20.8 C
Athens

Το ποδόσφαιρο δικαίωσε την Μπράιτον του Ντε Τσέρμπι: Πρέσινγκ για σεμινάριο και τα γκολ που… χρώσταγε στην Τσέλσι

Οι Γλάροι είναι η τρίτη ομάδα της Premier League σε δημιουργία μεγάλων ευκαιριών πίσω μόνο από τις Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ αλλά δεν έβρισκε λύσεις στο γκολ: Τελικά η επιμονή στο πλάνο του Ντε Τσέρμπι και η μοίρα τα έφερε μαζεμένα κόντρα στη νέα ομάδα του αρχιτέκτονά της

Μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα στην Premier League με τις 4 νίκες στις πρώτες έξι αγωνιστικές πολλοί πίστευαν ότι η Μπράιτον χωρίς τον Γκρέιχαμ Πότερ στον πάγκο της θα «ξεφουσκώσει».

Παρόλα αυτά και κόντρα στις όποιες προβλέψεις οι Γλάροι έδεσαν ακόμη περισσότερο σαν σύνολο, είναι η τρίτη ομάδα πίσω μόνο από τις Σίτι και Άρσεναλ στη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών στο Νησί και βρήκαν το… φάρμακό τους στο σκοράρισμα απέναντι στη νέα ομάδα των πρώην τεχνικού της, η οποία μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι της πήρε και τον καλύτερο της παίκτη (Κουκουρέγια).

Στο Μπράιτον – Τσέλσι (4-1) αποτυπώθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη για μία ομάδα που εδώ και ένα μήνα παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο αλλά δεν της έβγαιναν τα αποτελέσματα. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν 1,5 μήνας για να πανηγυρίσει το πέμπτο της τρίποντο στη σεζόν (τελευταίο στις 4 Σεπτεμβρίου κόντρα στη Λέστερ) αλλά η δουλειά είχε ήδη γίνει.

Ο Ντε Τσέρμπι έχει κατορθώσει να ταιριάξει ένα ιταλικό στυλ παιχνιδιού σε μία αγγλική ομάδα, με παίκτες που μπορούν να εξυπηρετήσουν απόλυτα το πλάνο του, που έχει ως έμφαση τον γεμάτο άξονα, το πρέσινιγκ ψηλά, τις συνεχείς αλληλοκαλύψεις και την αμυντική συνέπεια.

Η Μπράιτον πέρα από μία hardcore ομάδα έχει προσθέσει αρκετά «ιταλικά» στοιχεία στο παιχνίδι της, είναι όσο aggressive χρειάζεται μέσα στο χορτάρι και δημιουργεί φάσεις με το τσουβάλι. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να θεωρείσαι ανταγωνιστικός στο κορυφαίο επίπεδο, αφού όσο περισσότερα δημιουργείς, τόσα παραπάνω θα κερδίσεις απέναντι, ειδικότερα απέναντι σε ομάδες που παίζουν ανοιχτά όπως έκανε χθες η Τσέλσι.

Όμως, με τις 3,8 μεγάλες ευκαιρίες (xGoals) της Μπράιτον έως τώρα στη σεζόν και το υψηλότατο ποσοστό στις κερδισμένες μονομαχίες ανά παιχνίδι (7,4), δεν είχε και πολλές ελπίδες με αυτό το στυλ παιχνιδιού. Ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και τα γκολ για το καλοδουλεμένο σύνολο του Ντε Τσέρμπι.

Στους Γλάρους, το ποδόσφαιρο τους φέρθηκε άσχημα τον τελευταίο μήνα, αφού σχεδόν σε όλα τα ματς που έχασαν βαθμούς ήταν ανώτεροι. Τελικά, χρειαζόταν υπομονή, πίστη στο πλάνο και η ψύχραιμη ματιά του Ντε Τσέρμπι για να έρθει το ξέσπασμα κόντρα στην Τσέλσι, που πιάστηκε σαν «πρωτάρα» στη… φάκα του Ιταλού τεχνικού.

Οι Μπλε του Λονδίνου πήγαν να πάρουν την κατοχή κάνοντας το… χατίρι στον Ντε Τσέρμπι που χτύπησε στις αντεπιθέσεις και «καθάρισε» το ματς με το ασφυκτικό πρέσινγκ στην πρώτη πάσα των Λονδρέζων από την άμυνά τους.

Η ποιότητα της μεσοεπιθετικής γραμμής της Μπράιτον με τους εξαιρετικούς Τροσάρ, Λόφτους Τσικ και Γκρος ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τη λογική που πάντοτε ακολουθούσε ο Ντε Τσέρμπι στις ομάδες του: «ακόμα και όταν στραβώνει το ματς, εμείς συνεχίζουμε το πλάνο μας».

Τώρα που της βγήκε, δύσκολα θα σταματήσει…

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς