12.5 C
Athens

Η σφαγή χωρίς αναισθητικό και ο μάγκας Ολυμπιακός που έβαλε τον «ψευτοπρωτοπόρο» στα δίχτυα

Ο Ολυμπιακός θριάμβευσε στο ποδόσφαιρο, αλλά ήταν αδύνατο να τα βάλει με τη διαιτητική αλητεία, που τον «εκτέλεσε» στην τελευταία (εκπρόθεσμη) φάση του αγώνα, όταν το επιθετικό φάουλ «βαφτίστηκε» πέναλτι. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αυτές τις ώρες θα έπρεπε να κάνουμε κουβέντα για το ποιοτικό και ψυχωμένο ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού, ο οποίος ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο και απέδειξε για μία ακόμα φορά για το ποια ήταν, είναι και θα είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Με οκτώ καθαρές ευκαιρίες για γκολ και ένα υπέροχο τέρμα του Μπιέλ (σε δημιουργία και εκτέλεση), με οργανωμένο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο, αλλά και άριστη τακτική. Ο Μίτσελ είχε προετοιμάσει υποδειγματικά τους παίκτες του τόσο αγωνιστικά όσο πνευματικά.

Θα έπρεπε να συζητούμε για την καρδιά του Πρωταθλητή, τη βαριά και ασήκωτη ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα, που ώρες – ώρες τρομάζουμε και εμείς οι ίδιοι, που ανατριχιάζουμε πάντα όταν τη βλέπουμε, για το ασύγκριτο μέγεθός της.

Θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε για το αγωνιστικό πλάνο του Μίτσελ που άγγιξε την τελειότητα, ετοιμάζοντας μία ομάδα-«καμικάζι» σε έναν αγώνα δίχως αύριο.

Θα έπρεπε να μιλάμε για τον 19χρονο Ντόη, που παίζει σαν «μπαρουτοκαπνισμένος» 30άρης και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Αν και αγωνιζόμενος ως μέσος στα τμήματα υποδομής, δείχνει ότι στο κέντρο της άμυνας μπορεί να κάνει την καριέρα που ονειρεύεται και χρωστάει την αρχή της στον Ισπανό προπονητή που τον ξεχώρισε από την Ακαδημία και τού έδωσε την ευκαιρία, με συνοπτικές διαδικασίες, στην πρώτη ομάδα.

Εντούτοις, όμως, πρέπει να σταθούμε στην κλοπή της σεζόν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μία σφαγή χωρίς αναισθητικό, με τους Ερυθρόλευκους να παίρνουν το πρώτο φάουλ γύρω στο 30′ (0-9 τα φάουλ μέχρι εκείνο το σημείο!) και το διαιτητικό έγκλημα να ολοκληρώνεται στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων με μία αισχρή και καταδικαστική απόφαση εις βάρος τους.

 

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης, αγωνιστικής και πρωταθληματικής, αποδεικνύοντας ότι η διαφορά των 10 βαθμών από τον Παναθηναϊκό είναι επιεικώς πλασματική. Παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο και ύστερα από όλα όσα έχουν διαδραματιστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο ΘΡΥΛΟΣ έβγαλε ψυχικό σθένος και σπουδαίο χαρακτήρα. Με τις προσωπικότητες που διαθέτει στο ρόστερ του, να κάνουν τη διαφορά στον αγωνιστικό χώρο. Οι γηπεδούχοι δεν δικαιολόγησαν σε κανένα σημείο του ντέρμπι την πρωτοπορία και το νικηφόρο σερί τους στο Πρωτάθλημα, απειλώντας για πρώτη και μοναδική φορά στο 80′ από… σπόντα και το λάθος του Ρέαμπτσιουκ, με τον ηγέτη Παπασταθόπουλο να πραγματοποιεί με αυτοθυσία το τάκλιν της σεζόν εντός συνόρων. Αυτό τα λέει όλα.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας τα πήγε περίφημα στα πράγματα που μπορούσε να ελέγξει και αφορούσαν αποκλειστικά το ποδόσφαιρο. Η διαιτησία και η αλητεία, όμως, δεν ελέγχονται και ο Κέλετ είχε συγκεκριμένη «αποστολή» στο ντέρμπι. Να μη δώσει ούτε… σφύριγμα υπέρ του Ολυμπιακού και να βρει την αφορμή να τον αδικείσαι βοηθώντας την πιο ευνοημένη ομάδα του ελληνικού Πρωταθλήματος να συνεχίσει το αήττητο σερί της, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να κατέχει.

Ένας Δανός, που το μεγαλύτερο ματς της καριέρας του είναι το Μπρόντμπι-Κοπεγχάγη (αν το έχει διαιτητεύσει και ποτέ γιατί δεν παίρνω όρκο), καταλόγισε πέναλτι-«δώρο» μέσω VAR στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων και στο… 90’+13′ ο Παναθηναϊκός έκλεψε κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα βαθμό που δεν άξιζε. Έκλεψε, όμως, και δύο βαθμούς από τον Ολυμπιακό και αυτό είναι κάτι που δεν συγχωρείται.

 

Είναι μία φάση εκπρόθεσμη, στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων. Είχαν δοθεί 6 λεπτά. Υπερβολικά και αυτά, καθώς οι καθυστερήσεις στο δεύτερο ημίχρονο δεν έπρεπε να είναι πάνω από 4 λεπτά. Μόνο οι αλλαγές έγιναν και μία διακοπή για το δεύτερο οφσάιντ-γκολ των γηπεδούχων. Είναι μία φάση στην οποία, ουσιαστικά, δεν υπάρχει τίποτα. Και αν υπάρχει κάτι, είναι επιθετικό φάουλ του Ιωαννίδη στον Άβιλα, καθώς έβαλε το δεξί χέρι του στον δεξιό ώμο του Άβιλα, ταυτόχρονα με τον Ισπανό, ο οποίος άπλωσε το αριστερό χέρι του για να προστατεύσει την μπάλα, χωρίς να έχει πρόθεση να βρει τον αντίπαλο.

Ένας Ιωαννίδης, που βρέθηκε πίσω από τον Άβιλα και μία μπάλα που είχε κατεύθυνση εκτός πλάγιας γραμμής. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού απείχε πολλά μέτρα από την μπάλα και όμως κέρδισε «πέναλτι», δίχως να την έχει στην κατοχή του. Ούτε καν διεκδικούμενη μπαλιά δεν ήταν. Φανταστείτε απλά μία τέτοια φάση να κρίνει μία πρόκριση ή τον τίτλο στο επερχόμενο Μουντιάλ του Κατάρ. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο… Το αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο πρέπει να το κρίνουν οι ποδοσφαιριστές και όχι οι διαιτητές που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία.

Οι αδιάσειστες αποδείξεις για το «μόνος εναντίον όλων» του Ολυμπιακού

Το χάπι δεν χρυσώνεται. Μία αλήτικη απόφαση στέρησε από τον Ολυμπιακό τη νίκη που τόσο άξιζε. Το -10 δεν έγινε, με βρώμικο και ύπουλο τρόπο, -7 ύστερα από 11 αγωνιστικές. Ο ερυθρόλευκος λαός, όμως, πρέπει να είναι υπερήφανος γιατί κόντρα στη συμμορία που έχει βαλθεί να καταστρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο, είδε ξανά μία κυρίαρχη ομάδα, που «ξεβράκωσε» ένα ολόκληρο σύστημα και έναν αντίπαλο ο οποίος δεν αξίζει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση.

Οι Πρωταθλητές πληρώνουν τα λάθη τους που έχουμε καταγράψει όταν έπρεπε. Ξεκάθαρα, έχουν αδικήσει τον εαυτό τους και υπάρχει ακόμα χρόνος για να γυρίσει το χαρτί. Αν και ζούμε τα χρόνια όπου οι αγώνες για τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ολοκληρώνονται μόνο όταν βρουν το γκολ που θέλουν, ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίσει να παλεύει κόντρα σε όλους και όλα.

«Τότε δεν ήταν, τώρα είναι»: Η νέα «μπουγάδα» και ο αυτοεξευτελισμός της δημοσιογραφίας που ζέχνει (vids)

Ο Μίτσελ έχει συμμαζέψει την κατάσταση και κάνει τον Ολυμπιακό ξανά κανονική ομάδα. Μέσα σε ενάμισι μήνα, το λες και μίνι άθλο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εξτρέμ (σε ποιότητα και ποσότητα), ο Ισπανός τεχνικός εφαρμόζει σύστημα 4-4-2 χωρίς καθαρόαιμους wingers, με τον Χάμες σε ρόλο δεύτερου επιθετικού (πίσω είτε από τον Μπακαμπού είτε τον Ελ Αραμπί) και τους Μπιέλ-Μασούρα να παίζουν κυρίως εσωτερικά και κοντά στη μεγάλη περιοχή.

Η σεζόν στην Ευρώπη τελείωσε νωρίς, αλλά είναι ευκαιρία και με την επερχόμενη διακοπή να δουλευτεί ο κορμός (τον έχει βρει, ήδη, ο κόουτς) προκειμένου να γίνει η τελική αντεπίθεση από τα τέλη Δεκεμβρίου για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Υλικό και προσωπικότητες υπάρχουν, ο Μίτσελ έτσι και αλλιώς έχει ξεχωρίσει ένα συγκεκριμένο γκρουπ ποδοσφαιριστών και πρέπει να τού αναγνωρίσουμε ότι έχει βελτιώσει την ομάδα και προσφέρει σε μία κατάσταση ειδικών συνθηκών, που δεν έχει ξανασυναντήσει στην καριέρα του. Ο μάγκας Ολυμπιακός έβαλε στα… δίχτυα τον «ψευτοπρωτοπόρο» και έχει να παίξει μαζί του άλλες τρεις φορές.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

«Ο Θρύλος της Ευρώπης»: Η υπερήφανη ανάρτηση του Ολυμπιακού για τις ιστορικές ευρωπαϊκές προκρίσεις (pic)

Η γεμάτη δόξα και περηφάνια «ματιά» της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις δύο ιστορικές ευρωπαϊκές προκρίσεις για την πρώτη και την U19 ποδοσφαιρική ομάδα του «Θρύλου της Ευρώπης»

Ο Ολυμπιακός στους «4» της Ευρώπης: Σπουδαίοι ημιτελικοί για τις γυναίκες στο πόλο και τους άνδρες στο χάντμπολ

Σπουδαία και ιστορικά ματς για δύο ακόμη «ερυθρόλευκα» τμήματα του κορυφαίου πολυαθλητικού συλλόγου της Ευρώπης: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις μεγάλες «μάχες» στην ημιτελική φάση του LEN Champions League για τις γυναίκες στο πόλο και στο European Cup για την ομάδα χάντμπολ

Μεντιλίμπαρ: Όλα έχουν γίνει πολύ γρήγορα, έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές και ελπίζουμε σε πρόκριση στον τελικό

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το μέγεθος της επιτυχίας του, με τον Βάσκο να εξομολογείται πως όλα πηγαίνουν καλά και γίνονται γρήγορα και να ελπίζει σε τελικό όπως έφτασε πέρσι με τη Σεβίλλη