17.7 C
Athens

Τζον Μπράουν: Το κρυφό όπλο της Μονακό κόντρα στον Ολυμπιακό

Επιθετικά ριμπάουντ και άμυνα πάνω στον Βεζένκοφ: ο Τζον Μπράουν ήταν το κρυφό όπλο του Ομπράντοβιτς και η ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ απελευθέρωσε ακόμα περισσότερο τους περιφερειακούς των Μονεγάσκων στη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό

Η Μονακό έφυγε με το διπλό από το ΣΕΦ υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό στην πρώτη του ήττα στη φετινή EuroLeague (76-81). Όπως ήταν φυσικό τα φώτα έπεσαν πάνω στους Μάικ Τζέιμς και Έλι Οκόμπο, που σημείωσαν τους μισούς πάνω από τους μισούς πόντους των Μονεγάσκων. Εκτός από τους δύο εκρηκτικούς γκαρντ οι φιλοξενούμενοι είχαν και έναν αφανή ήρωα, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Τζον Μπράουν.

Η στατιστική του Αμερικανού φόργουορντ κόντρα στον Ολυμπιακό μπορεί να μην ενθουσιάζει, αλλά ο έμπειρος και δυναμικός παίκτης της Μονακό έκανε πράγματα στο παρκέ που έγειραν την πλάστιγγα στην πλευρά της ομάδας του. Τόσο με τα επιθετικά του ριμπάουντ όσο και με την εξαιρετική αμυντική του παρουσία ειδικά πάνω στον Βεζένκοφ, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη της Μονακό.

Συγκλονιστικός ο κόσμος του Ολυμπιακού: Δεν έφευγε από το ΣΕΦ και τραγουδούσε συνθήματα

Τα επιθετικά ριμπάουντ του Μπράουν και οι δεύτερες ευκαιρίες της Μονακό

Ο Τζον Μπράουν είναι ένας παίκτης, ο οποίος του αρέσκεται να πηγαίνει στη διεκδίκηση των επιθετικών ριμπάουντ. Ο Αμερικανός φόργουορντ το ίδιο έκανε και κόντρα στον Ολυμπιακό, ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο που είχε εξαιρετική παρουσία κι έβαλε δύσκολα στην ερυθρόλευκη front line.

Σε κάθε χαμένο σουτ των συμπαικτών του πήδαγε πρώτος για το επιθετικό ριμπάουντ και χάρη στα εξαιρετικά του αθλητικά προσόντα κατάφερνε διαρκώς να ανανεώσει επιθέσεις για τους φιλοξενούμενους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο δεκάλεπτο έκανε πάρτι σε αυτόν τον τομέα: μάζεψε τρία ριμπάουντ, τα οποία κατέληξαν σε καλάθι για τη Μονακό. Οι Μονεγάσκοι εκμεταλλεύτηκαν τις δεύτερες ευκαιρίες που τους έδινε ο Αμερικανός και είχαν τρία εύστοχα τρίποντα στα τρία επιθετικά ριμπάουντ που πήρε.

Η ικανότητα αυτή του Τζον Μπράουν – η οποία ήταν εμφανής και πέρυσι στην Ούνικς – είναι ένα από τα μεγάλα του ατού και ένα από τα μεγάλα όπλα της Μονακό. Στα πρώτα πέντε παιχνίδια της EuroLeague μετράει κατά μέσο όρο 2.6 επιθετικά ριμπάουντ (13 στο σύνολο) και χαρακτηριστικό είναι ότι έχει καλύτερο μέσο όρο σε σχέση με τα αμυντικά ριμπάουντ (1 κατά μέσο όρο).

Η άμυνα πάνω στον Βεζένκοφ 

Ο Σάσα Βεζένκοφ για πρώτη φορά φέτος κινήθηκε σε ρηχά νερά. Ο Βούλγαρος για πρώτη φορά δεν ήταν τόσο επιδραστικός και σε για αυτό ευθύνεται ο Τζον Μπράουν. Ο Αμερικανός φόργουορντ ανέλαβε το μαρκάρισμα του και έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω του.

Η εξαιρετική άμυνα του Μπράουν αποτυπώνεται σε δύο στοιχεία. Καταρχάς, ο Σάσα Βεζένκοφ για πρώτη φορά φέτος στην Euroleague δεν κατάφερε να πετύχει πόντο στο τέταρτο δεκάλεπτο και κυρίως στα κρίσιμα τελευταία πέντε λεπτά, στα οποία αγωνίστηκε και οι Ερυθρόλευκοι κυνηγούσαν στο σκορ. Ο Αμερικανός τον έκλεισε πολύ καλά και δεν έδειξε καθόλου κουρασμένος με αποτέλεσμα να κυνηγάει και να κλείνει διαρκώς τον μόνιμα MVP του Ολυμπιακού.

Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ο Βεζένκοφ ολοκλήρωσε τον αγώνα με αρνητικό +/- (το στατιστικό αυτό δείχνει αν η ομάδα του παίκτη έχει σημειώσει περισσότερους πόντους όταν είναι ο ίδιος στο παρκέ). Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού κόντρα στη Μονακό έμεινε στο -1, ενώ σε όλα τα άλλα παιχνίδια είχε θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, είχε +10 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, +13 κόντρα στη Ζαλγκίρις, +7 κόντρα στη Ρεάλ και +26 κόντρα στη Μπασκόνια.

Ο Τζον Μπράουν, λοιπόν, με τα επιθετικά ριμπάουντ του και την εξαιρετική του άμυνα πάνω στον Βεζένκοφ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη των Μονεγάσκων κόντρα στον Ολυμπιακό ενώ έδειξε αυτά ακριβώς τα στοιχεία για τα οποία αποκτήθηκε.

Η δική του ενέργεια ειδικά στην άλλη πλευρά του παρκέ (με δεύτερες επιθέσεις στους περιφερειακούς του) επέτρεψε σε Οκόμπο, Τζέιμς και Λόιντ να εκτελέσουν περισσότερο και να αποδιοργανώσουν την άμυνα του Ολυμπιακού, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να ξεμένουν από ενέργεια και καθαρό μυαλό στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση με τα πολλά φάουλ που έδωσαν οι διαιτητές και ουσιαστικά… απέτρεψαν τον Ολυμπιακό από το να παίξει άμυνα όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το τέλος του αγώνα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς