17.9 C
Athens

Η αγωνιστική φιλοσοφία του Κορμπεράν: Ο σχηματισμός στην άμυνα, η δουλειά των χαφ και τα επιθετικά τρικ

Ο 39χρονος μαθητής του Μαρσέλο Μπιέλσα έρχεται στον Πειραιά για να αλλάξει άρδην την αγωνιστική φιλοσοφία του Ολυμπιακού μένοντας πιστός στις προπονητικές αρχές που διδάχθηκε από την ισπανική, την ιταλική και την λατινοαμερικάνικη σχολή

 

Ο Κάρλος Κορμπεράν βρίσκεται προ των πυλών του Ολυμπιακού για να αντικαταστήσει τον Πέδρο Μαρτίνς και να αλλάξει άρδην την αγωνιστική φιλοσοφία των Ερυθρολεύκων, καθώς αυτά που έμαθε δίπλα στον Μαρσέλο Μπιέλσα μοιάζουν και είναι πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με το πλάνο του Πορτογάλου τεχνικού, που είναι με τη βαλίτσα στο χέρι.

Κατέληξε σε Κορμπεράν ο Ολυμπιακός, θέμα ωρών η τελική συμφωνία

Ένας Ισπανός με τη φιλοσοφία ενός… Ιταλού σε ό,τι έχει να κάνει με την άμυνα και Λατινοαμερικάνου σχετικά με τα μεσοεπιθετικά «θέλω». Γενικά μία προπονητική μίξη που τον οδήγησε μέχρι τα υψηλά σκαλοπάτια της Premier League, στο πλάι του δασκάλου Μπιέλσα.

Τελικώς στην δουλειά που τον ανέδειξε ως πρώτο προπονητή, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο. Ποιος ήταν αυτός; Να δημιουργήσει απαιτήσεις και στόχους που δεν βρισκόταν μέχρι την πρόσληψή του στο μπλοκάκι της Χάντερσφιλντ, μιας ομάδας που βάσει του μπάτζετ ήταν για να τερματίσει κάπου στη μέση της Championship. Όλοι συμβιβάστηκαν με αυτή την ιδέα. Όλοι εκτός του Κορμπεράν που πήγε με ξεκάθαρο πλάνο να διεκδικήσει το ακατόρθωτο σε ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά -από κάθε άποψη- πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Μπορεί στον τελικό των 190 εκατομμυρίων για την άνοδο στην Premier League να ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά στο τέλος πάλι νικητής ήταν. Κι αυτό γιατί δεν πρόδωσε ποτέ τις αγωνιστικές του αξίες, πήγαινε πάντα με το πλάνο και δεν «μάσησε» στη δύσκολη διαδικασία των play-off όταν αναγκάστηκε να αλλάξει για λίγο την αγωνιστική του φιλοσοφία και να γίνει πιο… aggressive απ’ ότι συνηθίζεται από έναν Ισπανό τεχνικό στην άμυνα.

Η τριάδα στην άμυνα και πιο συγκεκριμένα το 3-4-3 που εφάρμοζε σε πολλές περιπτώσεις και στη Λιντς ο Μπιέλσα ήταν και εξακολουθεί να είναι ο αγαπημένος του σχηματισμός. Βέβαια, άλλο Αγγλία άλλο ελληνική Super League και γι’ αυτό ίσως θα χρειαστεί να αναθεωρήσει με την άφιξή του στη χώρα μας. Βέβαια, αν κάτι τον χαρακτηρίζει απόλυτα είναι η επιμονή του στο πλάνο που ο ίδιος χτίζει, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για την εφαρμογή του. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα κάνει και στον Ολυμπιακό, είτε του βγει η τριάδα στα στόπερ, είτε τελικά δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.

Σε ό,τι αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι οι οδηγίες και τα «πρέπει» του από τα χαφ είναι ξεκάθαρα. Κράτημα μπάλας, σωστές και άμεσες μεταβιβάσεις προς τον κεντρικό άξονα και γρήγορο παιχνίδι. Με λίγα λόγια, στυλ Γκουαρδιόλα δίχως να έχει τα «υλικά» της Σίτι. Τολμηρό και για πολλούς επικίνδυνο ρίσκο, αλλά στην Αγγλία τού βγήκε. Και πλέον θα το δοκιμάζει παντού.

Ποδόσφαιρο κυριαρχίας με μία μία ιδιαίτερη… αγάπη προς τον άξονα, από τον οποίο είδε τους παίκτες της Χάντερσφιλντ να δημιουργούν κατά μέσο όρο τις περισσότερες ευκαιρίες την περσινή σεζόν. Το αν θα μπει η μπάλα μέσα εξαρτάται κι από αυτόν που εκτελεί. Το νόημα και πάλι είναι αλλού.

Στα κύρια επιθετικά του τρικ είναι να φέρνει τους εξτρέμ κοντά στο φορ «χρησιμοποιώντας» τους σε πολλές περιπτώσεις ως «false 9» που λένε και οι Βρετανοί με σκοπό να γεμίσει τον άξονα και να απελευθερώσει σε ό,τι αφορά το πεδίο δράσης του, τον βασικό του στράικερ. Ο ένας για τον άλλο μέχρι να μπει η μπάλα στα δίχτυα. Δεν τον νοιάζει τόσο το πώς, όσο ο τρόπος. Βασική αρχή των Ισπανών τεχνικών.

Αν και, όπως είπαμε, ο Κορμπεράν παίρνει κάτι απ’ όλους και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με μία ωριμότητα και μία ψυχραιμία θαρρείς και είναι όντως στην ηλικία του Μπιέλσα, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει «πατήσει» καν τα 40.

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς