23.1 C
Athens

Πιο ήρεμος και δουλεμένος

Ο Ολυμπιακός άρχισε ιδανικά το Champions League, επικρατώντας της πανίσχυρης Προ Ρέκο, σε μία σεζόν όπου στόχος είναι η επιστροφή στο Final-8 και την κορυφή της Ευρώπης μετά το 2018. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Κάθε αγώνας του Ολυμπιακού με την Προ Ρέκο έχει αίγλη και ξεχωριστή σημασία. Άλλωστε, συγκρούονται δύο υπερδυνάμεις της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης, σε ένα ντέρμπι που κόβει την ανάσα και προκαλεί δέος.

Και οι δύο ομάδες διαθέτουν εκπληκτικό ντόπιο στοιχείο με τη μεγάλη διαφορά ότι η ιταλική ομάδα δεν έχει περιορισμούς στους ξένους (στις εντός συνόρων διοργανώσεις που συμμετέχει). Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις ξένους, όλοι τους είναι πρώτης γραμμής (Μπίγιατς, Μπούσλιε, Φιλίποβιτς, Βάμος), αλλά στις εγχώριες διοργανώσεις μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τους δύο και το δίδυμο εναλλάσσεται ανάλογα με τους αγώνες και τις αποφάσεις του προπονητή.

Ο νταμπλούχος Ελλάδας άρχισε εντυπωσιακά το Champions League, νικώντας την back to back Πρωταθλήτρια Ευρώπης με 9-7. Όπως διάβασα, αυτή είναι μόλις η τρίτη ήττα της Προ Ρέκο από τον Μάιο του 2021. Ακόμα είναι νωρίς στον ευρωπαϊκό όμιλο, καθώς υπάρχουν ακόμα 13 αγωνιστικές στο πρόγραμμα. Σε ένα γεμάτο «Παπαστράτειο», με πολλά παιδιά στην εξέδρα, η ομάδα παρουσιάστηκε συμπαγής και έδειξε πως σε αυτήν τη σεζόν μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Με εξαίρεση την περασμένη αγωνιστική περίοδο, η ομάδα είναι συνεπής με το κορυφαίο ραντεβού στο ευρωπαϊκό πόλο. Και έχει ως ξεκάθαρο στόχο όχι μόνο την επιστροφή στο Final-8, αλλά και την κατάκτηση του τροπαίου. Με τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους (δύο Champions League και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης) και παρουσίες σε Final-8, ημιτελικούς και τελικούς, εξυπακούεται πως ο ΘΡΥΛΟΣ βρίσκεται στην ελίτ της Ευρώπης.

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν το τέλειο αμυντικό παιχνίδι για τρία οκτάλεπτα, κρατώντας την πανίσχυρη αντίπαλο στα 3 γκολ (3-3). Μάλιστα, η Προ Ρέκο σκόραρε για πρώτη φορά ύστερα από περίπου δέκα λεπτά αγώνα. Η τεράστια μορφή του παγκόσμιου πόλο, Ιγκόρ Μιλάνοβιτς, έχει ρίξει το βάρος στην άμυνα, που στο τέλος της σεζόν είναι αυτή που φέρνει τίτλους. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είναι λάτρης της πειθαρχίας και μία προσωπικότητα που εμπνέει απόλυτο σεβασμό. Το πρώτο δείγμα είναι εξαιρετικό, καθώς η ομάδα δείχνει δουλεμένη σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, έχοντας ως βάση την εξαιρετική αμυντική λειτουργία.

Με τον Μπίγιατς σε εξαιρετική ημέρα (ειδικά στις πρώτες δύο περιόδους ήταν απροσπέλαστος, δεχόμενος 1 γκολ σε 16 λεπτά!) και όλους τους παίκτες να τα δίνουν όλα στην άμυνα, οι βάσεις της νίκης είχαν μπει στα πρώτα 24 λεπτά, αλλά στην τέταρτη περίοδο έπρεπε να βγει μπροστά και η επίθεση για να κατακτηθεί το ζητούμενο. Με επιμέρους σκορ 6-4 στο τέταρτο και τελευταίο οκτάλεπτο, ο Ολυμπιακός συνδύασε με νίκη την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του.

Μπορεί σε σχέση με την ομάδα της περασμένης σεζόν να μην έγιναν πολλές αλλαγές στο ρόστερ, αλλά είναι εμφανές πως ο Ολυμπιακός είναι πιο ήρεμος πνευματικά. Η τεράστια επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την κατάκτηση του ιστορικού ασημένιου μεταλλίου και η τροπή που πήρε η συνεργασία του συλλόγου με τον απόλυτα επιτυχημένο κόουτς Θοδωρή Βλάχο, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει αποκλειστικά την καριέρα του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, επηρέασε ως ένα βαθμό την εξέλιξη της σεζόν 2021/22. Πνευματικά, οι Ερυθρόλευκοι δεν βρίσκονταν στο απαιτούμενο επίπεδο για να διακριθούν στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς και τα κρούσματα κορωνοϊού που ταλαιπώρησαν τον Ολυμπιακό, η ομάδα δεν ήταν αυτή που έπρεπε.

Ολυμπιακός – Προ Ρέκο 9-7: Ερυθρόλευκο τσουνάμι έπνιξε την πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει καθολική ηρεμία και αρμονία στις τάξεις των Ερυθρόλευκων, ενώ η ομάδα διαθέτει μία απίστευτη περιφέρεια με Φιλίποβιτς, Βάμος, Γενηδουνιά, Φουντούλη και Παπαναστασίου. Ο τελευταίος αποτελεί καλοκαιρινή μεταγραφή και τεράστια προσθήκη στον αξιοθαύμαστο ελληνικό κορμό. Και το σημαντικό είναι ότι ο σύλλογος κοιτάζει και το μέλλον του, καθώς μπορεί να υπάρχουν Έλληνες παίκτες που μεγαλώνουν, αλλά ο Γενηδουνιάς είναι 29, ο Δερβίσης 28, ο Γούβης 28, ο Ζερδεβάς 25, ο Παπαναστασίου 23, ο Γκίλλας 20, ενώ η δουλειά στις ερυθρόλευκες Ακαδημίες είναι εξαιρετική και προωθούνται νέα παιδιά κάθε χρόνο, όπως έχει συμβεί και φέτος.

Ο σπουδαίος Φιλίποβιτς διανύει την τελευταία αγωνιστική χρονιά της μυθικής καριέρας του και είναι δεδομένο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά το 2018. Ο προπονητής δουλεύει με συγκεκριμένο πλάνο και έμφαση στην τακτική. Ο ΘΡΥΛΟΣ κατανάλωσε πολλή ενέργεια κόντρα σε ένα μεγαθήριο της Ευρώπης, για αυτό και χάθηκαν ορισμένα εύκολα γκολ (για την ποιότητα και την προσωπικότητα του ρόστερ) στα πρώτα τρία οκτάλεπτα, αλλά στην κομβική τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός είχε το καθαρό μυαλό και πέτυχε 6 γκολ, βρίσκοντας πάντα απάντηση όταν η ιταλική ομάδα πλησίαζε στο ένα γκολ. Τεράστια νίκη και προχωράμε.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Οριστικό: Στις 25 Μαΐου ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη, που μεταφέρθηκε κατά μία εβδομάδα μετά τις αλλαγές στο πρόγραμμα των πλέι οφ του πρωταθλήματος

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα των πλέι οφ: Στις 12/5 το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, στις 19 Μαΐου η τελευταία αγωνιστική

Έτσι διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών στα πλέι οφ της Super League, με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα που είχε αναβληθεί, να ορίζεται για τις 12 Μαΐου, τρεις μέρες μετά τη ρεβάνς των Ερυθρολεύκων με την Άστον Βίλα

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πέρασε την πιο δύσκολη πίστα για να διατηρηθεί εμφατικά στην κορυφή

Ο Ολυμπιακός στέφθηκε back to back πρωταθλητής και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την πολλαπλή επιτυχία των Ερυθρόλευκων σε μια σκληρή χρονιά διαρκούς αμφισβήτησης