στον Πούλισικ κι εκείνος να περνά τρομερή κάθετη πάσα στον Τίμοθι Γουεά κι εκείνος με ένα απίθανο πλασέ νίκησε τον Χένεσι για το 1-0.

Ο επιθετικός της Λιλ και γιος του σπουδαίου Τζορτζ Γουεά για να πετύχει ό,τι δεν είχε καταφέρει ο πατέρας σε Παγκόσμιο Κύπελλο: να πετύχει ένα γκολ και μάλιστα σε τρίτη διαφορετική διοργάνωση αφού είχε σκοράρει τόσο σε τελική φάση Μουντιάλ U17 όσο και σε Μουντιάλ U20.

 

Οι Ουαλοί κλήθηκαν στο δεύτερο μέρος να πατήσουν περισσότερο στην περιοχή με την προσδοκία να βρουν ένα γκολ. Ανέβασαν τις γραμμές τους και ο Πέιτζ έριξε στο ματς τον πιο καθαρό φορ Μουρ αντί του αρνητικού Τζέιμς που κλείστηκε στα άκρα.

Μέσα σε δύο λεπτά – στο 64′ και στο 65′ – ο Ντέιβις με εξ επαφής κεφαλιά υποχρέωσε τον Τέρνερ σε επέμβαση με το ένα χέρι κι από το κόρνερ που ακολούθησε ο Μουρ με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα άουτ.

Οι αλλαγές που ακολούθησαν έδειξαν να ευνοούν αρκετά τις ΗΠΑ που άρχισαν να κερδίζουν εκ νέου μέτρα έστω κι αν αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην τελική πάσα.

Ένα τραγικό λάθος όμως από τον Ζίμερμαν που ανέτρεψε τον Μπέιλ – με τα δύο πόδια – στο 82ο λεπτό εντός περιοχής του επέτρεψε στον Ουαλό σούπερ σταρ να ισοφαρίσει με άπιαστη εκτέλεση από το σημείο του πέναλτι. Το 1-1 ξεσήκωσε την εξέδρα των Ουαλών που το πανηγύρισε έξαλλα και ταυτόχρονα δημιούργησε προσδοκίες για πρόκριση!

 

ΗΠΑ (Μπερχάλτερ): Τέρνερ, Ντεστ (74′ Γέντλιν), Ζίμερμαν, Άνταμς, Ρόμπινσον, Μούσα (74′ Ακόστα), ΜακΚένι (66′ Άαρονσον), Πούλισιτς, Ριμ, Γουεά (88′ Μόρις), Σάρτζεντ (74′ Ράιτ)

ΟΥΑΛΙΑ (Πέιτζ): Χένεσι, Γουίλιαμς (79′ Τζόνσον), Ντέιβις, Μέφαμ, Ροδόν, Γουίλσον (90+3′ Τόμας), Ράμσεϊ, Μπέιλ, Ρόμπερτς, Αμπαντού (90+6′ Μόρελ), Τζέιμς (46′ Μουρ)

2ος ΟΜΙΛΟΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Αγγλία – Ιράν 6-2 (35′ Μπέλιγχαμ, 43′, 62′ Σάκα, 45+1′ Στέρλινγκ, 71′ Ράσφορντ, 89′ Γκρίλις / 65′, 90+13′ πεν. Ταρεμί)

ΗΠΑ – Ουαλία 1-1 (36′ Γουεά / 82′ πεν. Μπέιλ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Αγγλία 3 (6-2)
  2. ΗΠΑ 1 (1-1)
  3. Ουαλία 1 (1-1)
  4. Ιράν 0 (2-6)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς