16.4 C
Athens

Άρης – Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1: Οι Κίτρινοι πάλεψαν με ψυχή αλλά ατυχία και Ζάχαβι τους άφησαν εκτός Ευρώπης

Οι Θεσσαλονικείς άγγιξαν το θαύμα της ανατροπής απέναντι στους Ισραηλινούς αλλά για άλλη μία φορά στην Ευρώπη η τύχη τους γύρισε την πλάτη αφήνοντάς τους με το «κρίμα» για την εξαιρετική προσπάθεια

Ο Άρης πάλεψε με σθένος, ψυχή και πίστη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και  «άγγιξε» μία σπουδαία ανατροπή κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά το γκολ του Ζάχαβι και η δυστοκία – ατυχία του στις ευκαιρίες μετά το 2-1 του Ντουκουρέ τον άφησαν με το «θέλω» σε μία ευρωπαϊκή βραδιά που για άλλη μία φορά η τύχη του γύρισε την πλάτη στα κρίσιμα σημεία.

Εξαιρετική προσπάθεια και κατάθεση ψυχής από τους παίκτες του Μπούργος που με αυτοθυσία και κόντρα στο 2-0 του πρώτου αγώνα άξιζαν τουλάχιστον το έξτρα ημίωρο της παράτασης, όμως αυτό δεν ήρθε ποτέ και οι Ισραηλινοί ελέω Ζάχαβι πήραν το εισιτήριο για τα playoffs του Conference League.

Γκρέι και Ντουκουρέ τα τέρματα των Θεσσαλονικέων, ο Ζάχαβι σκόραρε ξανά για το σύνολο του Βλάνταν Ίβιτς που αγωνιζόταν από το 58′ με παίκτη λιγότερο μετά το πέναλτι πάνω στον Ιτούρμπε από τον Γκλάζερ.

Την πρόκριση η Μακάμπι, το χειροκρότημα ο Άρης που όμως δεν συνεχίζει στην Ευρώπη, παρόλο που συμμετέχει στην προκριματική διαδικασία του καλοκαιριού για τέταρτη σερί σεζόν.

Ο «καθρέπτης» του ματς

Ο Άρης ξεκίνησε το ματς όπως ήταν λογικό με πίεση ψηλά, δυναμισμό και πάθος θέλοντας από την αρχή να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δημιουργήσει ρήγματα κυρίως από τις πτέρυγες με τους Μαντσίνι και Ιτούρμπε. Ο Μπούργος ξεκίνησε τους δύο Λατινοαμερικάνους σε αντίθετες πλευρές ώστε να συγκλίνουν και να δοκιμάζουν το καλό τους πόδι, κάτι που τού βγήκε από την αρχή, ιδιαίτερα με τον δραστήριο και ιδιαίτερα ανεβασμένο Παραγουανό, ο οποίος έκανε την πρώτη ενέργεια – ώθηση για τον κόσμο να ξεσηκωθεί λίγο πριν τη συμπλήρωση 10λεπτου με κούρσα από τα δεξιά.

Οι Ισραηλινοί ισορρόπησαν κάπως το ματς μετά το 10λεπτο και προσπαθούσαν να «χτυπήσουν» κυρίως από τον άξονα, εκεί όπου οι Κίτρινοι είχαν ξανά προβλήματα με τους αργούς Νταμπό και Ντουκουρέ να μην εξυπηρετούν το επιθετικό πλάνο του Μπούργος αλλά να είναι απαραίτητοι για την σωστή ανασταλτική λειτουργία. Πάντως, η λύση του Μανού Γκαρθία όσο περνούσε η ώρα και το σκορ έμενε στο 0-0 ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Στο διάστημα της πίεσής του από το 19′ έως το 32′ ο Άρης είχε ένα δοκάρι με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πάλμα, αρκετές προϋποθέσεις για να απειλήσουν τον Πέρετζ είτε από τα δεξιά με Ιτούρμπε είτε από αριστερά με Μαντσίνι, αλλά όχι και την τύχη μαζί τους όποτε χρειάστηκε να «σπρώξει» την μπάλα προς τα δίχτυα της Μακάμπι.

ΙΤΟΥΡΜΠΕ ΚΑΙ ΟΝΤΟΥΜΠΑΤΖΟ ΕΔΙΝΑΝ ΩΘΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΚΟΛ ΔΕΝ ΕΡΧΟΤΑΝ

Το δίδυμο Ιτούρμπε – Οντουμπάτζο από τα δεξιά ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει επιθετικά η ομάδα του Μπούργος στο πρώτο ημίχρονο σε ένα ματς που ήλεγχε απόλυτα και απειλήθηκε μόνο μετά το 40′, αλλά το ζήτημα που ήταν ένα γκολ για να μπει πιο ζεστά στο κόλπο της πρόκρισης δεν ερχόταν, παρά τη θετική ενέργεια της κερκίδας στο «Βικελίδης».

Βέβαια, αυτή η κατάσταση άλλαξε άρδην σε ένα «τρελό δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο οι Κίτρινοι μπήκαν ξανά δυνατά και έψαξαν το γκολ που θα έδινε φτερά στα πόδια τους και μετέφερε την πίεση στην πλευρά της Μακάμπι.

ΓΚΡΕΪ, ΜΠΙΤΟΝ ΚΑΙ ΖΑΧΑΒΙ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ 20ΛΕΠΤΟ

Το σενάριο του 57ου λεπτού όμως δεν μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος των Θεσσαλονικέων. Ο Ιτούρμπε βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στη μικρή περιοχή, με τον Γκλάζερ να τον σπρώχνει λίγο πριν εκτελέσει και τον Μπίτον με μεγάλη καθυστέρηση να δείχνει την άσπρη βούλα για να ακολουθήσει το μπάχαλο με τις κόκκινες κάρτες.

Αρχικά ο Σκωτσέζος διαιτητής την έδειξε στον συνονόματό του, Μπίτον της Μακάμπι, ο οποίος όμως δεν είχε συμμετοχή στη φάση, με αποτέλεσμα να πάρει πίσω την απόφασή του λίγο αργότερα και τελικώς να αποβάλλει με απευθείας κόκκινη τον Γκλάζερ. Ο Γκρέι με τα πολλά ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 1-0 σκορπώντας χαμό στις κερκίδες του Χαριλάου!

Ωστόσο ο Μπούργος καθυστέρησε να βάλει στο ματς τους Μανού Γκαρθία και Καμάτσο με τους Ισραηλινούς στο μεσοδιάστημα και πάνω που το μομέντουμ έδειχνε Άρη να ισοφαρίζουν το σκορ. Ο Κανικόφσκι μοίρασε όμορφα στον άξονα για τον Ζάχαβι που ξέφυγε με σχετική άνεση από Φαμπιάνο – Μπράμπετς και πλάσαρε εύστοχα τον Κουέστα για το 1-1.

ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ…

Ψυχρολουσία για τον Άρη που όμως δεν τα παράτησε και αναζήτησε με υπομονή ένα γκολ που θα τον έβαζε ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Αυτό ήρθε σε χρονικό σημείο, επιτρεπτό για όνειρα, με τον Γκρέι να πασάρει μαγικά με το τακούνι στον Ντουκουρέ και αυτός να πλασάρει έξυπνα τον Πέρετζ για το 2-1 στο 81′ μέσα σε πανδαιμόνιο.

Το «Βικελίδης» έγερνε, ο Άρης έψαξε με όλες του τις δυνάμεις το τέρμα που θα έστελνε το ματς στην παράταση όμως αυτό δεν ήρθε ούτε στη μεγάλη ευκαιρία του Πάλμα στο 88′, με τους Ισραηλινούς να φεύγουν με την πρόκριση από τη Θεσσαλονίκη χάρη στο 2-0 του πρώτου αγώνα και τον Άρη με το… κρίμα για άλλον έναν άδοξο αποκλεισμό, ένα βήμα πριν τα playoffs της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA.

ΑΡΗΣ – ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 2-1

Γήπεδο: Κλεάνθης Βικελίδης

Διαιτητής: Τζον Μπίτον (Σκωτία)

Βοηθοί: Ντάνιελ Μακφόρλαν (Σκωτία), Ντάγκλας Πότερ (Σκωτία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: -30′ Φαμπιάνο, 45’+1′ Πάλμα, 83′ Πίρσμαν, 90’+6′ Χατζηιωάννου/15′ Σάμποριτ, 23′ Φαν Όβεριμ, 49′ Γιοβάνοβιτς, 53′ Χόζες, 90’+2′ Πέρετζ

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -/58′ Γκλέιζερ

ΓΚΟΛ: 60′ Γκρέι, 81′ Ντουκουρέ/74′ Ζάχαβι

ΑΡΗΣ (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα – Οντουμπάγιο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν – Νταμπό (68′ Γκαρθία), Ντουκουρέ, Μαντσίνι (78′ Γκαρσία), Ιτούρμπε (68′ Καμάτσο) – Πάλμα, Γκρέι.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Βλάνταν Ίβιτς): Πέρετζ – Σάμποριτ, Γέινι, Μπιτόν – Χοζές (78′ Κάντιλ), Ζεράλδες, Γκλέιζερ, Όβεριμ (90′ Ρίκαν), Κανικόφσκι (90′ Ντιν Μπίτον) – Κούβας (65′ Γκολάσα), Γιοβάνοβιτς (65′ Ζάχαβι).

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς