22.4 C
Athens

129 οι νεκροί στην ποδοσφαιρική τραγωδία στην Ινδονησία

Στους 129 έφτασαν οι νεκροί στην άνευ προηγουμένου ποδοσφαιρική τραγωδία που συγκλονίζει την Ινδονησία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τις ταραχές που ξέσπασαν μετά τον αγώνα ανάμεσα στην Αρέμα και στην Περσεμπάγια. Πρόκειται για ένα από τα πιο θανατηφόρα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οπαδοί της Αρέμα αντέδρασαν στην ήττα της ομάδας τους με 3-2, την πρώτη στην έδρα τους μετά από 23 αγώνες, πετώντας μπουκάλια και άλλα αντικείμενα σε παίκτες και στελέχη των συλλόγων που βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο. Έπειτα οι οπαδοί εισέβαλαν στο Kanjuruhan Stadium, με την αστυνομία να απαντά με χρήση δακρυγόνων.

Άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία και άλλοι ποδοπατήθηκαν καθώς ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος προς την έξοδο σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα δακρυγόνα. Υπολογίζεται πως μέσα στο στάδιο έχασαν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Οι ταραχές μεταφέρθηκαν σύντομα εκτός του γηπέδου, όπου ακολούθησαν βίαια επεισόδια, με μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στους οπαδούς και την αστυνομία, με αποτέλεσμα δεκάδες ακόμα νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κοντινά νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν καθ’ οδόν ή αφού έφτασαν στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η κατάσταση αρκετών από των 180 τραυματιών κρίνεται σοβαρή..

«Ρίξαμε τα δακρυγόνα γιατί οι οπαδοί άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, ενεργώντας άναρχα και καίγοντας οχήματα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, μετά την τραγωδία.

Αμέσως μετά τα θλιβερά έκτροπα η ποδοσφαρική λίγκα ανακοίνωσε την αναστολή του πρωταθλήματος Ινδονησίας για μία εβδομάδα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ποδοσφαιρική ιστορία και με δεδομένο ότι οι νεκροί αυξάνονται, όλα δείχνουν πως ο αριθμός θα πλησιάσει τον σοκαριστικό απολογισμό της τραγωδίας του 1964, στη Λίμα, όπου συνολικά 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν λίγο πριν το τέλος του αγώνα Περού – Αργεντινής για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς