24.3 C
Athens

Η ενισχυμένη Νις των 221 εκατομμυρίων στον δρόμο του Άρη για τους ομίλους του Conference

Ο Άρης κυνηγά το δικό του ευρωπαϊκό όνειρο μέσα από το κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ και τη γαλλική Ριβιέρα που είτε θα του κόψει απότομα τα όνειρα είτε θα του δώσει φτερά στα πόδια με φόντο την επιστροφή σε ευρωπαϊκό όμιλο έπειτα από 11 χρόνια.

Δεν τον θέλει τον Άρη στις κληρώσεις. Οι Θεσσαλονικείς μετά τη Μακάμπι Τελ Αβίβ έπεσαν πάνω και στη Νις, σε μία διοργάνωση όπως του Conference League που ήλπιζαν ότι τουλάχιστον στα προκριματικά θα αποφύγουν τα υψηλά εμπόδια.

Conference League: Κόντρα στη Νις ο Άρης στα playoff, με τον νικητή του Σπαρτάκ Τρνάβα – Ρακόβ ο Παναθηναϊκός

Ο Άρης ανέβασε από μόνος του τις απαιτήσεις για τη νέα σεζόν μέσα από το μεταγραφικό ντερμαράζ πρωτοκλασάτων επιλογών, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μία υπέρβαση για να αφήσει εκτός τόσο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Βλάνταν Ίβιτς, όσο και τη Νις του Λουσιέν Φαβρ. Μία υπέρβαση που είναι εφικτή, αλλά παράλληλα χρειάζεται τύχη, 360 λεπτά προσήλωσης και καλής εικόνας και ένα κατάμεστο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το τελευταίο είναι το μόνο για το οποίο μπορούμε να εγγυηθούμε.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η Νις είναι μία ομάδα που τώρα αρχίζει να «χτίζει» ξανά τον μύθο της στη Γαλλία κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που κινείται στο μεταγραφικό παζάρι. Η αρχή έγινε με τον πολύπειρο αλλά κάπως ξεχασμένο Άαρον Ράμσεϊ και αναμένεται να υπάρξει ανάλογη συνέχεια με την απόκτηση του Κάσπερ Σμάιχελ κάτω από την εστία. Και μόνο που τον έπεισε να αφήσει μετά από 11 ολόκληρα χρόνια τη Λέστερ και το Νησί, της βγάζουμε το καπέλο.

Παίρνει και Σμάιχελ η Νις

Ο πανίσχυρος ιδιοκτήτης της ομάδας από τη Νίκαια, Μπομπ Ράτκλιφ, έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια σε αυτή την ομάδα και δεν είναι διατεθειμένος να τη δει εκτός Ευρώπης. Έστω και στο άσημο για τις γαλλικές ομάδες Conference League. Κι αν δεν σας λέει κάτι το όνομά του σας θυμίζουμε ότι είχε ακουστεί μέχρι και για υποψήφιος αγοραστής της Τσέλσι πίσω στον Μάιο, όταν τελικά το πλειοψηφικό πακέτο των Μπλε κατέληξε στα χέρια του επίσης δισεκατομμυριούχου Τοντ Μπόλι. Η Νις είναι ισχυρή τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου και το όραμά της είναι να «τρυπήσει» το ταβάνι της στη Ligue 1 μέσα στην επόμενη τριετία.

Αυτό λίγο έλειψε να το πετύχει τις προηγούμενες σεζόν με τον Κριστόφ Γκαλτιέ στο τιμόνι της, αλλά μία η μοίρα και μία η πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν της έκοβαν τα φτερά.

Στο σήμερα, με τον Φαβρ στο τιμόνι και μετά από μία ικανοποιητική χρονιά στην οποία τερμάτισε 5η στη Γαλλία κι έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου όπου ηττήθηκε από τη Ναντ, η Νις έχει ως πρώτο της στόχο την επιστροφή μετά τη σεζόν 2020-21 σε ευρωπαϊκό όμιλο και γιατί όχι τη διάκριση σε μία διοργάνωση που φαίνεται να της ταιριάζει, αν και συμμετέχει για πρώτη φορά σε αυτή.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και αναλύσεις για να καταλάβει κανείς τη διαφορά μεγέθους με τον Άρη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο ο βασικός της φορ, Γκουιρί, κοστίζει 5 φορές περισσότερο (42 εκατ. ευρώ) από ολόκληρο το μπάτζετ του Άρη, ενώ το συνολικό μπάτζετ της ομάδας ανέρχεται στα 221 εκατομμύρια σύμφωνα με το Transfermarkt!

 

Η Νις είναι μία ομάδα που της αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, σπανίως θα την δεις με αμυντική προσήλωση στο παιχνίδι της και σαν γνήσια γαλλική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της δίνει μεγάλη βαρύτητα στα χαφ.

Εκεί συναντάμε τους Τουράμ και Λεμινά να κάνουν όλο το κουμάντο στον χώρο του άξονα, δείχνοντας να ταιριάζουν ιδανικά με την ιδιοσυγκρασία του γαλλικού πρωταθλήματος. Άχαστοι στο κέντρο.

 

Σε ό,τι αφορά στην επίθεση ο Αντί Ντελόρ είναι αυτός που πέρυσι είχε τα καλύτερα νούμερο ξεκινώντας από το αριστερό άκρο της επίθεσης, με απολογισμό 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ από κοντά ακολουθεί και ο Αμίν Γκουιρί που αναφέραμε νωρίτερα με 10 γκολ και 9 ασίστ τη χρονιά που μας πέρασε. Ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ από την άλλη μέτρησε 7 γκολ και 2 ασίστ σε 30 συμμετοχές. Ομάδα που έχει «δέσει» μεταξύ της και δεν χρειάζεται πολλές προσθαφαιρέσεις. Λίγες και ποιοτικές, σαν αυτή του Ράμσεϊ.

Εν κατακλείδι, ο Άρης κυνηγά το δικό του ευρωπαϊκό όνειρο μέσα από το κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ και τη γαλλική Ριβιέρα που είτε θα του κόψει απότομα τα όνειρα είτε θα του δώσει φτερά στα πόδια με φόντο την επιστροφή σε ευρωπαϊκό όμιλο έπειτα από 11 χρόνια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς