18.4 C
Athens

Ματιέ Βαλμπουενά, το γαλλικό κλειδί στον γεμάτο άξονα του Ολυμπιακού

Ο Ματιέ Βαλμπουενά αποτελεί πιστό στρατιώτη του Ολυμπιακού και εντυπωσιάζει με τους μέχρι τώρα αριθμούς του στη σεζόν προσδίδοντας λύσεις, ποιότητα και σιγουριά στον (υπερ)γεμάτο άξονα των πρωταθλητών

Τι κι αν έχει μπει στα 38 του χρόνια, ο Ματιέ Βαλμπουενά εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο επιδραστικούς και κομβικούς παίκτες στο φετινό πλήρες ρόστερ του Ολυμπιακού. Κι αυτό γιατί η αξία και η κλάση δεν ξεχνιούνται, ούτε μένουν στα αποδυτήρια.

Ο Μίτσελ γνωρίζει ότι έχει πολλές και ποιοτικές επιλογές στον άξονα, όμως του βγήκε αυθόρμητα να χρησιμοποιήσει τον Βαλμπουενά σε ρόλο οργανωτή στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στον Ατρόμητο και με το σκορ ακόμη στο εύθραυστο 1-0.

Η αλλαγή του συστήματος από 4-2-2-2 σε 4-2-3-1 στο δεύτερο μέρος ελέω του τραυματισμού του Ελ Αραμπί, τελικά ωφέλησε τους Πειραιώτες που έπαιξαν ακόμα πιο γρήγορο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο με τον Γάλλο αρτίστα στο «10». Κι αυτή η -πιο- επιθετική και λειτουργική version των Ερυθρολεύκων βρίσκει εξήγηση μέσα από τους αριθμούς.

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μισό με τον Ατρόμητο είχε 49 περισσότερες πάσες εν συγκρίσει με το πρώτο ημίχρονο στο οποίο απουσίαζε ο Βαλμπουενά και το καθαρό «10άρι» από τον άξονα και απειλούσε ακόμη περισσότερο μέσα από την περιοχή (5 έναντι 3 τελικών στο πρώτο μέρος). Είναι φανερό ότι με έναν φορ (Μπακαμπού) και τον Βαλμπουενά να οργανώνει τα πάντα στον άξονα σαν… 25άρης, οι Πειραιώτες απέδιδαν καλύτερα και απειλούσαν με μεγαλύτερη συχνότητα την εστία του Γιαννιώτη, που βέβαια είχε αρκετή δουλειά και στο πρώτο 45λεπτο, όταν τελικά νικήθηκε στις καθυστερήσεις από το σημείο του πέναλτι.

Στα προσωπικά στατιστικά του Γάλλου, από την άλλη, αποδεικνύεται ξανά ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, όταν η διαχρονική κλάση μπαίνει πάνω από την αντοχή των πνευμόνων. Δεν είναι μόνο τα 7,4 χλμ. που πρόλαβε να διανύσει στο χορτάρι του Καραϊσκάκη, όσο και το εξαιρετικό ποσοστό ευστοχία στις κοντινές και μακρινές μεταβιβάσεις. 18/22 πετυχημένες με ποσοστό (82%) που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι ρολίστες της Super League.

Oι συνολικά 29 του επαφές καταδεικνύουν ότι η μπάλα έπρεπε πρώτα να περάσει από τα πόδια του για να φτάσει μέχρι τον Μπακαμπού και τον δραστήριο Γκάρι Ροντρίγκες, ενώ οι πάσες-κλειδιά που μοίρασε (3) δείχνουν ότι πιστώθηκε μόλις μία (αλλά τι μία) ασίστ κυρίως λόγω της αστοχίας των συμπαικτών του.

Τρία κερδισμένα φάουλ, 4/7 κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος και η μαγική μπαλιά του στο 2-0 του Μπακαμπού έρχονται να προστεθούν στη γεμάτη στατιστική του Γάλλου άσου, που υπενθυμίζει στους πάντες ότι ακόμα και τώρα που βρίσκονται στο Λιμάνι οι Χάμες Ροντρίγκες και Μαρσέλο, παραμένει κι αυτός μία σπουδαία προσωπικότητα που προσδίδει πολλά στην ομάδα του Μίτσελ, τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικών χώρων.

Άλλωστε η ενέργεια και η όρεξή του για δράση στη φετινή σεζόν φάνηκε από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος όταν σκόραρε με κεφαλιά (!) κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα κάνοντας το τέλειο παιχνίδι. Φαίνεται επίσης και στο heat map του μέχρι τώρα στη σεζόν, στο οποίο γίνεται εμφανές ο τρόπος με τον οποίο κινείται στον ερυθρόλευκο άξονα όντας πανταχού «παρών» και ακούραστος στις γραμμές από τον κεντρικό άξονα μέχρι και τον χώρο των εξτρέμ.

Στο παραπάνω γράφημα της «SofaScore» γίνεται αντιληπτό ότι του αρέσει να κινείται κυρίως στη δεξιά πτέρυγα του επιθετικού μισού αλλά πολύ πιο σταθερά πατήματα έχε ως «δεκάρι» εκεί που, μεταξύ άλλων, μετρά σε 4 συμμετοχές στη φετινή σεζόν:

Επαφές 46.0

Μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε 3

Πάσες κλειδιά 4.3

Ποσοστό ευστοχίας στις πάσες 26.8 (86%)

Πάσες στην άμυνα 2.8 (92%)

Πάσες στην επίθεση 26.5 (77%)

Ακριβείς μακρινές μπαλιές 2.5 (71%)

Επιτυχείς λόμπες 2.8 (69%)

Ακριβείς σέντρες 2.5 (40%)

Σαν το παλιό, καλό γαλλικό κρασί που δεν βαριέσαι να πίνεις…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς