18.7 C
Athens

Φάκελος στόπερ: Οι λίγες αλλά ενδιαφέρουσες επιλογές από την αγορά των ελεύθερων

Ο ΑΘΛΟΣ παρουσιάζει περιπτώσεις ελεύθερων κεντρικών αμυντικών που δεν έχουν βρει ακόμα τον σύλλογο που αναζητούν, την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει ανοιχτό ραντάρ στην αγορά μετά την αποχώρηση του Κώστα Μανωλά

Η προθεσμία για τις μεταγραφές ελεύθερων ποδοσφαιριστών λήγει στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή (30/9) και ο Ολυμπιακός κοιτάει την αγορά από τη στιγμή που ο Κώστας Μανωλάς αποχώρησε και οι λύσεις είναι πλέον λιγότερες.

Οι περιπτώσεις κεντρικών αμυντικών που μπορούν να σταθούν στο επίπεδο των πρωταθλητών Ελλάδας είναι περιορισμένες. Ο Τζέισον Ντεναγιέρ καταλήγει στη Σαμπάμπ Αλ Αχλί μετά από ένα καλοκαίρι όπου απέρριψε πολλές προτάσεις από ευρωπαϊκές και όχι μόνο ομάδες.

Ο ΑΘΛΟΣ ξεψαχνίζει τους στόπερ που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή και εστιάζει σε ενδεικτικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να μην αφήσουν αδιάφορους τους Ερυθρόλευκους.

Τιμοτέ Κολοτζέτζακ

Ο Γαλλοπολωνός κεντρικός αμυντικός έμεινε ελεύθερος από τη Σεντ Ετιέν που υποβιβάστηκε στη Ligue 2 και περιέργως δεν έχει βρει ακόμα ομάδα. Λέμε περιέργως γιατί στα 30 του κουβαλάει μια σπουδαία καριέρα με κατακτήσεις Europa League με τη φανέλα της Σεβίλλης ενώ έχει αναδειχθεί πρωταθλητής στο Μεξικό με την Τίγκρες.

Την περασμένη σεζόν είχε 30 συμμετοχές στη Ligue 1 και παρότι δεν βρίσκεται σε ανοδική πορεία, το ότι είναι αριστεροπόδαρος, δεν είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και έχει εμπειρία από μεγάλα πρωταθλήματα μπορεί να αποτελέσει ατού για την ομάδα που θα τον αποκτήσει. Στα αρνητικά το ότι δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό όπως και όλοι οι ελεύθεροι.

Νίκολα Μαξίμοβιτς

Με το Μουντιάλ του Κατάρ να βρίσκεται προ των πυλών ο Νίκολα Μαξίμοβιτς ούτε που θέλει να φαντάζεται πως θα παραμείνει ανενεργός. Ο 31χρονος διεθνής Σέρβος δεν βρήκε ακόμα μια πρόταση που να τον ικανοποιεί και έπειτα από μια ασταθή σεζόν με αρκετά σκαμπανεβάσματα – τελευταίος του σταθμός η Τζένοα που υποβιβάστηκε – και ενδεχομένως να περιμένει μια πρόταση από ομάδα των ΗΑΕ.

Έχει σχεδόν 150 συμμετοχές στη Serie A αλλά αρκετές φορές είδε τα ματς από τον πάγκο λόγω κακών εμφανίσεων. Εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι και μπορεί να κατευθύνει την άμυνά του.

Βίκτορ Λαγουάρδια

Ο επί σειρά ετών αρχηγός και ηγέτης στην αμυντική γραμμή της Αλαβές αποχώρησε μετά από οχτώ χρόνια έπειτα από τον υποβιβασμό των Βάσκων. Ο 32χρονος δεν αγωνίστηκε ποτέ μακριά από την πατρίδα του και ήταν πιστός στρατιώτης της Αλαβές τόσο στις (αρκετές) καλές χρονιές όσο και στις δύσκολες με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό.

Ο Ισπανός στόπερ είχε εξαιρετικές τοποθετήσεις στην άμυνα και καθάριζε στον αέρα με πολύ καλό διάβασμα στις φάσεις αλλά διαχρονικά του μειονεκτήματα είναι τόσο η έλλειψη ταχύτητας όσο και η «απειρία» στο να αγωνιστεί σε ομάδα που η άμυνα παίζει ψηλά στο γήπεδο. Αν μη τι άλλο πάντως κοντά 200 συμμετοχές στη La Liga δεν τις λες και λίγες. Τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν πολύ αυτά του Φραν Βέλεθ που έπαιζε σε Παναθηναϊκό και Άρη.

Ελιακίμ Μανγκαλά

Για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια ο Ελιακίμ Μανγκαλά βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει χωρίς ομάδα για τουλάχιστον έξι μήνες, δηλαδή έναν χρόνο στο σύνολο. Ο 31χρονος στόπερ ήταν παρών στον υποβιβασμό της Σεντ Ετιέν όμως πρόλαβε να καταγράψει 15 συμμετοχές στη Ligue 1 και να αφήσει πίσω του μια μακρά περίοδο με λίγες συμμετοχές στη Βαλένθια. Δεν έχει βρεθεί ακόμα ομάδα που να του δείξει εμπιστοσύνη παρότι είναι ένας στόπερ με σπουδαία φυσικά προσόντα που κάνει τη διαφορά στο ψηλό παιχνίδι. Μεγάλο μειονέκτημά του η απουσία τεχνικής και η αδυναμία του να χτίσει παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια.

*Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων στην αγορά κυκλοφορούν και οι Έντγκαρ Ιέ και Ούρος Σπάχιτς με τον πρώτο να έχει αποθεραπευτεί πρόσφατα από την ολική ρήξη χιαστού που είχε υποστεί τον Δεκέμβριο και με τον Βόσνιο να βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης από τον δικό του σοβαρό τραυματισμό.

Το αν εν τέλει ο Ολυμπιακός θα κινηθεί άμεσα για κεντρικό αμυντικό θα φανεί τις επόμενες μέρες με τον Μίτσελ να παίρνει από την πλευρά του και τις δικές του αποφάσεις έπειτα από την αξιολόγηση που ήδη έχει κάνει στο ρόστερ του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς