24.6 C
Athens

Αγγλία – Ιράν 6-2: Η νέα γενιά βρυχάται και τα Λιοντάρια ονειρεύονται ξανά! (vid)

Η άκρως ποιοτική νέα γενιά των Άγγλων δείχνει να ωρίμασε μετά τον χαμένο τελικό στο Euro και οδήγησε τα Τρία Λιοντάρια σε μία εκκωφαντική πρεμιέρα στο Κατάρ κόντρα στο αδύναμο Ιράν, με έξι τέρματα μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία και το ένα πιο όμορφο από το άλλο

Αυτή η Αγγλία άρεσε και άφησε υποσχέσεις!

Η νέα γενιά των Λιονταριών… ωρίμασε μετά τον χαμένο τελικό του Euro και στο σήμερα οδηγεί τα Τρία Λιοντάρια στον δρόμο προς το όνειρο, που περνάει μέσα από το Κατάρ.

Ιδανικότερη πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, που είδε τους Μπέλιγχαμ και Σάκα να κάνουν τα πάντα σωστά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και τους παλαιότερους να τους πλαισιώνουν επάξια, σε ένα σύνολο που είναι ικανό για μεγάλα πράγματα, αρκεί πρώτα αυτοί οι παίκτες να πιστέψουν -λίγο παραπάνω- στους εαυτούς τους.

Στην εμφατική πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, η Αγγλία επικράτησε με 6-2 του αδύναμου Ιράν, που ξεκίνησε το ματς με την ατυχία να χάσει τον βασικό του γκολκίπερ, Αλιρεζά Μπεϊρανβάντ, ο οποίος συγκρούστηκε άσχημα με τον συμπαίκτη του, Χοσεϊνί και έμεινε στο χορτάρι για περισσότερα από 6 λεπτά και εν τέλει αντικαταστάθηκε.

Η Αγγλία των 7 τελικών στο πρώτο ημίχρονο κατόρθωσε με το εντυπωσιακό 45% ευστοχίας να πετύχει τρία υπέροχα γκολ, γράφοντας ιστορία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Άγγλοι στο φινάλε τελείωσαν το ματς με 6 τέρματα υπέρ σε μόλις 13 τελικές και με 2,1 XGoals με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Η αποτελεσματικότητα από τη μία (Αγγλία) και η αμυντική αφέλεια (Ιράν) από την άλλη, σε όλο της το μεγαλείο!

Την αρχή έκανε ο Τζουντ Μπέλιγχαμ στο 35′, όταν μετά από σέντρα του Λουκ Σο έστειλε την  μπάλα στα δίχτυα με εξαιρετική κεφαλιά.

Η συνέχεια δόθηκε από τους Σάκα και Στέρλινγκ, που ζήλεψαν τον συμπαίκτη τους και με τελειώματα ακριβείας «έγραψαν» το 3-0 σε χρόνο dt.

Αγγλία – Ιράν: Τα πέντε φανταστικά γκολ με Μπέλιγχαμ, Σάκα, Στέρλινγκ και Ράσφορντ (vids)

Στο δεύτερο ημίχρονο, το τέμπο του αγώνα δεν άλλαξε και, παρά τις αλλαγές των Ιρανών, οι Άγγλοι χάρη στην ποιότητά τους πέτυχαν άλλα τρία γκολ με προσωπικές ωραίες ενέργειες του Σάκα (δεύτερο δικό του), του Ράσφορντ από τα δεξιά και του Γκρίλις, δίχως να πτοηθούν από το όμορφο τέρμα του Ταρεμί ο οποίος είχε μειώσει προσωρινά σε 4-1 και άφησε την πινελιά του και στο φινάλε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι για το τελικό 6-2.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Αγγλία πετυχαίνει παραπάνω από τρία τέρματα σε πρεμιέρα Μουντιάλ, ενώ μόλις η δεύτερη που ολοκληρώνει έναν αγώνα στο Παγκόσμιο με 6 γκολ υπέρ, μετά το 2018 και την άνετη νίκη με 6-1 επί του Παναμά στα γήπεδα της Ρωσίας.

Παράλληλα, για το Ιράν, χάρη στα δύο γκολ του Ταρεμί, αυτή ήταν μόλις η πρώτη φορά στην ιστορία του που σκοράρει 2 τέρματα σε αγώνα της φάσης των ομίλων.

Ο Σάκα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με τα δύο γκολ του στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο, τη στιγμή που στο στρατόπεδο των Άγγλων επικρατεί ανησυχία για την κατάσταση του Μαγκουάιρ ο οποίος αποχώρησε στο 70′ με πρόβλημα τραυματισμού (μάλιστα για λίγο άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες στο χορτάρι).

Από το Ιράν ξεχώρισε ο «killer» Ταρεμί της Πόρτο, ενώ συμμετοχή σε ολόκληρο το 90λεπτο είχαν και οι Μοχαμάντι – Χατζισαφί της ΑΕΚ.

ΑΓΓΛΙΑ – ΙΡΑΝ 6-2

ΑΓΓΛΙΑ (Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μάουντ (71′ Φόντεν), Μαγκουάιρ (70′ Ντάιερ), Τρίπιερ, Μπέλινγχαμ, Ράις, Σο, Στέρλινγκ (70′ Γκρίλις), Σακά (70′ Ράσφορντ), Κέιν (75′ Γουίλσον).

ΙΡΑΝ (Κεϊρός): Μπεϊρανβάντ (20′ Χουσεϊνί), Μοχαραμί, Μοχαμάντι, Χοσεϊνί, Χατζισαφί, Τσεσμί (46′ Κανανί), Τζαχανμπάς (46′ Γκολιζαντέχ), Πουραλιγκάντζι, Καρίμι (46′ Εζατολάχι), Νουρολαχί (78′ Αζμούν), Ταρεμί.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αγγλία – Ιράν 6-2 (35′ Μπέλιγχαμ, 43′, 62′ Σάκα, 45+1′ Στέρλινγκ, 71′ Ράσφορντ, 89′ Γκρίλις / 65′, 90+13′ πεν. Ταρεμί)

ΗΠΑ – Ουαλία 22:00

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Αγγλία 3β.
  2. Ιράν 0β.
  3. ΗΠΑ 0β.
  4. Ουαλία 0β.
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς