19.9 C
Athens

Εθνική: Το τρικ πρόκρισης του Ιτούδη και το strong mentality του αποφασισμένου Γιάννη

Αυτή η εθνική είναι γεννημένη για τα δύσκολα και απέδειξε ότι πάνω σε κάθε «τείχος» που θα συναντά ο Γιάννης αυτή θα βρίσκει τον τρόπο να το διασπάσει είτε με προπονητικά τρικ είτε με την αποφασιστικότητα του κορυφαίου σταρ της διοργάνωσης

Δαίμονας ήταν και ξορκίστηκε. Η Τσεχία μάς έβαλε ξανά δύσκολα, μάς άγχωσε και κόντεψε να μας κάνει ξανά τη ζημιά. Αλλά αυτή η εθνική είναι μία ομάδα που αρνείται να χάσει δίχως να έχει δώσει το 110% της ενέργειάς της στο παρκέ και αυτό την οδήγησε στα προημιτελικά του Eurobasket και είναι ικανό να τη φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Από τη μία το πλάνο του Δημήτρη Ιτούδη με τους τρεις «κοντούς» και τον Γιάννη στο «5» και από την άλλη ο Greek Freak που μοιάζει τόσο αποφασισμένος όσο ήταν και στους τελικούς του NBA το 2021.

Μέσα σε αυτούς τους παράγοντες βάλτε και την εξαιρετική παρουσία των Παπαπέτρου, Λαρεντζάκη, του σταθερού Καλάθη και του αρχηγού Παπανικολάου που μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά άφησαν και την ψυχή τους στο παρκέ της Mercedes Benz Arena και κατατρόπωσαν τους Τσέχους.

Μία εθνική με strong mentality, με πάθος και πίστη στο πλάνο μέχρι το τέλος. Και μιας που αναφέραμε τη λέξη «πλάνο» αξίζει να δοθούν πολλά συγχαρητήρια και στον κόουτς Ιτούδη που «έστρωσε» την ομάδα με το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών και κερδίζει κάτι από κάθε παίκτη του.

Στο ματς με τους Τσέχους κέρδισε από το σύνολο, αλλά και το τρικ που επέλεξε να εφαρμόσει όταν μας έπιασαν τα ζόρια. Ποιο ήταν αυτό; Να κοντύνει το σχήμα με τους Παπαπέτρου Λαρεντζάκη και Σλούκα, να κρατήσει τον Παπανικολάου που έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα και να βάλει τον Γιάννη στο «5» αποπροσανατολίζοντας πλήρως την άμυνα των Τσέχων πάνω του.

Σε εκείνο το σημείο του τρίτου δεκαλέπτου, αυτό το πλάνο με τους 3 κοντούς λειτούργησε άψογα, η Ελλάδας βρήκε χώρους που δεν είχε στο πρώτο ημίχρονο και κυριάρχησε κάτω από την ρακέτα σε άμυνα και επίθεση. Αν δεν ήταν και ο Μπάλβιν σε μεγάλη βραδιά, το παιχνίδι θα είχε τελειώσει πριν καν έρθει το σόου του Γιάννη στο τελευταίο δίλεπτο.

Πλέον, μπροστά μας βρίσκουμε την οικοδέσποινα και πάντα υπολογίσιμη Γερμανία, με την οποία πάντως έχουμε όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν (βλ. τελικό του 2005 στο Eurobasket).

Δύσκολο παιχνίδι αλλά αυτή η ομάδα είναι η πιο hustle των τελευταίων χρόνων, γεννημένη για τα δύσκολα, είναι βέβαιο ότι θα ματώσει στα παρκέ με φόντο την πρόκριση στην 4άδα.

Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στη φαντασία μας…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς